michalneo123 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2019 Witam mam problem z długością uruchamiania systemu Windows 10 na dysku SSD. Model laptopa Acer aspire V15 nitro Procesor I5-4210U Grafika GTX850m Ram 8GB Dyski: Systemowy SSD Western Digital WDC WDS250G2B0B-00YS70 240GB m.2 DANE Western Digital WDC WD10JPVX-22JC3T0 (SATA ) 1TB System jest zainstalowany na SSD. Na początku tj. jakoś przez 2 miesiące czasu od instalacji systemu na SSDku system startował w kilka sekund, tak jak powinno to mieć miejsce na SSD (mam porównanie drugi laptop yoga z SSD taki sam model jak w acerze i tam system startuje w 5-10s. a dysk ma prawie rok czasu.) Natomiast w Acerze start systemu zajmuje z SSD prawie 50sekund... Jak już wcześniej wspomniałem na początku trwało to 5-10sekund.. Dysk ma wolnego miejsca 140GB... więc około 100GB jest zajęte. Dodam iż podczas startu obecnie pojawia się 2 razy logo acer, wczesniej pojawialo sie na sekunde i znikało i od razu było logowanie teraz trwa to znacznie dłużej i wyświetla się ono 2razy... Tutaj link do filmiku nagranego telefonem, na koncu sie urywa filmik ale tam juz pokazalo sie napis witamy/logowanie... jakies 50 sekund od wcisnięcia POWER. Cytuj
FxJ Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2019 Słaby ten dysk SSD, radziłbym poszukać aktualizacji firmware na stronie WD. Albo zrobić czystą instalacje jak w instrukcji powyżej. Możesz zrobić defragmentacje to powinno uaktywnić dysk znów na pewien czas. 1 Cytuj
michalneo123 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2019 Jestem zielony w temacie aktualizacji firmware do dysków, mógłbyś mi podlinkować dokładny plik, który mam pobrać i zainstalować z aktualizacją do mojego dysku? Cytuj
michalneo123 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2019 ok, pobralem program z WD zakutualizowalem firmware lecz to nie pomogło, a może być przyczyną to, że w laptopie mam umieszczony dysk HDD fabryczny i on moze spowalniać rozruch systemu? Cytuj
FxJ Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2019 Prędzej jakieś zainstalowane oprogramowanie, spyware malware itp. - dlatego rób czysta instancję. Cytuj
michalneo123 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2019 W dniu 26.06.2019 o 15:47, FxJ napisał: Prędzej jakieś zainstalowane oprogramowanie, spyware malware itp. - dlatego rób czysta instancję. Można jakoś zrobić czystą instalację z zachowaniem obecnych plików, są dla mnie ważne, a drugi problem tez się pojawia bo wiem ze mam oryginalny system ale w UEFI jest klucz, a zupełnie nie wiem jak się go później odczytuje żeby zainstalować nowego windowsa. Cytuj
FxJ Opublikowano 29 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2019 Cytat z zachowaniem obecnych plików Przenosisz na dysk HDD albo dysk zewnętrzny - formatujesz tylko SSD na którym jest system. Cytat zupełnie nie wiem jak się go później odczytuje Nawet cię nie zapyta o klucz bo instalator samodzielnie go odczyta. Cytuj
michalneo123 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2019 Czyli kliknąc tylko formatuj dysk C? Nie musze z jakichś pendrive/płyty instalować windowsa? Cytuj
FxJ Opublikowano 29 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2019 Cytat Czyli kliknąc tylko formatuj dysk C? Polecam zrobić raz a porządnie o oczyścić cały dysk już. Takie "przywracanie" zawsze zostawia masę śmieci. Cytuj
michalneo123 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2019 Mógłbyś mi powiedzieć jak to zrobić mniej więcej krok po kroku, albo jakiś link do poradnika wysłać, byłbym wdzięczny bo nie wiem jak się za to zabrać. Cytuj
FxJ Opublikowano 29 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2019 Najlepiej wyjmij dysk HDD przez formatowaniem SSD. Podczas instalacji skasuj wszystkie partycje, przy zakładaniu nowej utworzą się dodatkowe systemowe. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi