Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z długością uruchamiania systemu Windows 10 na dysku SSD.

Model laptopa Acer aspire V15 nitro

• Procesor I5-4210U
  • Grafika GTX850m
  • Ram 8GB

Dyski:

System jest zainstalowany na SSD. Na początku tj. jakoś przez 2 miesiące czasu od instalacji systemu na SSDku system startował w kilka sekund, tak jak powinno to mieć miejsce na SSD (mam porównanie drugi laptop yoga z SSD taki sam model jak w acerze i tam system startuje w 5-10s. a dysk ma prawie rok czasu.)
Natomiast w Acerze start systemu zajmuje z SSD prawie 50sekund... Jak już wcześniej wspomniałem na początku trwało to 5-10sekund.. Dysk ma wolnego miejsca 140GB... więc około 100GB jest zajęte. Dodam iż podczas startu obecnie pojawia się 2 razy logo acer, wczesniej pojawialo sie na sekunde i znikało i od razu było logowanie teraz trwa to znacznie dłużej i wyświetla się ono 2razy...

Tutaj link do filmiku nagranego telefonem, na koncu sie urywa filmik ale tam juz pokazalo sie napis witamy/logowanie... jakies 50 sekund od wcisnięcia POWER.

Opublikowano

Słaby ten dysk SSD, radziłbym poszukać aktualizacji firmware na stronie WD. Albo zrobić czystą instalacje jak w instrukcji powyżej.

Możesz zrobić defragmentacje to powinno uaktywnić dysk znów na pewien czas.

• reaction_title_1 1
Opublikowano
W dniu 26.06.2019 o 15:47, FxJ napisał:

Prędzej jakieś zainstalowane oprogramowanie, spyware malware itp. - dlatego rób czysta instancję.

Można jakoś zrobić czystą instalację z zachowaniem obecnych plików, są dla mnie ważne, a drugi problem tez się pojawia bo wiem ze mam oryginalny system ale w UEFI jest klucz, a zupełnie nie wiem jak się go później odczytuje żeby zainstalować nowego windowsa.

Opublikowano
Cytat

z zachowaniem obecnych plików

Przenosisz na dysk HDD albo dysk zewnętrzny - formatujesz tylko SSD na którym jest system.

Cytat

zupełnie nie wiem jak się go później odczytuje

Nawet cię nie zapyta o klucz bo instalator samodzielnie go odczyta.