Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

w połowie maja będę się przymierzać do kupna nowego kompa, z mojej wiedzy złożyłem zestaw z linku poniżej, zastanawiam się czy będzie on optymalny, i czy ewentualnie coś zmienić (obawiam się, że zasilacz może być za słaby) nie myślę o podkręcaniu, chociaż znając życie napewno szybko pomyślę o podciągnięciu parametrów processora. Zaznaczę, że nie jestem fanatykiem wszystkiego na ultra (i wiem, że ten zestaw nie pozwoli na to) ale licze na komfortowe granie na średnich/wysokich (zależności od tytułu). Głównie będę grać na tym PC w Forze Horizon 4, DiRT Rally 2.0 i inne gry które nawiną się pod rękę ? GTX 1060 w tym zestawie jest celowo bo bym go za ok 2-2,5 roku zmienił na 1070/1080 w zależności jak sytuacja rynkowa się rozwinie. Monitor pod który to podłącze to 22cale z maks rozdziałką 1680x1050.

Link do konfiguratora na morele: https://www.morele.net/komputery/dyski-i-nosniki-danych/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=484061

Prosiłbym o opinie na temat tego zestawu i ewentualne zmiany, chciałbym utrzymać budżet w tej okolicy.

Pozdrawiam

Edytowane przez Szarmi
Opublikowano
Cytat

w połowie maja będę się przymierzać do kupna nowego kompa

Napisz w maju - będą nowe procesory.

Cytat

chociaż znając życie napewno szybko pomyślę o podciągnięciu parametrów processora

Ale do tego potrzebujesz dobrego chłodzenia.

Cytat

GTX 1060 w tym zestawie jest celowo bo bym go za ok 2-2,5 roku zmienił na 1070/1080 w zależności jak sytuacja rynkowa się rozwinie.

RTX 2060 jest wydajniejszy od GTX 1070 Ti a ty chcesz GTX 1060 i to do i7-8700K? Ludzie 6 rdzeniowe Ryzeny kupują do RTX 2070.

Crucial MX500 500GB - minimum 500GB i to z tych dobrych od Cruciala (Micron) lub Samsunga.

Crucial MX500 1TB - w grudni może kosztować nawet 400zł

HDD to już się pozbywają ludzie z PC-tów, to już zmierzch dysków HDD.

Cytat

Monitor pod który to podłącze to 22cale z maks rozdziałką 1680x1050.

Acer B247Ybmiprx (UM.QB7EE.001) - x-kom / morele

Wystaw go na OLX a dołóż do monitora z FreeSync zgodnego z G-Sync Compatible

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź do tematu wrócimy na tydzień przed zakupem ?

wiem, że ta karta z tym prockiem to jak założyć Dębice do Porsche ? ale jak mówiłem kartę wymienię no zapewne za 2 lata to już rtx będzie myślałem żeby 1060 na 1660zmienic nie wielką różnica a wydajność lepsza. HDD zostaje bo mam dużo plików (głównie filmiki z kamerki sportowej więc nie potrzebuję szybkości to będzie magazyn danych). Monitor pod koniec roku zmienię a chcę się zmieścić w 5-5,1k temu padło na i7. Jakie chłodzenie byś polecił do tego procka? Nie myślę o ekstremalnym OC ale zawsze coś wyżej można podziałać ? tak czy siak za miesiąc odświeżę temat i będziemy myśleć. Dzięki ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Odkop życia, ale jak mówiłem wróce do tematu na tydzień przed zakupem, a w przyszłym tygodniu planuje kupić ten zestaw. Ogólnie zmieniła się karta graficzna na GTX1660Ti, myślę, że będzie to dobry przystanek przed jakimś porządnym RTX za 2-3 lata. Zmieniłem płyte główna w konfiguracji i trafiła inna pamięć ram. Ogólnie co sądzicie o tej konfiguracji?

https://www.morele.net/komputery/dyski-i-nosniki-danych/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=486814

Myślałem nad i7 9700K ale słyszałem opinie, że nie są zbyt udane. Chętnie zobacze wszelkie propozycje zmian razem z argumentami ;) Nie wiem czy ten zasilacz będzie dobry do tego. według kalkulatora powinien być git. Pozdrawiam

Opublikowano

https://www.x-kom.pl/lista/2tt5axi52

1. Nie oszczędzaj i nie kupuj RAM-u bez radiatora, to się nie opłaca

2. Ta pasta jest słaba, lepszą masz w zestawie z coolerem jak chcesz coś ekstra to Thermal Grizzly Conductonaut (ciekły metal)

3. Do grania i5K + RTX 2060

4. Duża obudowa pod LC w przyszłości i taśmy z RGB

5. Zasilacz 550W wystarczy ale jak już brać to 80+ Gold

Dlaczego bardziej stawiam na x-kom:

x-kom_vs_morele_2019.PNG

Opublikowano

Ciekawa konfiguracja, oczywiscie mój błąd nie przypatrzyłem ze te ramy nie maja radiatora, czyli zestawienie i7 z 1660Ti mówisz, że słabe będzie? oczywiście miejmy na uwadze to, że za 2-3 lata by wleciał RTX zamiast tego 1660Ti. A i5 nie będzie słabym punktem tego zestawu w przyszłości?

Opublikowano (edytowane)

Witam ponownie,

więc postawiłem na i5 patrząc po testach wydajnośc przed jak i po oc jest bardzo podobna (jedynie użycie processora jest niższe w przypadku i7 i to nawet o połowę ale nie wiem czy warto dorzucić 800zł do tego) zmodyfikowałem trochę zestaw polecany, niestety obudowa co została mi tutaj polecona musiała ulec zmianie na model inny gdyż poprostu nie będę gdzie miał takiego klocka ustawić u siebie ?  Jedynie zastanawiam się między 1660Ti a 2060 w obu przypadkach tylko wersja MSI Gaming wchodzi w grę (uważam, że są poprostu lepiej wykonane) i tutaj jest już różnica 400zł. zamieszczam oba linki do konfiguracji i w miare możliwości prosiłbym o wskazanie zalet danej wersji konfiguracji (w sensie która karta i dlaczego). 400zł z zestawu z 1660Ti można dorzucić na nowy monitor i to byłoby jakimś argumentem. Pozdrawiam

i5 + RTX 2060

i5 + 1660Ti

P.S. dlaczego wybieram morele a nie x-kom? poprostu zaufanie do sklepu zawsze tam zamawiałem wszystko od kuchenki gazowej po mojego kompa głośniki, i inne rzeczy, nigdy nie miałem problemu z tym sklepem, a dodatkowo obie konfiguracje są delikatnie tańsze w przypadku morele (nie liczyłem usługi montażu gdyż to moje lenistwo, że nie chce mi się tego samemu do kupy składać) a z tego co wiem mozna poprosić o rabat na morele na forum wiec to zawsze jakiś plus.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Jak już na samym początku mówiłem HDD jest jako magazyn danych (filmiki z kamerki sportowej, masa zdjęć i innych rzeczy) obecne i tak gram w dwie gry w wolnym czasie więc jeden ssd na tą chwilę wystarczy a wiadomo że w przyszłości trafi drugi ssd. Po niedzieli będę składał zamówienie. Wezmę wszystkie propozycje pod uwagę i złożę coś najbardziej wyważonego w tym budżecie jakim dysponuje. Temat można zamknąć dzięki za pomoc ?