Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Początkowo planowałem zakup laptopa jednak w tej chwili jestem skłonny ku komputerowi stacjonarnemu. Zastanawiam się czy komputer w stosunku do laptopa (w jednej cenie) będzie o wiele wydajniejszy. 

-Jaki jest Twój budżet na komputer?  Chciałbym aby zestaw nie przekroczył 4500zł

-Kiedy planujesz dokonać zakupu? Zakup planuje w najbliższym czasie.

-Czy będziesz składał samodzielnie? Wolałbym aby ktoś złożył, ponieważ nie mam wiedzy na ten temat.

-Czy zestaw ma zawierać samą jednostkę centralną czy również system operacyjny, monitor, peryferia ? Zestaw musi zawierać system operacyjny i najlepiej monitor.

-Opisz zastosowanie komputera, tylko gry czy też inne wymagające zajęcia [precyzyjnie] Komputer będzie do ogólnego użytku z naciskiem na grafike 3d/programowanie(w tej chwili w formie poznawania) i w jakiejś części gry.

-Jaką rozdzielczość i odświeżanie posiada Twój monitor? Nie posiadam monitora.

-Czy masz zamiar podkręcać podzespoły ? Nie będę podkręcać sprzętu.

-Czy posiadasz części ze starego komputera ? Nie.

-Czy komputer będzie w niedługim czasie lub w przyszłości rozbudowywany? Najbliższej przyszłości nie planuje. W dalszej pewnie też nie.

-Określ priorytet komputera - wydajność/cisza/energooszczędność. Priorytetem jest wydajność.

-Wymagania dodatkowe. Przezroczyste okienko z podświetleniem środka było by fajne ale nie jest konieczne. Nie potrzebuje wiele miejsca na dysku więc wydaje mi się, że dysk SSD 500 GB to max. 

-Jeśli chcesz kupić w konkretnym sklepie (np. x-kom lub morele) w Polsce lub za granicą napisz. Tylko sklepy w Polsce.

W tej chwili to wszystko co przychodzi mi do głowy. 

Edytowane przez feber
Opublikowano

Z jakiegoś powodu nie mogę edytować postu.

Poczytałem troche i wychodzi na to, że... najlepsza karta to rtx 2060 tylko nie wiem która dokładnie(gainward, asus itp...) a procesor to ryzen 5 2600. Do tego 16gb ramu aczkolwiek nie do końca wiem jakiej firmy najlepszy. Do tego dysk SSD 500gb ale tu też jest problem jakiej firmy. No i pozostałe elementy.

Opublikowano
Cytat

najlepsza karta to rtx 2060

Ale chcesz i system i monitor, tutaj trzeba oszczędzać i np. GTX 1660 Ti kupić.

Monitor jakieś 500-600zł, aktualnie tego Acera polecam z @75Hz.

System też drogi bo 500zł.

Cytat

Zastanawiam się czy komputer w stosunku do laptopa (w jednej cenie) będzie o wiele wydajniejszy.

Oczywiście że będzie wydajniejszy i łatwy w rozbudowie, jak chcesz do grania to PC zawsze lepszy. Ale jak ktoś pracuje lub się uczy 4-5 dni w tygodniu poza domem to tylko laptop.

https://www.x-kom.pl/lista/0bvbcbgdh

4981zł w tej chwili z RTX 2060.

Opublikowano

No w sumie racja. System i monitor zabiera sporo budżetu. 

Szperałem w internecie i stworzyłem taki zestaw.

Zestaw

Przekracza on budżet na chwile obecną jednak interesuje mnie czy jest to dobry zestaw i czy czegoś brakuje.

Opublikowano
Cytat

https://www.acer.com/ac/pl/PL/content/professional-model/UM.QB7EE.001
https://www.displayspecifications.com/en/model/714112c4
Acer B247Ybmiprx (UM.QB7EE.001)  - x-kom / morele
- FullHD
- IPS
- 75Hz
- wbudowany zasilacz
- regulacja wysokości
- stabilna podstawa
- VESA pod uchwyt
- DisplayPort

LG 24MP59G-P - nie za bardzo się opłaca, stary już i ten acer go po prostu pokonuje pod każdym względem.

550W Gold to max już z zapasem, dla tego zestawu.

Opublikowano

To zasilacz zmieniony. Monitora szukam nadal aczkolwiek ten co podałeś wydaje się być ok.

Można dorwać gdzieś system za mniejsze pieniądze?  

Jest jakaś szansa na rabat na morele czy to ostateczna cena?

Opublikowano
Cytat

Można dorwać gdzieś system za mniejsze pieniądze?  

Znasz jakiegoś studenta to za darmo ?

Cytat

Jest jakaś szansa na rabat na morele czy to ostateczna cena?

Kolega widzę musi trochę poprzeglądać forum - link (napisz prośbę).

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, FxJ napisał:

Znasz jakiegoś studenta to za darmo ?

Kolega widzę musi trochę poprzeglądać forum - link (napisz prośbę).

Dlaczego wcześniej o tym nie pomyślałem. System odpada w takim razie.

Znalazłem ten temat po napisaniu posta ale zapomniałem edytować, dzięki!

Generalnie skompletowałem koszyk według informacji znalezionych w internecie jednak cały czas pozostaje kwestia monitora. LG vs Acer- tu według opinii wygrywa LG i jestem bardziej na niego zdecydowany.  Jednak zastanawia mnie czy ten monitor wykorzysta potencjał jaki daje ten zestawTj. czy np. częstotliwość odświeżania ekranu-75 Hz będzie wystarczająca czy bardziej odpowiada coś co ma 144Hz. 

Edit: Pytanie o monitor to już bez względu na koszty. Czysto informacyjne.

Edytowane przez feber
Opublikowano
Cytat

według opinii wygrywa LG

Bo ma więcej opinii bo już 2 lata? A nowiutki Acer ma ich mniej?

Cytat

czy ten monitor wykorzysta potencjał jaki daje ten zestaw

Link nie działa.

Cytat

czy bardziej odpowiada coś co ma 144Hz.

Jest coś takiego jak typ matrycy albo 144Hz i matryca TN lub VA, albo 60-75 i matryca IPS.