Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[1] Cena: urządzenie nowe, dobrze byłoby zmieścić się w 3000, jeżeli warto mogę dopłacić kilka stówek

[2] Z systemem

[3] Rozmiar matrycy 13,x”-14,x" matowa

[4] W liczbach nie określę, laptop będzie przewożony i używany mobilnie więc dobrze gdyby praca na baterii była na dobrym poziomie

[5] Zastosowanie laptopa: praca głównie przeglądarkowa, multimedia, sporadycznie gry

[6] Jak długo zamierzasz go używać? Wyjeżdżam z kraju na około 3 lata, więc minimum tyle powinien służyć 

[7] Wymagania względem gier - raczej nie najbardziej wymagające tytuły, Fifa, Apex, GTA V, jesli wyjdzie nowy TES to też bym chętnie zagrał, przy czym nie muszą być najwyższe ustawienia ?  

[8] Wymagania specjalne: Podświetlana klawiatura, obudowa nie może być tandetna, hdmi żeby podłączyć ekran pod TV, dysk SSD na pewno i łączna wartość pamięci (samo SSD lub SSD + HDD minimum 256, najlepiej 480+), jak wyżej wspomniałem użytkowanie ma być przyjemne i bez ścin przez minimum 3 lata. 

[9] Jestem fanem urządzeń Huawei, jednak jak wiadomo ostatnio pojawiły się problemy z Googlem, tym bardziej że wyjeżdżam do Stanów. 

Opublikowano
Cytat

jednak jak wiadomo ostatnio pojawiły się problemy z Googlem

Windowsa to nie dotyczy.

Huawei MateBook D14 Ryzen 5/8GB/512/Win10 FHD (53010GTV) - z fabrycznym większym dyskiem

LENOVO Legion y530-15 i5-8300H 8GB 1TB NOWY + ADATA XPG SX8200 Pro 512GB

I tu pytania, czy nie lepiej by było dla ciebie kupić jednak większy 15,6" laptop z wydajnym procesorem i grafiką (2x wydajniejsza od MX150) oraz opcją rozbudowy RAM o kolejną kość (do 16GB).

Opublikowano

Każdy 12-14" będzie mocno się nagrzewać przy dłuższym graniu. GTA V nie jest też wcale mało wymagającą grą. 

15.6" to większy gabaryt, szansa na lepsze chłodzenie i wydajniejsze podzespoły:

1. Wskazany przez FxJ Lenovo byłby ok, ale tam trzeba dokupić ten dysk SSD + system = cena ok. 3300-3400 za całość 

2. W okolicach 3000 proponowałbym: ASUS TUF Gaming FX505DY R5-3550H/8GB/256/Win10X (FX505DY-AL016T)

3. Jakbyś podniósł budżet do 3500 to ten: ASUS TUF Gaming FX505 R5-3550H/8GB/512/Win10X (FX505DD-AL062T)

Proponuje te Asusy, bo jeśli dobrze pamiętam (zakup kumpla rok temu), Asus ma gwarancję globalną, więc jakby coś się działo - będziesz mógł oddać laptop na gwarancję w Stanach. Dobrze byłoby to potwierdzić w x-kom przy zakupie. 

Opublikowano
Cytat

jeżeliby na to pójść, to jaki model wtedy?

Jak w linku Legion Y530 albo HP Omen 15 2018. 

Cytat

i czy miałoby to także duży wpływ na "żywotność" laptopa

Żaden, wystarczy ze padnie jeden rezystor/tranzystor na płycie głównej i wtedy się komputer nie uruchamia, a taka naprawa w serwisie to z wysyłką w obie strony 100-150zł max. Szansa że padnie grafika jest obecnie znikoma.

Cytat

czyli potencjalnie służyłby dłużej bez ścin?

Czyli w GTX na takich samych ustawieniach będziesz miał 2x tyle klatek.

Opublikowano

Po przemyśleniach jestem najbliżej kupna tego sprzętu, kartę graficzną pokroju mx150 jestem w stanie przeboleć, granie tak jak mówię to sprawa drugorzędna: 

HP Pavilion 14 i5-8250U/8GB/480PCIe/W10/IPS MX150 (14-ce0001nw) 

tylko teraz pytania: dokładając kasę do wersji 16gb ramu różnica będzie zauważalna? Jestem w stanie zaakceptować taką cenę, więc pytanie nr 2, czy zwiększając budżet do (już teraz na sztywno) 3700zł jest coś jeszcze wartego uwagi o takich gabarytach (około 320x220mm) i solidnym wykonaniu? Z tego co się orientuję od tego pułapu zaczynają się dell vostro, ale nie wiem, czy jest to lepsza opcja porównując je do tego hp z 16gb ramu i dyskiem ssd 480gb. 

Opublikowano
Cytat

dokładając kasę do wersji 16gb ramu różnica będzie zauważalna?

Tylko w pojemności, on ma tylko jeden slot na RAM - brak Dual Channel.

Dell Vostro 5481 i5-8265U 8GB 256SSD MX130 3NBD - 3570zł

Ewentualnie Elitebooki HP-ka z programu renew też z 3 letnią gwarancją.

Cytat

czy jest to lepsza opcja porównując je do tego hp z 16gb ramu i dyskiem ssd 480gb. 

Jest ale własnie nie pod wszystkimi względami, tak mu tu choćby touchpada z osobnymi przyciskami - jak w większości biznesowych modeli.

Co do HP ma dokładany dysk przez sklep a Delle mają fabryczne dyski M.2 NVMe.