Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[1] Facet, 20 lat, student informatyki

[2] W10 mam z uczelni, w przyszłości Linux

[3] Ok. 15,6”

[4] Docelowo SSD, ale jeśli wymiana/dołożenie dysku nie jest jakość uber trudne to jak najbardziej dysk mogę dokupić osobno i podjąć się wymiany samemu. Napędu nie potrzebuję. Nie oczekuję też dużej pojemności, liczy się możliwość wymiany.

[5a] Widełki 2500-5500. Generalnie szukam najlepszego stosunku jakość/cena, czasami po prostu nie warto dopłacać IMO. Nie musi to być nowy sprzęt o ile mam gwarancję (albo 100% pewność) że ten sprzęt mi posłuży. Jeśli mowa tu o sprzęcie używanym interesuje mnie stan bardzo dobry albo lepszy. Przy dolnym pułapie cenowym szukałbym bardziej używki i raczej odpuściłbym sobie granie w wymagające gry,(coś pokroju MX150 byłoby ok).  Przy górnej granicy chciałbym żeby laptop dysponował chociaż wydajność na poziomie GTX1050.

[5b] Na pewno do końca studiów czyli  powiedzmy 5 lat. Mam piec z i5 4670k i GTX 660Ti ale generalnie jest on w domu rodzinnym i do końca nie wiem czy będę chciał go sprowadzać do siebie i z niego korzystać w bardziej wymagających aplikacjach.

[5c] Chciałbym kupić do końca kwietnia. Jeśli sytuacja na rynku laptopów ma się znacząco zmienić jestem w stanie poczekać z zakupem do września w ekstremalnych przypadkach – wtedy ściągam stacjonarkę na studia (chociaż nie wiem czy premiera nowych kart graficznych wpływa znacząco na segment biznesowy/premium).

[6] Liczę na jakiś kompromis, potrzebuję dość solidnej konstrukcji z nienajgorszą wydajnością, czas baterii nie jest tutaj kluczowy, ważne żeby pociągnął powiedzmy 4-5h przy lekkich pracach (Internet, nauka programowania) - jak by był całkowicie cichy przy takim obciążeniu to by było super. Generalnie im więcej tym lepiej ale bardziej zależy mi na pogodzeniu dobrej konstrukcji z dobrą wydajnością. Dość imponują mi aluminiowe konstrukcje, ale słyszałem że to utrudniają oddanie ciepła. Jak już laptop będzie katowany czymś cięższym to w większości przypadków będzie na podstawce chłodzącej.

[7] 1920x1080 powinno być w sam raz, na więcej raczej nie mam co liczyć w tym budżecie. IPS mat. Być może w przyszłości kiedy fundusze pozwolą rozszerzę swoje stanowisko o zewnętrzny monitor, ale wtedy prawdopodobnie będę korzystał z obydwu na raz.

[8] Około 60% procent laptop będzie użytkowany w domu, 25% uczelnia, 15% w podróży np. pociągiem. Nie rozważam zabieranie laptopa za granicę.

[9] Zastanawiam się bardzo mocno czy potrzebuję laptopa który zapewni mi odpowiednią moc do grania w gry, gdy posiadam jeszcze nie najgorszą stacjonarkę która podoła temu zadaniu. Obecnie w gry nie gram za często, lecz czasem przyjdzie mi taka ochota, a trzymanie stacjonarki w mieście w którym studiuje tylko dla gier nie wiem czy było by warte zachodu.

[10] Głównie IDE – nauka programowania, Chrome, filmy, sporadycznie gry. W przyszłości chciałbym liznąć trochę Machine Learningu.

[11] Podświetlana klawiatura byłaby fajna, nie musi być RGB, obudowa aluminiowa to byłby atut, złącze stacji dokującej oraz subwoofer to bajery które bym docenił, lecz nie są priorytetem.

[12] Najtrudniejszym warunkiem do spełnienia może być  w miarę biznesowy wygląd połączony z wydajnością.  Do tej pory korzystałem z HP Probook 6560b, konstrukcja stara, ale solidna. Jeśli to możliwe to chciałbym żeby laptop nie był podatny na zabrudzenia typu odciski palców.

[13] Najbardziej w moje kryteria wpasowuje się Dell XPS 9570

Po zakupie dozbierałbym do większego dysku i ramu. Ale czytałem też o wielu problemach z tym sprzętem i widziałem wiele negatywnych opinii. Dlatego nie wiem czy nie szukać alternatyw.

Podsumowując:

Mam nadzieję że tym szczegółowym opisem udało mi się przedstawić to, czego oczekuję od przyszłego sprzętu. Czekam na Wasze propozycje, sugestie, rady. Jestem otwarty na dyskusje. Pozdrawiam!

Opublikowano
Cytat

Najbardziej w moje kryteria wpasowuje się Dell XPS 9570

Dolicz od razu VAT 

Cytat

Chciałbym kupić do końca kwietnia

Pojawi się jeszcze Y740-15 następca Y730-15 + Premium Care

Zależy ci na Thunderbolt 3?

Dell XPS 15 9570 i7-8750H 256GB SSD 8GB 1050Ti - Premium Support do 09/2022

ZBook Studio G5 jak by się jakiś pojawił z modeli odnowionych przez producenta (z pełną gwarancją 3 letnią)

Opublikowano
4 godziny temu, FxJ napisał:

Dolicz od razu VAT 

Faktycznie, cena była zbyt atrakcyjna. Następnym razem muszę raczej patrzeć na amazon.de

Pojawi się jeszcze Y740-15 następca Y730-15 + Premium Care

Serii Legion jest najbliżej z moich preferencji z laptopów gamingowych, ale wciąż nie jest to 100% formalny wygląd. Ale nadal warte rozważenia.

Na jaką specyfikację mogę liczyć z moim budżetem? Czy jeszcze za szybko na takie pytanie?

Zależy ci na Thunderbolt 3?

Nie

ZBook Studio G5

Orientujesz się gdzie najelpiej szukać tego sprzętu?

Jeśli chodzi o tego Della to niektórzy mieli całkiem sporo z nim probemów, co zresztą opisane jest w artykule na notebookcheck.net oraz w komentarzach. Opinie na amazonie też nie są za różowe. Co myślisz na ten temat? Opinie użytkowników znacząco odbiegają od recenzji na notebookcheck.net. Czy może premium support zabezpiecza mnie przed różnymi defektami?

5 godzin temu, FxJ napisał:

Dell XPS 15 9570 i7-8750H 256GB SSD 8GB 1050Ti

Wysyłka jest z UK. Myślisz że mogą wystąpić jakieś problemy związane z wysyłką/zwrotem/reklamacją? Jak sprawdzić czy to firma czy osoba prywatna?

Pozdrawiam

Opublikowano
Cytat

Na jaką specyfikację mogę liczyć z moim budżetem?

Zobaczymy za ile je wrzucą do sklepów, u nas lubią dodać podatek od nowości zaraz na premierę. Albo łapać starsze z cashbackiem.

Cytat

gdzie najelpiej szukać tego sprzętu

U firm importujących, zwykle maja na allegro wystawione.

Cytat

Opinie użytkowników znacząco odbiegają od recenzji na notebookcheck.net

To samo w MacBookach i ich klawiaturze motylkowej 2-3 gen. Większość to problemy z niedopracowanym softem albo z matrycami.

Cytat

zabezpiecza mnie przed różnymi defektami?

Nie ale szybciej zajmą się wymianą podzespołu.

Cytat

Myślisz że mogą wystąpić jakieś problemy związane z wysyłką

Nie, tutaj wszystkim się zajmują kurierzy, jedynie z wysyłką zwrotną ale pewnie ma kogoś w PL kto mógłby odebrać.

Cytat

Jak sprawdzić czy to firma czy osoba prywatna?

Zapytaj o to jaką prowadzi działalność w UK.

Opublikowano

@FxJ mam jeszcze pytanie dotyczące zakupu laptopa. Jak sprawdzić czy laptop nie był czasem powystawowy? Czas pracy dysku? I czy potrzebuję trzymać orginalne części (ram, dysk) żeby obowiązywała mnie gwarancja? Bo z czasem chcę włożyć większy dysk i nowy ram, stare o ile to możliwe chcę sprzedać. Na 95% biorę tego Della do którego mi wysłałeś linka i na dniach zamierzam dokonać zakupu :) 

Opublikowano
Cytat

Czas pracy dysku?

Tak to najlepsza opcja chyba że w biosie znajdziesz dodatkowe informacje np. w niektórych Dellach można znaleźć.

Cytat

czy potrzebuję trzymać orginalne części (ram, dysk) żeby obowiązywała mnie gwarancja?

Najlepiej trzymać, w razie awarii płyty odsyłasz do serwisu fabryczną konfigurację jak by chcieli co zrobić zwrot kasy (brak tego modelu w sprzedaży np. po 1,5 roku).