Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

[1] Nowy laptop kwota 5000~

[2] Może być z systemem (Win10) albo i bez. Do celowo myśle o dual boot windows (do gier) + linux (do programowania)

[3] 15.x, każda powłoka byle nie lustrzana

[4] Nie chce aby laptop był dużą cegłą, fajnie by było aby miał biznesowy wygląd i jednocześnie był gamingowy

[5] Głównie nauka/programowanie i od czasu do czasu gry

[6] Mam nadzieje że posłuży mi parę lat, to będzie mój główny komputer do nauki, tak wyżej napisałem nie chcę aby była to cegła, no chyba że coś naprawde extra się trafi w tej cenie.

[7] Wiedzmin 3, Resident Evil 2 i 7, Apex Legends, Sekiro itp etc - jak mi pójdą w miare płynie na medium ustawieniach to będę happy

[8] Podświetlana klawiatura must have, większy SSD lub mniejszy SSD + HDD

[9] Wszystkie te kryteria spełnia poniższy laptop:

Lenovo Legion Y530-15 i7-8750H/16GB/256+1TB GTX1060

Tylko posiada częstotliwość matrycy wynosi 60Hz - czy to aż tak przeszkadza w grach?, jeżeli podepnę laptopa do monitora obsługującego np. 144Hz laptop to obsłuży?

Dodatkowo słyszałem że na tej karcie graficznej mogą być problemy z instalacją linuxa - jak uciążliwe może to być?

Dodam tylko że do końca tygodnia jest 23% obniżki na Acery na x-kom, więc można ten fakt wykorzystać.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Wyższa częstotliwość odświeżania jest zauważalna w grach FPS. Inną fajną technologią jest możliwość korzystania z technologii g-sync/freesync dającą niezły efekt we wszystkich grach. 

I teraz pytanie czy chcesz mieć g-sync na wyświetlaczu lapka, czy na monitorze zewnętrznym. Zintegrowana karta graficzna nie obsługuje tej technologii, więc wyjście na ekran musi być bezpośrednio połączone z kartą graficzną. Jeżeli wyświetlacz lapka będzie połączony z dGPU, to tracisz na czasie pracy na baterii (np. HP Omen 15-dc z GTX 1060, czy chyba MSI z serii GT). W modelach wysokich serii Clevo (i pewnie kilku innych producentów) są rozwiązania jak przełącznik pomiędzy kartami i wtedy mamy możliwość korzystania z obu światów.

Jeżeli chcesz mieć g-sync na monitorze zewn. to potrzebujesz mieć złącze które jest połączone z kartą graficzną (HDMI lub display-port).

Y530 nie ma g-sync na monitorze laptopa, ale ma wyjście mini-dp oraz usb-c z dp które obsługują to na monitorach zewnętrznych. Także pytanie czy jest sens pchać się w wyświetlacz 144hz beż możliwości korzystania z g-sync?

• reaction_title_1 1
Opublikowano

Dzięki wielkie za naświetlenie na jakiej zasadzie to działa, czyli że jak będę chciał sobie pograć będę musiał podpiąć laptopa pod moniotor 144Hz poprzez mini-dp/usb-c, w najgorszym razie zadowole się tymi 60hz. Tak jak wspominałem laptop będzie głównie służył do nauki/przeglądania neta itp. w gry przyrżne od czasu do czasu.