Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[1] Mężczyzna +22 lata, studia, praca w biurze.
[2] Laptop bez systemu, posiadam własny klucz.
[3] Matryca 13/14 cali. Waga najlepiej poniżej 2kg.
[4] Zależy aby laptop posiadał dysk SSD  zwykły (SATA) lub jeśli będzie możliwość na slot m.2. Nagrywarka niepotrzebna. Pamięć Ram minimum 8gb z możliwością rozszerzenia 
[5 a] Kwota oscyluje w granicach 3000zł oczywiście mogę dołożyc jeślii będzie warto.

[5 b] Zamierzam używać minimum 4/5 lat. Jest to drugie urządzenie, posiadam komputer stacjonarny z procesorem i5-4670k i kartą graficzną gtx 770 2gb 

[5 c] 1/2 miesiące 
[6] Ważna dla mnie jest obudowa aluminiowa, praca na bateri minimum 5/6 godzin oraz wydajność procesora, również zależy mi aby chłodzenie nie było zbyt głośne
[7]  Rozdzielczość 1920x1080 oraz matryca IPS (obojętnie błyszcząca czy matowa)
[8] Używany głównie na studiach, czasami w biurze, domu 
[9]Nie będą odpalane gry 

[10] Programy:

■ Autocad 2d(ewentualnie gstarcad) , excel, mb-cad, photoshop,

■ wszystko o zastosowaniu i czego oczekujesz

[11] Tak jak wspomniałem w punkcie 6 zależy mi na aluminiowej obudowie (bardzo podoba mi się xiaomi mi air 13,3 kolor srebny), jeśli będzie możliwość to podświetlana klawiatura 
[12] Niechęć do lenovo b50, cała obudowa czeszczy (tandetny plastik źle spasowany )

Opublikowano

https://www.notebookcheck.net/HP-EliteBook-840-G5-i7-8550U-SSD-FHD-Laptop-Review.306238.0.html

HP EliteBook 840 G5 (1.48 kg - biznesowy mode) w przedziale 3000-3200zł mozesz kupić z fabryczną gwarancją producenta trochę poniżej 34-35 miesięcy.

Cytat
  • Ekran FHD IPS o przekątnej 35,6 cm (14″), z powłoką antyrefleksyjną i podświetleniem LED, 220 cd/m², 67% sRGB (1920 × 1080)
  • Ekran dotykowy FHD IPS o przekątnej 35,6 cm (14″), z podświetleniem LED i szkłem Corning® Gorilla® Glass 3, 220 cd/m², 67% sRGB (1920 × 1080)
  • Ekran dotykowy FHD IPS o przekątnej 35,6 cm (14″), z funkcją HP Sure View, podświetleniem LED i szkłem Corning® Gorilla® Glass 3, 700 cd/m², 100% sRGB (1920 × 1080)
  • Ekran IPS 4K o przekątnej 35,6 cm (14″), z powłoką antyrefleksyjną i podświetleniem LED, 400 cd/m², 100% sRGB (3840 × 2160)
  • Ekran FHD IPS o przekątnej 35,6 cm (14″), z funkcją HP Sure View, powłoką antyrefleksyjną i podświetleniem LED, 700 cd/m², 100% sRGB (1920 × 1080)
  • Ekran FHD IPS o przekątnej 35,6 cm (14″), z powłoką antyrefleksyjną i podświetleniem LED, 400 cd/m², 100% sRGB (1920 × 1080)

Link - tylko są dostępne z wieloma matrycami, zapytaj wpierw z jaką.

• FxJ zmienił(a) tytuł na [~3000zł] Laptop do pracy, uczelnie - Autocad 2D
Opublikowano

Ten Hp EliteBOOk 840 g5 co posałeś link do allegro to są same w tej cenie za z i5-8250U jest on w miare wydajny i cichy:>? jak ogolnie działa chłodzenie w tych laptopie? bo siostra ma wlasnie lenovo b50 z prockiem i-5200U i masakra jak strasznie wyje chłodzenie. 

Karta graficzna zintegrowana wystarczy ta co jest w nim?  

Opublikowano

Cytat

jest on w miare wydajny i cichy:>? jak ogolnie działa chłodzenie w tych laptopie?

Patrz pierwszy link z testem.

Cytat

Karta graficzna zintegrowana wystarczy ta co jest w nim?  

Nie widzę potrzeby dedykowanej do takiego zastosowania.

Cytat

ma wlasnie lenovo b50 z prockiem i-5200U i masakra jak strasznie wyje chłodzenie. 

Ktoś chyba nie czyścił kompresorem układu chłodzenia i się zrobił dywanik ?? To niskonapięciowe procesory te się nie "grzeją".

Zresztą jak jest po gwarancji to już obowiązkowo wymiana pasty.

Opublikowano

A jakis inny jesteś w stanie polecić? na pewno z obudowa aluminiową.

Komputer był czyszczony kompresorem, ale i tka mało uzywany jest raz na "ruski" rok ? , a co do Pasty to nie była wymieniana ?

Jest tak , że odpali sie go fajnie cicho jest, odpala sie przeglądarke chwile coś robi na nim i nagle z niczego odpala się chłodzenie wręcz na maksa przez chwilę i potem znowu cisza albo  nei raz już chodzi cały czas tak głosno a w menedżerze nie ma uzycia procka 100% ani nawet nie raz 50% ? 

Opublikowano
Cytat

czy lepszy będzie ten hp elitebook 840 g5?

Oczywiście że lepszy, szczególnie z jakąś droższą matrycą, nawet licząc że kupiłbyś go za ok 3100zł z voucherem.

Opublikowano (edytowane)

Mógłbyś wytłumaczyc dlaczego lepszy ? i co  w tym pavilonie jest gorszego od tego eliteboooka ? 

Przykładowo Pavilon:

procek i5-8265U 

ramu :16gb

Dysk SSD M.2 PCIe:256 GB   

Obudowa i wnętrze aluminiowe

Kwota za nowy około: 3500zł

Eliteboook:

procek i5-8350(starszy)

ramu:16gb

Dysk ssd: 256gb

Nie znalazłem czy cały aluminiowy a wręcz w opisie cos takiego "Materiał:włókno węglowe"

kwota za uzwany około: 2900zł

Proszę mi rozjaśnic abym zrozumiał,

Z góry dzięki ? 

Edytowane przez krzychu86
Opublikowano

Serio chcesz porównywać z biznesowym modele z fabryczna 3 letnią gwarancją ? ?

- touchpad z osobnymi przyciskami, trackpoint* i ogólnie lepszej klasy klawiatura

- złącze stacji dokującej (USB Type-C z Thunderbolt 3)

- kamerka zakrywana

- lepsza jakościowo konstrukcja i materiały

- miejsce na kartę LTE/4G

- dostępne opcje z znacznie lepszymi matrycami IPS (drogie matryce LG)

Opublikowano
Cytat

a co się z nimi stało ze jest ich tak mało ze tylko na allegro można znaleźć?

Wyprzedały się, cała partia szybko się wyprzedała

ASUS ZenBook UX410UA i5-8250U/8G/256SSD/Win10 (UX410UA-GV422T)

ASUS ZenBook UX410UA i5-8250U/8G/256SSD/Win10 (UX410UA-GV479T)

ASUS ZenBook UX410UA i5-7200/8GB/256SSD/Win10 (UX410UA-GV066T) - pierwsze były z 7-gen Intela

Poszukaj na forum tych np.

Cytat

Jesteś w stanie podesłać odpowiedni model z dobrą matrycą? 

Nie, sprzedawcy zwykle tego nie podają i trzeba pytać.

Opublikowano
Cytat

14 inch 16:9, 1920 x 1080 pixel 157 PPI, IVO M140NVF7 R0, IPS, HP SureView (privacy screen via function key), glossy: no

Np. takiej jak w teście byle nie z dotykowymi (lista wyżej).