Thunderous Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2019 Witam, zamierzam kupić komputer, którego cena oscyluje wokół 3000zł +/- 200zł (skin od fortnite nie dawał się usunąć, cenę tego produktu odliczamy) Komputer ma służyć głównie do grania, złożyłem taki oto zestaw; pytanie: co zmienić lub czy w ogóle coś zmienić: https://www.x-kom.pl/lista/rdn1r8nto Cytuj
FxJ Opublikowano 5 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2019 Aktualnie mało kto kupuje procesory Intela, sporo łątek mocno ograniczyło dodatkowo ich wydajność. https://www.x-kom.pl/lista/a1mav49jk - 3244zł z dodatkowym coolerem, bez niego 105zł taniej. Patriot 16GB 3200MHz Viper 4 CL16 (2x8GB) - są w tej samej cenie ale chyba aktualnie ich zabrakło. Cytuj
Thunderous Opublikowano 5 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2019 Ryzen nie odstaje czasem od i5 na benchmarku i w grach? Czy zakładamy od razu, że Ryzena można sporo podkręcić? Do tego jeśli już Ryzen, to czy warto dopłacić około 200zł do Ryzena 7 2700, czy nie jest to jakkolwiek warte świeczki? Cytuj
FxJ Opublikowano 5 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2019 Cytat to czy warto dopłacić około 200zł do Ryzena 7 2700 Lepiej dopłacić do GTX 1660 Ti, skoro to nawet nie RTX 2060 / 2070 to nie ma jakoś ciśnienia na 8 rdzeni. Za to w przyszłości możesz wymienić na Ryzeny 3000 (7nm). Cytat Ryzen nie odstaje czasem od i5 na benchmarku i w grach? Nieznacznie, bardzo nieznacznie. i5-9400F + Z390 + 16Gb 3200Mhz Musiałbyś kupić jeszcze dobrą płytę by móc skorzystać na RAM-ie z taktowaniem ponad 2666MHz. 1 Cytuj
Thunderous Opublikowano 5 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2019 Dużo czytałem, że GTX 1660 ma spory potencjał do overclockingu i można spokojnie osiągnąć wyniki bliskie wydajności jej mocniejszej wersji 1660 Ti, wtedy tylko pojawia się problem zwiększenia temperatury i pewnie konieczności dodatkowego chłodzenia. Podobnie sprawa ma się z Ryzenami, które mają odblokowane mnożniki. Warto próbować wtedy bawić się w OC i dokupić ewentualnie lepszy cooler, czy jednak jak napisałeś - przeznaczyć kwotę na Ti i mieć problem z głowy? Ryzen pewnie w stockowej wersji będzie wystarczający, obecnie głównie pogrywam w średnio zoptymalizowane shootery pokroju Escape From Tarkov, więc większy nacisk kładzie się tam chyba jednak na kartę graficzną. Cytuj
FxJ Opublikowano 6 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2019 Cytat przeznaczyć kwotę na Ti Na "Ti" i ją podkręcić. Cytat ewentualnie lepszy cooler Fortis 3 by wystarczył w zupełności, lepszego nawet nie ma sensu kupować. 1 Cytuj
FireFox Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 W sumie łap to samo co wyżej zaproponował, ale w trochę niższej cenie:https://www.komputronik.pl/zbuduj-pc/Gy7M1137jz Osobiście jednak zainteresowałbym się tym zestawem (240gb SSD + 1TB HDD):https://www.komputronik.pl/zbuduj-pc/bYprJJMpeP - Dlaczego ten? To proste. Przy takich dyskach można użyć programu Store Mi i je "połączyć", dzięki czemu otrzymujemy pojemność obu dysków, a szybkość zbliżoną bardziej do SSD, niż wolnego HDD. Przykładowy test: Cytuj
Thunderous Opublikowano 7 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 @FireFox ciekawa opcja z tym SSD, nigdy o tym nie słyszałem, ale może to dlatego, że od dawna jestem #teamIntel. Faktycznie wyniki z testu są dosyć zadowalające. Wersja GTX 1660 od Palita według Ciebie jest lepsza od Gigabyte, czy jest to czysto subiektywny wybór? Cytuj
FireFox Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 To raczej wybór ze względu na cenę. Grafiki znacząco się między sobą nie różnią, więc w sumie można brać co tańsze. W x-kom jest to Gigabyte, a w Komputroniku to akurat Palit ? Cytuj
FxJ Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 Cytat Osobiście jednak zainteresowałbym się tym zestawem (240gb SSD + 1TB HDD): Tylko po co jak gier nie będzie na HDD na 100% instalował a obecnie i tak głównie w FPS się gra więc każdy HDD odpada. Cytat Przy takich dyskach można użyć programu Store Mi i je "połączyć" Działa to tak samo kiepsko jak Intel Optane, po prostu to już koniec dysków HDD i czas się z tym pogodzić. Zerknij jeszcze na: SilentiumPC Supremo - zalety zasilaczy z certyfikatem 80+ Gold Dyski SSD M.2 Adata XPS SX8200 Pro - informacje 1 Cytuj
FireFox Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 7 minut temu, FxJ napisał: Tylko po co jak gier nie będzie na HDD na 100% instalował a obecnie i tak głównie w FPS się gra więc każdy HDD odpada. Dla większej ilości miejsca. Gry zajmują coraz więcej miejsca, więc trzeba by było dokupić kolejny dysk SSD, a tak to chociaż odrobinę to się odłoży w czasie. 12 minut temu, FxJ napisał: Działa to tak samo kiepsko jak Intel Optane, po prostu to już koniec dysków HDD i czas się z tym pogodzić. Czy ja wiem? Kiepsko to nie działa, ale dobrze też nie. Jest na zadowalającym poziomie jeśli zależy nam na dużej ilości miejsca z dobrymi prędkościami w niskiej cenie. Co do końca HDD to się zgodzę, ale to jeszcze trochę potrwa. Cytuj
FxJ Opublikowano 8 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2019 Cytat Dla większej ilości miejsca. Ceny SSD cały czas spadają, kupi kolejny. Czas bezawaryjnej pracy dysku SSD na przykładzie OCZ-VERTEX4 (128GB) Swój pierwszy kupiłem w 2013 r. a teraz mam trzy w PC i jeden 500GB jako przenośny. Mam też kilkanaście HDD starych ale są wyjęte z PC bo są dla mnie raz że za głośne bo PC mam na biurku a dwa pobierają więcej energii uśpione niż działający SSD. Sprzedaż dysków twardych spadnie w tym roku o niemal 50% Ceny dysków SSD jeszcze mogą spaść o 30% od obecnych do końca roku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi