Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy!

Lada dzień zamawiam zestaw jak w tytule. Poświęciłem wiele czasu na naukę zagadnienia i praktycznie każdego elementu jestem pewien, ale zawsze mogło mi coś umknąć. Zwracam się do Was z prośbą o zerknięcie na konfigurację i wskazanie ewidentnych błędów lub zasugerowanie lepszych rozwiązań. Bardzo dziękuję.

Tutaj wklejam link do zapisanego koszyka w morelach:

https://www.morele.net/inventory/info/ZPTObM/

Kilka słów komentarza. Całość ma pracować na Windows 10. Dysk Samsunga M.2 jest na system, Samsung EVO na bieżącą pracę, dwie Toshiby spięte w RAID 0 na resztę plików i pojedynczy 4TB na backup. Procesor podkręcę, wybrałem chłodzenie Noctua, a nie wodne, bo to pierwsze jest cichsze. Bardzo zależy mi na jak najcichszej pracy całego zestawu.

Oprogramowanie, którego głównie używam to pakiet Adobe.

koszyk aktualizuję na bieżąco

Opublikowano

Przy taktowaniu pamięci RAM brałem pod uwagę informację od producenta, że ten procesor wspiera taktowanie 2400MHz. Jeżeli nie ma to znaczenia, znajdę takie o wyższym taktowaniu.

Zdaje sobie sprawę, że niektóre podzespoły można znaleźć taniej, ale chcę zamówić wszystko w jednym miejscu. Różnice przy takiej kwocie nie są bardzo duże, a więcej z tym zachodu.

Dlaczego to chłodzenie, a nie Noctua? Jaka jest jego przewaga nad moim wyborem?

Dwa monitory odpadają, nie lubię takiej organizacji pracy.

Opublikowano

Docelowy monitor, jaki planuję kupić to NEC albo EIZO, ten jest mi potrzebny doraźnie, a na NECa zabrakło mi kasy. Mam porządny kalibrator i wierzę, że przez te kilka miesięcy mi posłuży :) Pojemności dysku nie poświęcę, bo to jest coś, czego mi zawsze brakuje.