siwekg Opublikowano 27 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2019 (edytowane) Witam, posiadam komputer o poniższej specyfikacji z obudową SilentiumPC Regnum RG4. Chciałbym dorzucić do tego chłodzenie CPU w formie SilentiumPC Fortis 3 - czy na pewno się zmieści do tej obudowy? Wiem, że teoretycznie powinno się zmieścić do 159mm ale czy ktoś to testował? (wiem, że może bardziej opłacalna jest Fera ale trafiło się akurat używane Fortis) Drugie pytanie: jakie wentylatory wrzucić do tej obudowy w dwóch wolnych gniazdach na górze? teoretycznie mieszczą się 2x120mm lub 2x140mm, a myślałem np o jednym 140mm i dobrej wydajności. I na jakim podłączeniu? Wydaje mi się, że 4 piny PWM ale wolałbym się upewnić. Trzecie pytanie może mało z obudową związane ale już w jednym wątku zadam: czy jakąś specjalną pastę do tego chłodzenia dokupić czy np SilentiumPC Pactum PT-2 będzie ok? Edytowane 27 Marca 2019 przez FxJ Cytuj
siwekg Opublikowano 27 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2019 zapomniałem dodać jaki to zestaw: CPU: Ryzen 5 2600 Grafika: Sapphire Radeon RX580 Nitro+ 8GB GDDR5 (256bit) RAM: G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 Płyta główna: MSI B450-A PRO Zasilacz: SilentiumPC Supremo L2 550W Obudowa: SilentiumPC Regnum RG4 Pure Black Mam wrażenie, że po prostu trochę za bardzo się grzeje, szczególnie procek. Wentylatory oryginalne w obudowie muszę nastawiać na najwyższe prędkości (regulator w obudowie) bo inaczej już robi się około 47-48°C na CPU tylko prze przeglądaniu neta i jakimś niewielkim excelu. Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2019 Cytat czy na pewno się zmieści do tej obudowy? Cytat Maksymalna wysokość układu chłodzenia CPU [cm] 15.9 Tak, możesz regulować wysokość wentylatora. Scythe Kotetsu Mark II jak byś chciał jakieś lepsze. Cytat Wydaje mi się, że 4 piny PWM ale wolałbym się upewnić. A chcesz by miał płynną regulacje obrotów ?? Jeśli tak to PWM. Mógłbyś dać np. SilentiumPC Sigma Pro 140 PWM Be quiet! Pure Wings 2 PWM (BL040) Cytuj
siwekg Opublikowano 27 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2019 Dziękuję za podpowiedź. Jeśli nie uda mi się kupić tej używki to ze względów budżetowych wybiorę pewnie SPC Fera. Jeśli chodzi o wentylatory to ta regulacja, która jest na obudowie z 3 prędkościami jest właśnie pod PWM? Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2019 3 pinowe - tylko napięciem można regulować, a 4 pinowe płynnie każdym kontrolerem lub programem a z automatu płyta główna nim steruje. Cytuj
siwekg Opublikowano 27 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2019 Oki. Dzięki, tak mi się wydawało ale wolałem się upewnić ? Cytuj
siwekg Opublikowano 28 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 A czy do chłodzenia Fera trzeba dokupić jakąś lepszą pastę? Teoretycznie jest w zestawie Pactum PT-2 (5 W/m2) tylko z tego co widziałem jest masa teoretycznie lepszych, tylko czy jest potrzeba je stosować w normalnym użytkowaniu? Cytuj
FxJ Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 Możesz zostawią albo komuś sprzedać i dołożyć do lepszej, wszystko rozchodzi się o cenę. Cytuj
siwekg Opublikowano 28 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 Dzięki - już chyba wszystko jasne ? Cytuj
siwekg Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2019 zamówiłem wentylatory be quiet! Pure Wings 2 PWM Mam teraz problem, żeby je podłączyć do obudowy, ponieważ w obudowie SilentiumPC Regnum RG4 Pure Black jest wbudowany przełącznik sterujący prędkością wentylatorów jednak podłączenia są w nim jedynie na 3 piny. W związku z tym mam pytanie: czy powyższe wentylatory można jakoś zamontować do tej obudowy czy należy wymienić na wersję z 3 pinami? Na płycie głównej znajdują się jakieś złącza opisane "System Fan" z dopiskami od 1 do 4 i one rzeczywiście mają 4 piny - czy ewentualnie w ten sposób mogę podłączyć wentylatory z PWM? Chyba Chyba najwygodniejszą opcją byłoby podłączenie wszystkich wentylatorów do kontrolera w obudowie, wtedy jednym przełącznikiem można byłoby zmieniać prędkości, w innym przypadku trzebaby pewnie coś kombinować. Proszę o jakieś porady, jak to najsensowniej rozwiązać Cytuj
FxJ Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Cytat czy powyższe wentylatory można jakoś zamontować do tej obudowy Podpinasz do płyty głównej bezpośrednio i niech ona steruje nim. Cytat Chyba Chyba najwygodniejszą opcją byłoby podłączenie wszystkich wentylatorów do kontrolera w obudowie Tamte zostaw, będziesz nimi sterował z przycisku. Thermaltake Commander FP (AC-023-AN1NAN-A1) - jak byś kiedyś chciał sterować np. 6-cioma na raz. Corsair Commander PRO (CL-9011110-WW) - pod sterowanie RGB Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi