Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[3000}16 lat dla Chłopaka 
[1] Max 3000 zł nowe,pochodzący z outletu
[2] Może być bez systemu.

[3] Rozmiar matrycy -13,x”-14,x" typ powłoki i matrycy bez znaczenia 

[4] Maksymalna waga laptopa 1.5 liczę na pojemną baterie ok 6 h?
[5] Zastosowanie laptopa:Gry,Multimedia:youtube,oglądanie fimów oraz do przeglądania internetu

[6] Mam zamiar korzystać ok 3 lata? Liczy się dla mnie mobilność oraz wydajność.

[7] Cs Go,Fortnite,Fifa 2020 na najniższych tzn przyszłościowo,Dirt 2015?,LoL,Overwatch,Gta V wszystko w jakości niskiej lub średniej

[8] Podświetlana klawiatura 
[9] Dysk SSD najlepiej  256 gb lub więcej wtedy będe mógł dopłacić.

Opublikowano

Hmm, celujesz w sprzęt, który obecnie przeszukiwałem pod swoim kątem, więc spróbuję wspomóc.

Jak chcesz na kompie pograć, to w tym budżecie masz do wyboru albo i5/i7 8mej generacji Intela + MX150/MX250 (odpowiedniki GTX 1030), albo Ryzen 5/7, który osiągnie wydajność graficzną na poziomie MX130. Intel +MX150 chodzą jednak drożej, więc często lepiej dorwać coś z Ryzenem, któremu dość często da się podnieść TDP i tym samym tchnąć więcej mocy również w GPU.

Wśród 13" do tej ceny nie umiem zaproponować nic... Jest Lenovo 720s z Ryzenem, ale ma on pamięć RAM w trybie jednokanałowym, więc Vega 8/10 chodzi na pół gwizdka i jest tylko nieznacznie mocniejsza od HD620. Lenovo 320s-13 w wersji z MX150, którego obecnie trudno gdzieś dostać, kosztuje w granicy 3200-3300 zł.

Najciekawsze propozycje wśród 14", to jak dla mnie: Lenovo 530s oraz E485, Asus VivoBook S14 (jest outletówka w komputroniku za 2800 zł z i5 oraz MX150), Huawei Matebook D.

Lenovo 530s:

+ niezły ekran

+ w wersji z Ryzenem 2 sloty pamięci RAM
+ 2 sloty M.2 (z czego jeden krótki na 2242)

+ dość szybki dysk M.2 w zestawie
+ niewielki zasilacz

E485:
+ podkręcalny przez TDP Ryzen trzymajacy dobrze takty już w ustawieniu domyślnym
+ slot na dysk 2,5" wolny
+ wolny 1 slot na RAM (drugi zajęty przez kość 8GB)
+ szybki dyski M.2 w zestawie
+ bardzo wygodna klawiatura
+ windows 10 w wersji PRO

- bywają problemy z czasem pracy na baterii - ponoć update biosu coś poprawił, ale dalej jest to coś w okolicy 5-5,5h

- najgrubszy i najcięższy ze wszystkich (19mm, 1,7 kg)

- klasycznej formy zasilacz

- niepodświetlana klawiatura

VivoBook S14:
+ rozszerzalny zarówno RAM (8GB wlutowane w płytę i wolny jeden slot) jak i dysk (przez dodanie niedrogiego SSD/HDD 2,5")
+ duża wydajność już w wersji i5 (bardzo dobrze trzyma takty)
+ MX150 w wersji 25W, czyli najwydajniejszej

+ niewielki zasilacz

- dość ciche głośniki
- co prawda klapa matrycy aluminiowa, ale obudowa z tworzywa

- przeciętnej jakości matryca (mniej żywe kolory, średnie pokrycie barw RGB)

Matebook ?

+ bardzo dobrze zestrojony Ryzen 5 już w domyślnym ustawieniu, do tego podkręcalny przez TDP

+ smukły, dość lekki, dobrze wykonany

+ matryca z bardzo przyjemnymi kolorami i kątami widzenia

+ najtańszy z całej grupy (2550 zł, czasem bywają promocje do 2350 zł)

+ bardzo kompaktowy zasilacz

+ niezaśmiecony Windows

+ długi czas pracy na baterii

- wlutowane 8 GB pamięci RAM bez opcji rozszerzenia (ale owe 8GB chodzi w dualu, więc Vega 8 idzie normalną mocą)

- wolny dysk SSD w zestawie (SATA 3), aczkolwiek gniazdo M.2 obsługuje dyski z transferem PCIe x4

Opublikowano

Tu jest problem bo nie ma dobrych laptopów do grania mniejszych niż 15,6".

Na pewno skreślasz laptopy 15,6" ? Tak dla jasności GTX 1050 jest 2x wydajniejszy od MX150 które dostaniesz w 14,x" laptopach.

Do 3000zł 15,6" z pojemną baterią + 1050 (4GB)

HP Omen 15 i5-8300H 15,6'' FHD 8GB 1TB GTX1050 W10

NOWY HP OMEN 15-DC0011NW

Tu masz nowe Omeny 15 2018 brane z internetem przez firmy od operatorów komórkowych np. dla handlowców.

https://www.notebookcheck.net/HP-Omen-15-i5-8300H-GTX-1050-Ti-FHD-Laptop-Review.318520.0.html

Zobacz zakładkę "Battery Life".

Wystarczy do nich dokupić dysk SSD M.2.

Z nowych 15,x" dostępnych w x-kom:

ASUS TUF Gaming FX505DY R5-3550H/8GB/256 - RX 560X

ASUS TUF Gaming FX505 R5-3550H/8GB/512 - GTX 1050(3GB)

ASUS TUF Gaming FX505 R5-3550H/8GB/512 - GTX 1650

Z nowych 14x" dostępnych w x-kom:

HP Pavilion 14 i5-8250U/8GB/256PCIe/W10/IPS MX150 - 3049zł

HP Pavilion 14 i5-8250U/16GB/256PCIe/W10/IPS MX150 - 3449zł

Taniej o 400zł jak załatwisz voucher ale nie maja zbyt pojemnej baterii.

test_grafiki_latopy.PNG

Opublikowano
2 godziny temu, FxJ napisał:

https://www.notebookcheck.net/Lenovo-IdeaPad-720s-13ARR-Ryzen-7-2700U-RX-Vega-10-Laptop-Review.318604.0.html

Na początku miały sporo błędów ale ponoć poprawili w kolejnych wydaniach BIOS-u.

Hmm, mógłbyś rozjaśnić temat ? Brałbym dla siebie ten model w takiej cenie, ale z tego, co udało mi się dowiedzieć, to cierpi na następujące problemy:

- pamięć działa w trybie single channel, w efekcie czego Vega 10 osiąga wyniki niewiele większe niż HD620

- komputer ma mocno ograniczone TDP, ponoć realnie nawet do 10W - szybko następuje spadek wydajności z początkowych około 530pkt w Cinebenchu 15 lądujemy na żałosnych 350. Tutaj mógłbym uwierzyć w jakąś modyfikację, bo np. E485 ludzie skutecznie podnoszą limity prądowe nawet do wartości ponad deklarowane 25W. Nie udało mi się jednak znaleźć żadnych konkretnych opisów dotyczących tego modelu.

No i na koniec kwestia, która dotyka jak się okazuje większość modeli z Ryzenem - czas pracy na baterii. Z tego, co widzę, to w typowym użytkowaniu czy filmie 720s z Ryzenem osiąga czas pracy rzędu 4h z małym okładem. Niestety podobnie okazuje się być z 530s, który tutaj poleciłem... E485 po aktualizacji biosu i pewnych kombinacjach wyciąga maksymalnie do 5,5h. Tak naprawdę jedynie Matebook D 14" działa poprawnie i może równać się z modelami opartymi o i5.

Jeśli więc masz jakieś informacje, co tutaj poprawiono i jakie są efekty po owych nowych wydaniach BIOSu, to będę naprawdę wdzięczny ? Śledzę temat aktywnie, bo choć mam świadomość, że zbliżają się nowe modele i nowe procesory, to jednak wizja wyjazdów pod namiot itp. z ponad 3kg laptopem wygląda słabo...

Opublikowano
Cytat

A new BIOS dated 2018-07-09 was released 2018-07-10 and described at this link.
www.reddit.com/r/Amd/comments/8yz7n8/lenovo_720s_new_bios_fixes_hard_throttling/

Apparently Lenovo Deutschland didn't provide a notebook with the updated BIOS.

Przykładowy.

Cytat

jednak wizja wyjazdów pod namiot itp. z ponad 3kg laptopem wygląda słabo...

Do tego celu jakiś tani poleasingowy do 1500zł tak w razie jak by ukradli.

Opublikowano

Dzięki za link, aczkolwiek po Twojej wskazówce udało mi się do niego dokopać wcześniej. Ten fix sprawia, że zamiast 350 ciągłych mamy 450 punktów - sporo mniej niż konkurencyjne modele i znacznie, znacznie mniej niż np. E485 po zdjęciu blokady TDP (ten leci około 630 pkt). Niestety w kwestii karty graficznej dalej jest słabo, bo z tym single chanel raczej nic nie da się programowo wyczarować... Z racji tego, że poza fajną matrycą 720s nie przedstawia specjalnie jakiś wybitnych zalet, to w niskim budżecie rozsądniejszy pozostaje Matebook D 14". Dla założyciela tematu wydaje się on najrozsądniejszym rozwiązaniem (oczywiście zakładając, że bawimy się w tytuły sprzed paru lat). Mnie niestety straszliwie boli te nierozszerzalne 8GB. Najchętniej, to i do 32GB bym rozbudował ...

1 godzinę temu, FxJ napisał:

Przykładowy.

Do tego celu jakiś tani poleasingowy do 1500zł tak w razie jak by ukradli.

Niestety ta opcja odpada - kwestia tego, co robię w ramach działalności musi być na jednej maszynie. Po prostu jeśli wyjeżdżam z laptopem, to cały czas jest ze mną (no chyba, że jestem absolutnie pewny bezpieczeństwa danego miejsca). Zabawę w 2 komputery już przerabiałem i był to dramat. Używam różnych narzędzi, różnych technologii i synchronizacja danych/wersji jest praktycznie niemożliwa. Marzę o rozwiązaniu typu 1 duży dysk SSD łatwo przekładany pomiędzy dwoma różnymi urządzeniami w taki sposób, aby na każdym z nich uruchomić ten sam system z tymi samymi danymi ?

A do do wydajności - taki mobilny i5 czwartej generacji potrafi zdechnąć do tego stopnia, że komputer na 20-30 sekund jest zamrożony. Nie da się też włączyć wszystkich funkcji IDE, z którego korzystam jednocześnie zachowując jako tako responsywność. Takie 520-550pkt CR15 stanowi rozsądne minimum. Wiadomo, że marzyłby się ultralekki 13-14" laptop z pełnym i7, ale cóż zrobić jak to raczej fizycznie niewykonalne.