Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[1] Fajnie jakby cena zamkneła się w 3500 zł, jednak mógłbym zapłacić max 4000 zł jeśli było by warto dołożyć. W grę wchodzą nowe i polesingowe sprzęty.

[2] Docelowo będę instalował na nim jakąś dystrybucje Linuxa, więc wolał bym bez systemu, jednak jak będzie Windows to przeżyje i zrobie dual boota.

[3] Matryca 15.x, matowa.

[4] Tutaj nie mam zbytnio dużych preferencji wolałbym jednak żeby to był laptop bardziej biznesowy niż gamingowy,  jeżeli natomiast w tej cenie będzie opłacało się kupić coś bardziej gamingowego, to nie powinno to stanowić dla mnie problemu.

[5] Głównie programowanie (uciągniecię zasobożernego IDE, obrazów dockerowych itp) oraz ogólne zastosowanie (internet, filmy itp)

[6] Mam nadzieje że posłuży mi kilka lat. Fajnie by było, aby miał minimum 16 GB oraz 512 SSD (256 w ostateczności też by przeszło). Karta graficzna nie ma znaczenia ważne, aby się na nim pracowało płynie, bez przycięć.

[7] Nie dotyczy

[8] Klawiatura podświetlania koniecznie, fajnie aby był również numpad, ale nie koniecznie

[9] W pracy pracuje na zestawie i7-7700HQ/16GB RAM/SSD PCIe + Ubuntu i nie mam na co narzekać, póki co post jest rozpoznaniem który model spełnial by powyższe wymagania, ewentualnie jak coś fajnego ma mieć premierę niebawem to mogę poczekać. Jedynym laptopem spełniający powyższe wymagania, który znalazłem jest:
DELL 15 5570 i7-8550U 16GB 512GB FHD MAT R530 - 3459zł

Opublikowano
18 godzin temu, FxJ napisał:

i7-8550U to niskonapięciowe procesory, słabsze od tych z końcówką H/HQ.

Tak, ale pytanie czy w tym przypadku aż tak będzie przeszkadzało i czy odczuje dużą różnicę? Laptop nie będzie używany do gier, tylko tak jak wspomniałem głównie programowanie itp itd

https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-i7-7700HQ-vs-Intel-i7-8550U/2906vs3064

Opublikowano
Cytat

czy w tym przypadku aż tak będzie przeszkadzało i czy odczuje dużą różnicę?

Czy zobaczysz różnicę w matrycy IPS vs TN - tak.

Czy odczujesz 2x pojemniejsza (Wh) baterię w Precision/XPS - tak.

Czy brak Thunderbolta 3 będzie problemem, z czasem tak a jak byś chciał stację dokującą podłączać to zdecydowanie.

https://www.notebookcheck.net/HP-ZBook-15-G4-Xeon-Quadro-M2200-Full-HD-Workstation-Review.256708.0.html

HP ZBOOK 15 G4 XEON 32GB 512GB FHD IPS M2200 4GB - 3499zł - gw 29 miesięcy (licytacja)

• reaction_title_1 1