Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

[1]  Laptop przeznaczony ma być docelowo dla studenta. 

[2] Interesuje mnie laptop bez systemu, ponieważ mam już licencję.

[3] Matryca 15,6”

[4] Nie zależy mi na nagrywarce. Najlepiej jak będą od razu dwa dyski.

[5 a] Kwota jaką mogę wydać 4500-4800 zł. Tylko nowe, zestawy wchodzą w grę.

[5 b] Jak najdłużej się da, czyli ok. 4-5 lat. 

[5 c] Zamierzam kupić od razu, jak tylko znajdę coś optymalnego dla mnie, no chyba że będzie warto na coś konkretnego poczekać.

[6] Potrzebuję laptopa jak najbardziej uniwersalnego. Zależy mi na mobilności laptopa (lapek często potrzebny na uczelni), czyli najlepiej waga poniżej 2.3kg. Chciałbym bardzo żeby laptop wytrzymywał te kilka godzin (4?) bez ładowania  i nie grzał się bez powodu. No i z racji że od czasu do czasu lubię sobie pograć to stawiam na laptopa z serii „gamingowych”.

[7] Do laptopa będzie podpięty jeden monitor.

[8] Laptop będzie używany w domu i  na uczelni. Tylko w Polsce.

[9]  Chciałbym dobrać laptopa żeby obsługiwał większość nowości które wychodzą, ale czy będą odpalane na średnich czy wysokich detalach, to już mi wszystko jedno.

[11] Zależy mi dosyć na klawiaturze numerycznej, przy czym klawiatura może być podświetlana ale niekoniecznie.

[13] Aktualnie rozpatrywane modele:

Lenovo Legion Y530-15 i7-8750H/16GB/256+1TB GTX1060 (81LB00BKPB)

Ten laptop przypadł mi do gustu najbardziej. Ma wszystko czego potrzebuje, tylko nie wiem jak przy tym procesorze i kartą graficzną stoi sytuacja z baterią. Jakbyście mogli skomentować tego laptopa byłbym wdzięczny.

Inne moje alternatywy:

MSI GV62 i7-8750H/16GB/480+1TB GTX1050Ti (GV62 8RD-095XPL)

ASUS TUF Gaming FX505GE i7-8750H/16GB/256+1TB (FX505GE-AL511)

Bardzo proszę o pomoc w doborze, z góry dzięki :). Pozdrawiam.

Edytowane przez FxJ
  • FxJ zmienił(a) tytuł na [4700] Laptop do gier, na studia, mocna bateria
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Do laptopa będzie podpięty jeden monitor

Podłącz przez DusplayPort (mini) jeśli tylko monitor ma to złącze.

Cytat

Chciałbym dobrać laptopa żeby obsługiwał większość nowości które wychodzą

HYPERBOOK NH5 z RTX 2060 na hasło "Nieidealny" otrzymasz 4% rabatu. Ale to opcja konkretnie pod rozbudowę.

Lenovo Legion Y530-15 (81LB00BKPB) - skoro ma być lekki ale musisz obowiązkowo zrobić undervolting procesora a nawet ograniczyć taktowanie Turbo Boost.

Cytat

mocna bateria

Koniecznie też aktualizacja BIOS w Legionie + w planie zasilania windows ustaw sobie usypiani HDD po kilku sekundach braku aktywności.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Gamingowy laptop o wadze <2.3 kg i długim czasie na baterii, z porządnym chłodzeniem niestety raczej nie istnieje - są to wykluczające się potrzeby, więc musisz się liczyć z kompromisem.

Ad Legion Y530 - obecnie BIOS w wersjach >43 ma tak skonfigurowane krzywe chłodzenia, że wentyle włączają się na max na 5-15 sek, co kilka minut na pracy w IDLE: https://forums.lenovo.com/t5/Gaming-Laptops/Legion-Y530-Fan-Control/m-p/4169991

NH5 to nowa konstrukcja, choć układ chłodzenia wygląda obiecująco - nie znalazłem póki co żadnych testów czy opinii. 

Jeżeli autorowi zależy na długim czasie pracy na baterii, to myślę, że warto się pochylić na Omen 15-dc z gtx 1050ti - 70Wh bateria daje radę, przy wadze 2.5kg.

Innym rozwiązaniem jest Clevo N957TP6 (w PL Hiro 957, ale taniej kupić zamawiając z Niemiec) - tu już jest GTX 1060, bateria również nieźle trzyma, jakość chłodzenia porównywalna do Y530. Minusem jest waga 2.7kg.

Idąc niżej z wagą, ale obniżając jakość chłodzenia są Clevo P950 (hyperbook sl950, lub obecnie na promo ) lub Tongfang GK5CN6Z  (hyperbook Z15 - ale widzę że polecieli z ceną...)

Tutaj jest fajne zestawienie dające ogląd rynku.

Pamiętaj też, że właśnie wychodzą nowe modele kart graficznych od Nvidii i ich implementacje -> za 1-2 miesiące wybór może być ciekawszy lub ceny niższe (Legion Y540, GTX 1660Ti).

• reaction_title_1 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za propozycję, rozważam dwie ostateczne opcje pomiędzy tym Y530

Lenovo Legion Y530-15 i7-8750H/16GB/256+1TB GTX1060

i podjęcie ewentualnej walki z jego chłodzeniem,

lub znalazłem takie cudeńko 

Acer Aspire 7 i7-7700HQ/8GB/256+1000/Win10 GTX1050Ti --- co o nim sądzicie? wszystko wydaje się spoko, tylko chyba nie ma jeszcze tego modelu z kartą 1050ti ( ma wyjść na dniach?) i pozostaje wersja z 1050 na teraz. Co myślicie?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

ma wyjść na dniach?

Nie, to starszy model z 2017 r.

Cytat

zmieniłem pastę w Lenovo Legion Y530 (swoją drogą wyschła już ta od producenta?) na ciekły metal. Efekt? Wow. Temperatura w laptopie pod ostrym obciążeniem nie przekracza 70 stopni.?
Tam gdzie najwyższy wynik jest undervolting -0.140V (można więcej, na -0.160V nadal jest stabilnie), tam gdzie 917 punktów to undervolting ze starą pastą, a najgorszy wynik to domyślne ustawienie. Jak widać jest różnica 24°C.
Polecam serdecznie, polecam po prostu ostrożnie to robić i użyć lakieru do paznokci na tranzystorach wokół CPU i GPU. W końcu wiatraki nie szumią jakby rakieta miała wystartować. ?

No niestety laptopy z lepszym układem chłodzenia >5000zł ale można sobie poradzić.