Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wypełniona ankieta:

[1] student

[2] może być bez systemu

[3] 15,4"-15,6"

[4] z dyskiem SSD

[5a] najlepszy wybór do 5400 MAKS

[5b] będę używał dosyć długo, przez najbliższe 5 lat na pewno, mam stacjonarke w domu, ale nie jest wybitnie wydajna ?

[5c] najbliższy miesiąc/dwa

[6]) na baterii nie będe się skupiał, natomiast fajnie by było by obudowa była solidna, może i aluminiowa

[7)] możliwe że zainwestuje w monitor 144Hz więc klasyczna matryca wystarczy, ani TN ani IPS nie będą problemem

[8] biurko, kanapa

[9] duże wymagania co do gier

[10] AutoCAD, sporo programowania

[11] podświetlenie klawiatury mile widziane

[12/13/14] Lapek będzie do prac studenckich + jakichś gier typu BF 4, dlatego nastawiałem się na mocny procesor, 16GB ramu, dysk SSD do szybkiej pracy i dobrą grafikę w tej cenie. Nie mogę znaleźć jednak konkretnego porównania kart gtx 1060 z nową gtx 1660Ti... Warto patrzeć za tą drugą, której jest ubogo w tym przedziale cenowym na rynku?? Tata nabył MSI GP63 8RE i miał z nim parę problemów, więc ten model raczej odpada. Acer Helios 300 trochę mnie nie przekonuje ze swoim chłodzeniem - procek cierpi podobno. Czekam na ewentualną polemikę i sugestie ?

Opublikowano
Cytat

Nie mogę znaleźć jednak konkretnego porównania kart gtx 1060 z nową gtx 1660Ti...

GTX_1060_vs_RTX_2060_PC.jpg

To na przykładzie grafik w PC ale różnica wygląda bardzo podobnie.

Cytat

najbliższy miesiąc/dwa

Napisz wcześniej może będą już Y540-15 w sprzedaży.

Cytat

dlatego nastawiałem się na mocny procesor, 16GB ramu, dysk SSD

Rozumiem że samodzielnie zamontujesz dysk SSD M.2 (PCIe NVMe x4) ?

Hyperbook NH5 i7-9750H RTX 2060

Hyperbook SL504 i7-9750H RTX2060 - częściowo aluminiowy (nie wiem czy trochę możesz naciągnąć?)

HyperX Impact DDR4 SODIMM 8GB 2666MHz CL15 (HX426S15IB2/8)

ADATA XPG SX8200 PRO 512GB PCIe x4 NVMe (ASX8200PNP-512GT-C)

Tutaj wrzuciłem liste kodów rabatowych jakie mają.

Opublikowano

@FxJ

SSD i RAM chciałem już mieć w zestawie. Drugi hyperbook mimo kodu rabatowego wyjdzie za drogi a ponadto ma tylko mały dysk SSD i 8Gb ramu... Ten pierwszy by z kodem rabatowym dał radę. Ale czy warto? Może masz jakieś inne propozycje?

Opublikowano
Cytat

Ale czy warto?

Tak jeśli weźmiesz z nałożoną pastą typu liquid metal lub samodzielnie przesmarujesz.

Cytat

Może masz jakieś inne propozycje?

Na tą chwilę jest mało jeszcze dostępnych z i7-9750H, większość szykuje je na premierę w okolicach września.

Cytat

SSD i RAM chciałem już mieć w zestawie.

Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie

Dyski SSD M.2 Adata XPS SX8200 Pro (NVMe) - informacje

Radzę dokupić samodzielnie bo zawsze na tym lepiej wyjdziesz. Zresztą sklepy montują to żadna filozofia, zdjąć klapę, odłączyć baterie (fizycznie lub w biosie).

MSI GL63 i7-8750H/8GB/1TB GTX1660Ti - nawet nowe MSI wypadają słabo w porównaniu, a to niska seria nie PE/GE.

Opublikowano

@FxJ

Jednak zaszła mała zmiana planów. Mianowicie laptopu będę szukał pod koniec sierpnia żeby w połowie września go kupić, więc nie ma co szukać póki co, zawsze coś nowego może wyjść. Te składaki jak Hyperbook z lepszą pastą i zaawansowanym chłodzeniem wyjadają się fajną opcją, więc na pewno na nie popatrzę w przyszłości. Dzięki za pomoc, można zamykać temat ?