Asics Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam. Chciałbym złożyć PC- Sam blaszak Budżet +-6k. (Pieniądze już mam) Mogę nieco dołożyć o ile będzie to miało sens, lub nieco uszczuplić, jeżeli nie będzie miało to sensu wykładać więcej :) Ze starego PC posiadam Dysk SSD Samsung Evo 120GB + HDD 1TB Pozostanie mi również Kilka wentylatorów 120mm za które płaciłem ok 40zł za sztukę, ale nazwy nie jestem teraz w stanie sprawdzić. Chciałbym aby w zestawie było coś na i7, Dysk SSD 120Gb który posiadam pozostawiłbym na System, a potrzebuję kolejny SSD ok 250GB na obróbkę foto. HDD 1TB pozostanie do zaśmiecania 16GB Ram to dla mnie optymalna ilość Ogółem mało gram, ale jeżeli już to robię, to lubię grać na wysokich detalach. Miłym dodatkiem w obudowie, byłaby możliwość regulowania obrotów Wentylatorów. 2 Wejścia na obudowie z przodu Pod USB 3.0 to minimum, ponieważ często potrzebuję zgrać dużą ilość fotek, które na szybko przerabiam Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez Asics Cytuj
FxJ Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Cytat Kilka wentylatorów 120mm za które płaciłem ok 40zł Mają PWM (4-piny)? Cytat Chciałbym aby w zestawie było coś na i7 To ma być komputer głównie do grania czy do pracy? Cytat Dysk SSD 120Gb który posiadam pozostawiłbym na System Na system to dyski SSD M.2 (PCIe NVMe x4) np. ADATAXPG SX8200 Pro 512GB. Cytuj
FxJ Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Dopisz jeszcze jaki masz monitor FullHD czy WQHD itp.? Cytuj
Asics Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Wentylatory to - Enermax BOL.Quiet Tri-Speed Co do kierunku komputera, to kierunek bardziej uniwersalny, bo jeżeli na nim pracuję, to też jakoś nie zależy mi jak najszybszym czasie, nie mam ciśnienia, więc może bardziej kierunek grania. Posiadam 3 Monitory Full HD W tym Jeden Eizo CS2420 na którym obrabiam Foto Co do Dysku, to myslalem aby właśnie ten jeden pozostawić na system, bo on mi pozostanie ze starego PC, ale jeżeli nie ma to sensu to po prostu sprzedam. No i chciałbym również troszkę miejsca na obróbke foto na SSD Otwieram się na wszelakie możliwości i propozycje ? Kwota może wzrosnąć nawet do 6500pln Pieniądze już mam, więc tak naprawdę czekam tylko już aż mi ktoś pomoże złożyć coś solidnego w tej kwocie ? Jeżeli ewentualnie byłoby w zestawie chłodzenie wodne , to nie wiem czy samemu podołam złożyć ? Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Cytat jeżeli ewentualnie byłoby w zestawie chłodzenie wodne , to nie wiem czy samemu podołam złożyć To jest AIO czyli po prostu montujesz do płyty głównej i przykręcasz radiator do obudowy. Nawet jeśli w danej obudowie brak regulacji dobrej na wentylatory 3 pin możesz użyć zewnętrznego. https://www.x-kom.pl/lista/nw9tb16zy Zamierzasz podkręcać? Crucial MX500 1TB - 589zł Samsung 970 EVO 500GB NVMe - 549zł Co do dysku to musisz sam się określić co do pojemności i czy wolisz zainwestować w M.2 NVMe. Przeczytaj np: Dlaczego dyski SSD z M.2, PCI-E 3.0 x4 i NVMe to przyszłość? (artykuł PurePC.pl) Porównanie dysków SSD - Różnice między SATA, mSATA, M.2, PCI-E (artykuł PurePC.pl) Cytuj
Asics Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Co do procka, nie warto inwestować jednak w i7?? Pytam bardziej informacyjnie , gdyby procek właśnie miał służyć sporo w Photoshopie i Lightroom ? Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez FxJ Cytuj
Asics Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Jeszcze te chłodzenie. Rozumiem że nakładam pastę na radiator, tak?? Mam gdzieś jeszcze SIlver Arctic 5, nada się, czy jednak zakupić coś innego ?? Cytuj
FxJ Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Wypada raczej słabo. https://www.anandtech.com/show/14058/complete-coffee-lake-refresh-cpu-list Brak w sklepach nadal procesorów i7-9600 i i9-9900 (nie K). https://ark.intel.com/content/www/pl/pl/ark/compare.html?productIds=134896,186604 A są strasznie drogie, dlatego wielu wybiera własnie Ryzeny 8 rdzeniowe. Cytuj
FxJ Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Na pewno możesz zmienić jeszcze obudowę na jakąś typu Full Tower tak żeby był łatwy dostęp i duża przewiewność. Cytuj
Asics Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Czy do tego chłodzenia, które podałeś, potrzebuje domówić osobno jakąś ciecz?? Cytuj
Asics Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Ostatnie Pytanko. Po zastanowieniu, wziałbym 2 Dyski SSD NVMe x4 256GB i 1TB. Jeden na system, drugi na obróbkę foto, gry itd. Teraz tylko dokładnie które wybrać ? ? Cytuj
FxJ Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Cytat potrzebuje domówić osobno jakąś ciecz? Nie, "All In One" czyli wszystko w zestawie. W zasadzie wystarczy: ADATA 256GB M.2 PCIe XPG SX8200 Pro Crucial 1TB 2,5" SATA SSD MX500 A pełny wypas + wspólny program do zarządzania: Samsung 500GB 970 EVO Plus M.2 2280 NVMe Samsung 1TB 2,5'' SATA SSD 860 EVO Cytuj
Asics Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) Zamówiłem wersję z wypasem Samsunga , tyle że 256GB + 1TB Dziękuję bardzo za pomoc w ogarnięciu zestawu ? Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez FxJ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi