Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ryzen nie odstaje czasem od i5 na benchmarku i w grach? Czy zakładamy od razu, że Ryzena można sporo podkręcić? Do tego jeśli już Ryzen, to czy warto dopłacić około 200zł do Ryzena 7 2700, czy nie jest to jakkolwiek warte świeczki?

Opublikowano
Cytat

to czy warto dopłacić około 200zł do Ryzena 7 2700

Lepiej dopłacić do GTX 1660 Ti, skoro to nawet nie RTX 2060 / 2070 to nie ma jakoś ciśnienia na 8 rdzeni. Za to w przyszłości możesz wymienić na Ryzeny 3000 (7nm).

Cytat

Ryzen nie odstaje czasem od i5 na benchmarku i w grach?

Nieznacznie, bardzo nieznacznie.

i5-9400F + Z390 + 16Gb 3200Mhz

Musiałbyś kupić jeszcze dobrą płytę by móc skorzystać na RAM-ie z taktowaniem ponad 2666MHz.

• reaction_title_1 1
Opublikowano

Dużo czytałem, że GTX 1660 ma spory potencjał do overclockingu i można spokojnie osiągnąć wyniki bliskie wydajności jej mocniejszej wersji 1660 Ti, wtedy tylko pojawia się problem zwiększenia temperatury i pewnie konieczności dodatkowego chłodzenia. Podobnie sprawa ma się z Ryzenami, które mają odblokowane mnożniki. Warto próbować wtedy bawić się w OC i dokupić ewentualnie lepszy cooler, czy jednak jak napisałeś - przeznaczyć kwotę na Ti i mieć problem z głowy? Ryzen pewnie w stockowej wersji będzie wystarczający, obecnie głównie pogrywam w średnio zoptymalizowane shootery pokroju Escape From Tarkov, więc większy nacisk kładzie się tam chyba jednak na kartę graficzną.

Opublikowano

W sumie łap to samo co wyżej zaproponował, ale w trochę niższej cenie:
https://www.komputronik.pl/zbuduj-pc/Gy7M1137jz

Osobiście jednak zainteresowałbym się tym zestawem (240gb SSD + 1TB HDD):
https://www.komputronik.pl/zbuduj-pc/bYprJJMpeP - Dlaczego ten? To proste. Przy takich dyskach można użyć programu Store Mi i je "połączyć", dzięki czemu otrzymujemy pojemność obu dysków, a szybkość zbliżoną bardziej do SSD, niż wolnego HDD.

Przykładowy test:

Opublikowano

@FireFox ciekawa opcja z tym SSD, nigdy o tym nie słyszałem, ale może to dlatego, że od dawna jestem #teamIntel. Faktycznie wyniki z testu są dosyć zadowalające. Wersja GTX 1660 od Palita według Ciebie jest lepsza od Gigabyte, czy jest to czysto subiektywny wybór? 

Opublikowano

To raczej wybór ze względu na cenę. Grafiki znacząco się między sobą nie różnią, więc w sumie można brać co tańsze. W x-kom jest to Gigabyte, a w Komputroniku to akurat Palit ?

Opublikowano
Cytat

Osobiście jednak zainteresowałbym się tym zestawem (240gb SSD + 1TB HDD):

Tylko po co jak gier nie będzie na HDD na 100% instalował a obecnie i tak głównie w FPS się gra więc każdy HDD odpada.

Cytat

Przy takich dyskach można użyć programu Store Mi i je "połączyć"

Działa to tak samo kiepsko jak Intel Optane, po prostu to już koniec dysków HDD i czas się z tym pogodzić.

Zerknij jeszcze na:

SilentiumPC Supremo - zalety zasilaczy z certyfikatem 80+ Gold

Dyski SSD M.2 Adata XPS SX8200 Pro - informacje

• reaction_title_1 1
Opublikowano
7 minut temu, FxJ napisał:

Tylko po co jak gier nie będzie na HDD na 100% instalował a obecnie i tak głównie w FPS się gra więc każdy HDD odpada.

Dla większej ilości miejsca. Gry zajmują coraz więcej miejsca, więc trzeba by było dokupić kolejny dysk SSD, a tak to chociaż odrobinę to się odłoży w czasie.

12 minut temu, FxJ napisał:

Działa to tak samo kiepsko jak Intel Optane, po prostu to już koniec dysków HDD i czas się z tym pogodzić.

Czy ja wiem? Kiepsko to nie działa, ale dobrze też nie. Jest na zadowalającym poziomie jeśli zależy nam na dużej ilości miejsca z dobrymi prędkościami w niskiej cenie. Co do końca HDD to się zgodzę, ale to jeszcze trochę potrwa.

Opublikowano
Cytat

Dla większej ilości miejsca.

Ceny SSD cały czas spadają, kupi kolejny.

Czas bezawaryjnej pracy dysku SSD na przykładzie OCZ-VERTEX4 (128GB)

Swój pierwszy kupiłem w 2013 r. a teraz mam trzy w PC i jeden 500GB jako przenośny. Mam też kilkanaście HDD starych ale są wyjęte z PC bo są dla mnie raz że za głośne bo PC mam na biurku a dwa pobierają więcej energii uśpione niż działający SSD.

Sprzedaż dysków twardych spadnie w tym roku o niemal 50%

Ceny dysków SSD jeszcze mogą spaść o 30% od obecnych do końca roku.