MrTime Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2019 Witam, szukam chłodzącej podkładki pod laptopa. W trakcie gry procesor osiąga maksymalnie 95-98stopni (tyle zauważyłem), karta graficzna max 65 stopni i intel grafika? też dosyć sporo około 90stopni. Wydaje mi się że to trochę dużo stopni nawet jak na laptopa. Z tego co czytałem powyżej 100stopni wyłączać wszystko i siedzieć na pulpicie. Śmieszne jest to, że jak wyłączę grę, wyjdę już do pulpitu to w ciągu minuty schodzi do 70-80 stopni procesora. Jest dodatkowe chłodzenie w laptopie, działa bardzo dobrze, faktycznie chłodzi ale grając i używając mikrofon to jednak trochę za głośno dla moich kompanów. Laptop mam już 2 lata, nigdy nie rozkręcany bo się boje. ? A dla fachowców nie ufam bo widziałem jak z laptopem znajomego się obchodzili, jeb do góry nogami uciska i normalnie kręci śrubki. A sam aktualnie mam żadnej ryski na nim. Pod latarką sprawdzałem to nie widać kurzu, no ale wiadomo pewnie jest go trochę. Laptop to: https://pl.msi.com/Laptop/GP72-7RE-Leopard-Pro Zakres cenowy myślę max do 150zł, raczej nie kupię od razu. Mogę poczekać miesiąc, dwa. Cytuj
FxJ Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2019 Undervolting i ograniczenie taktowania (TurboBoost) procesora. Wymiana pasty termoprzewodzącej też pomoże. Cytat Mogę poczekać miesiąc, dwa. Wiesz teraz to będzie coraz cieplej już. Przykładowo: AAB Cooling NC83 Yenkee YSN 120 Omega COOLER PAD COOLWAVE 1 Cytuj
MrTime Opublikowano 31 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2019 (edytowane) Ograniczenie taktowania procesora zmniejszy fps w grach? Co prawda widzę że zalety to większe osiągi. Edytowane 31 Marca 2019 przez MrTime Cytuj
FxJ Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2019 Undervolting nie zmniejszy FPS a zmniejszenie taktowania trochę ale ograniczy nagrzewanie i hałas za to będziesz miał stabilne FPS bez spadków *(wyłączania Turboo Boost). Cytuj
MrTime Opublikowano 31 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2019 Dobra spróbuję to zrobić. Powiedz mi jeszcze o co chodzi z tymi pastami termo.? W nawiasach dopisałeś [7.5W/mK]? Ma to związek z wyborem co do procesora? Cytuj
FxJ Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2019 Dodałem ci zrzut z jednej ze stron. W nawiasie masz przewodność termiczną jaką deklaruje producent. Cytuj
MrTime Opublikowano 31 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2019 To zdecyduję się na Thermal Grizzly Pasta. Na procesor powinno wystarczyć? Czy coś jeszcze się smaruje o czym nie wiem. Cytuj
MrTime Opublikowano 31 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2019 (edytowane) Wygląda u mnie to tak: u gościa na filmiku na końcu tak: Mogę ustawić tak samo? Czy masz lepszą propozycje. Pytam bo nie wiem co dokładnie robi każda z opcji a na nowego laptopa nie mogę sobie aktualnie pozwolić. ? Edytowane 31 Marca 2019 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2019 Smarujesz tylko rdzeń grafiki i procesora (czasem chipsecie), na pamięciach masz termopady. Cytuj
FxJ Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2019 Cytat Mogę ustawić tak samo? Zacznij od przejrzenia poradnika (podlinkowałem w tamtym temacie). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi