rakso147 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam, kupiłem ostanio paviliona, zainstalowałem na szybko win 10 i ku mojemu zdziwieniu chodzi wolniej niż mój 3-letni asus. Rozumiem, że HDD to nie demon predkości, ale jakos powinien dzialać. Niby zaktualizowałem sterowniki poprzez driver booster, ale cos mi sie wydaje, ze nie można do konca mu polegac. Gdy chce zainstalowac ze strony producenta to najpierw wszystko ładnie idzie, a póżniej wyświetla sie czarna konsola, za 3sek zamyka się i jakby cała instalacja sie przerywa. Dodam też zrzut z cristal disk info Edytowane 26 Kwietnia 2019 przez FxJ Cytuj
rakso147 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Dobra, nie było tematu... Nie zauważyłem, ze mam tryb oszczędzania energii włączony i w zasadzie nie sadziłem, ze sieje on takie spustoszenie na tym sprzęcie. Na starym nie było to praktycznie wcale odczuwalne, a jak dałem najwyższa wydajność to śmiga jak głupi ? Jedynie mam problem, bo wyswietla się tylko procent naładowania baterii, a nie pisze ile czasu pracy na baterii zostało albo ile się musi ładować i nie wiem czym to spowodowane. W ustawieniach baterii pisze "Obecnie brak powiadomień dotyczących czasu pracy na baterii". Cytuj
FxJ Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Kupiłeś bez systemu? Sterowniki pobrałeś ze strony producenta a nie przez jakieś oprogramowanie dziwne? Zaktualizowałeś bios/firmware? Windows Update puściłeś tak by pobrał wszystko? https://downloadcenter.intel.com - tego mozesz użyć. Cytuj
rakso147 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Kupiłem bez systemu, wrzuciłem win 10 home. Chciałem, ale jak mówiłem nie chcą się instalować nie wiem czemu, wyskakuje w środku instalacji czarne okienko (Takie jak w konsoli), coś tam przetwarza i się wyłącza instalator. Biosu nie aktualizowałem, bo pewnie też by nie doszło do skutku z powodu jak wyżej. Spróbuję tego programu co podałeś, bo aktualnie chodzi nieźle, ale uruchamia się aż 50sek. Cytuj
rakso147 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2019 (edytowane) https://support.hp.com/pl-pl/drivers/selfservice/hp-pavilion-15-cs1000-laptop-pc/23238464/model/26531912?sku=6AS77EA Zdążyłem zrobić zrzut fragmentu, cos takiego wyskakuje. Edytowane 26 Kwietnia 2019 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Cytat 01 - Chipset (Intel) 02 - IRST (Intel Rapid Storage Technology) 03 - Intel Graphics (iGPU - integrated Intel GPU) 04 - NVidia Graphics (dGPU - discrete NVidia GPU) 05 - Audio (always install Realtek HD audio driver first, optional Nahimic effects software second) 06 - LAN (make sure this matches your hardware: Killer vs Intel) 07 - Card Reader (Realtek) 08 - WLAN (wireless LAN - make sure this matches your hardware: Killer vs Intel) 09 - BT (Bluetooth - make sure this matches your hardware: Killer vs Intel) 10 - Touchpad (Synaptics) 11 - ME (Intel Management Engine) 12 - Radio Switch (Windows 8.x and 10 only) Pobieraj pojedynczo, i uruchamiaj z uprawnieniami administratora klikając PPM. zobacz który się wypakowywuje do folderu "SP91645". Cytuj
rakso147 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Nawet jak dam z uprawnieniami administratora to nadal ta konsola i przerwana instalacja, sprawdziłem na dwóch i to samo. Ten "Sp91645" to: Sterownik Intel Management Engine Interface (MEI) — Whiskey Lake (Windows 10 w wersji 1809) Cytuj
FxJ Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Kaby Lake i Whiskey Lake to nazwy kodowe procesorów intela, nie instalujesz obu. Cytuj
rakso147 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Przed chwilą, FxJ napisał: Kaby Lake i Whiskey Lake to nazwy kodowe procesorów intela, nie instalujesz obu. Tam, wiem, z tego co się orientowalem to i5-8265u to Whiskey Lake i takie też instaluje, ale ta nieszczesna instalacja wszystkie psuje. Jest możliwość, że system się źle postawił i teraz wychodzą takie krzaczki? Bo jakiego sterownika bym nie brał z tej strony (Karta dźwiękowa, sieciowa, chipset) to otwiera się normalnie z uprawnieniami administratora, na początku instalacja idzie i dopiero po wypakowaniu plików wyskakuje ta konsola i później już nic. Chyba, że tak ma być i oznacza ona koniec instalacji? Cytuj
FxJ Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Możesz ręcznie zainstalować z tamtego folderu, ale może już zostało wgrane z Windows Update? Cytuj
rakso147 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Szczerze nie mam pojęcia, można jakoś sprawdzić aktualną wersję sterowników w systemie? Bo tych wszystkich programów do sterowników to wolałbym unikać. Ten bios mnie też interesuje, bo 50sek startowania systemu to przesada i nawet ten mój 3 letni robi to sporo szybciej Cytuj
FxJ Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2019 I tak nie odczujesz prędkość bez instalacji dysku M.2 NVMe, tu masz energooszczędne dyski 5400RPM (to laptop). Możesz w opcjach wł. tą opcje: Możesz sprawdzi wersje sterownika przez "menedżer urządzeń". Cytuj
rakso147 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Mam w planach kupić właśnie ten dysk na przestrzeni 2-3msc (Jeszce nie wiem jak z gwarancją u HP), co prawda chyba dałbym radę sam to wymienić ale nie wiem czy podołam rozebraniu obudowy, bo widziałem na tutorialach, że trzyma się dość ciasno. Jutro jeszcze postukam w nim to co pokazałeś i zobaczymy co będzie. Cytuj
rakso147 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Chyba juz wszystko jest okej. Sterowniki w menadzerze urządzeń wszystkie sa aktualne, BIOS udało sie zaktualizowac ze strony producenta, windows wszystkie update zrobił. Teraz wszystko duzo płynniej chodzi. Jedynie mam informacje, ze potrzebuję sterownika ekranu, żeby był widoczny czas pracy na baterii, ale nigdzie nie moge go znaleźć. Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Cytat potrzebuję sterownika ekranu Sterownika matrycy czy Intel HD? Cytuj
rakso147 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2019 (edytowane) Matrycy chyba, bo Intel HD mam zaktualizowane, a info o baterii nadal brak. Edytowane 27 Kwietnia 2019 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Daj jakiś zrzut czy coś żebym wiedział o czym dokładnie mówisz. Cytuj
rakso147 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2019 1 minutę temu, FxJ napisał: Daj jakiś zrzut czy coś żebym wiedział o czym dokładnie mówisz. Limit na załączniki mi się skończył niestety. (Swoją drugą powinien być jak dla mnie limit do 1MB, bo czasami trudno złapać coś do 150kb) Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Cytat https://imgur.com Get share links -> BBCode (Forums) Przykładowa przez którą możesz wrzucać, nie mam dedykowanego serwera z 1TB dyskiem SSD ? Cytuj
rakso147 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2019 (edytowane) No chyba, ze tak, nie orientuje sie jak dokładnie strony internetowe działają ? https://imgur.com/a/NUxZVnY W Asusie gdy klikne w baterie to wyświetla sie informacja o tym ile będzie czasu pracy na baterii, można zmienic jasność itp, a tutaj tylko cos takiego. Niestety to powiadomienie usunąłem. Edytowane 27 Kwietnia 2019 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Na Asusie widać masz jakiś ich program dodatkowo zainstalowany. Cytuj
rakso147 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2019 9 minut temu, FxJ napisał: Na Asusie widać masz jakiś ich program dodatkowo zainstalowany. Mozliwe, muszę chyba go znaleźć, bo ułatwia pracę. Tutaj widać różnice między hp i asus. https://imgur.com/a/psPvZ6x Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Ta opcja jest standardowa w Windows, chyba wystarczy tylko aktywować system ? Cytuj
rakso147 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2019 (edytowane) Aktywuje dopiero po tych 14-stu dniach możliwego zwrotu, dzięki wielkie za pomoc ? Edytowane 27 Kwietnia 2019 przez FxJ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi