Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

[1] Mężczyzna 25-30 lat.
[2] Laptop w zestawie z Win 10.
[3] 15,6 ale 17,3 także będzie dobry.
[4] Chcę żeby laptop posiadał zarówno SSD jak i HDD w możliwie najszybszych wariantach. Nie musi posiadać napędu DVD.
[5 a] 5000-6000 zł.

[5 b] Posiadam w domu stacjonarkę z 1070 gtx i dokonuję wymiany PCa i lapka w cyklu co około 5 lat (w sensie nowy lapek co 5 lat i nowy pc co 5 lat w odstępstwie powiedzmy 3 lat od siebie :P).

[5 c] Chciałbym jak najszybciej, jednak jestem w stanie zaczekać jeśli pojawią się jakieś ciekawe propozycje w pewnym odstępstwie czasu.
[6] Najważniejsza jest dla mnie wydajność. Głośność nie jest problemem, chciałbym tylko żeby się nie grzał do sakramenckich temperatur.
[7] 1920, matowa matryca IPS.
[8] Dom biurko-łóżko.
[9] Duże i największe wymagania- Division 2, Battlefield 5, Total Wary

[10] Okazjonalnie Autocad 2d.

[11] Brak
[12] Do tej pory posiadałem ASUS N56VZ-S4166V i7-3610QM/8GB/750/DVD-RW/7HP64, ale nie posiadam jakichkolwiek uprzedzeń.
[13] MSI GV62 i7-8750H/16GB/240+1TB/Win10X GTX1060 IPS

ASUS TUF Gaming FX504GM i7-8750H/16GB/256SSD+1TB/Win10X
[14]

Dzięki za pomoc.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

W klasie GTX 1060, GV62 ma słabsze chłodzenie w porównaniu do Lenovo Y530 czy MSI GP63 Leopard.
Asus nie ma wyjścia mini-DP, więc na zewnętrznym monitorze z free-sync i wysoką rozdziałką może być problem.

W okolicach 6k pln znajdziesz coś z GTX 1070 lub RTX 2060 (+30% względem wobec GTX 1060) np Clevo N960N957 lub N55. W maju ma wyjść Y540 z RTX 2060 za 950 usd bez podatku > ~4500 pln.

Osobiście czekam na wypuszczenie przez Nvidię mobilnych odpowiedników GTX 1660.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

Duże i największe wymagania- Division 2, Battlefield 5, Total Wary

Tylko taka uwaga co do Clevo, one nie są sprzedawane z systemem, zawsze masz oddzielnie opcje dokupienia systemu w wersji OEM lub BOX.

Oraz radzę jednak kupić trochę droższe oparte o lepsze kadłubki.

Na hasło "Nieidealny" otrzymasz 4% rabatu na zakup w sklepie hyperbook.pl

HYPERBOOK SL504 I7-8750H RTX2060 (Clevo PB51ED-G)

HYPERBOOK X15 RTX2060 (Clevo P751TM1)

Cytat

jednak jestem w stanie zaczekać jeśli pojawią się jakieś ciekawe propozycje

Legion Y540 ma się ukazać w wersji z RTX 2060 pod koniec tego miesiąca.

Cytat

chciałbym tylko żeby się nie grzał do sakramenckich temperatur

Koniecznie się zapoznaj z tym.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Korzystając z rat 10x0% na hyperbook postanowiłem trochę zwiększyć swój budżet do około 8000 zł.

Postanowiłem skonfigurować lapka i wyszło mi coś takiego:

Cytat

Hyperbook X15 RTX2060 Montaż i testy konfiguracji: Profesjonalne testy wydajności podzespołów i jakości sprzętu
Ekran: 15.6” FHD (1920x1080) IPS 144Hz Matowy - seria X
Profesjonalna kalibracja ekranu: Brak
Procesor (Desktop CPU): Intel Desktop Core i5-9600K, Coffee Lake Refresh, 6 x 3.7GHz (do 4.6GHz Turbo), 9MB Cache, 95W
Karta graficzna: NVIDIA GeForce RTX 2060 6GB
Klawiatura: Podświetlana klawiatura RGB
Pamięć RAM: 16 GB (2 x ? DDR4 2666 MHz
Dysk SSD M.2: Western Digital SSD 240GB Green M.2 2280 (odczyt/zapis 540/465MB/s)
Drugi Dysk SSD M.2: Brak
Dysk twardy 2,5": HDD 1TB SATAIII, 2,5", 5400RPM, 7mm
Drugi Dysk twardy 2,5": Brak
WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 9260 (802.11 a/c) M.2 WLAN + BT
Napęd: Brak
Modem LTE: Brak
System operacyjny: Windows 10 Home OEM
Instalacja systemu operacyjnego: Instalacja, aktywacja i aktualizacja systemu Windows + dodatkowy pendrive instalacyjny z systemem
Pasta termoprzewodząca: Najwyższej klasy pasta termoprzewodząca THERMAL GRIZZLY Conductonaut
Układ chłodzenia: Standardowy układ chłodzenia
Personalizacja BIOS logo: Domyślne logo HYPERBOOK podczas uruchomienia laptopa
Gwarancja: Standard - 24 miesiące Door to Door(+ dożywotnie wsparcie techniczne)
Pakiety serwisowe: Brak
Oprogramowanie antywirusowe: Brak
Oprogramowanie biurowe: Brak

Ilość 1

Razem 8 010 zł

Co możecie powiedzieć o tej konfiguracji? Co da do tego jeszcze "zaawansowany układ chłodzenia"? Standardowy nie będzie wystarczający?

I co możecie powiedzieć o CPU? Jest sens brać desktopowy?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

DDR4 2666 MHz

Zapytaj jakie to kości z jakim CL.

Jak już kupujesz to jakiś na NVMe albo przynajmniej 500GB np. Crucial MX500 lub Samsung 860 EVO

Cytat

Co da do tego jeszcze "zaawansowany układ chłodzenia"? Standardowy nie będzie wystarczający?

Cytat

Zaawansowany układ chłodzenia to specjalna usługa polegająca na profesjonalnym polerowaniu heatsink CPU oraz GPU specjalnymi narzędziami, zabieg ten zwiększa efektywność odprowadzania/odbierania ciepła układów chłodzenia CPU oraz GPU co przekłada się na jeszcze niższe temperatury tych układów. Zwiększa on wydajność pracy układu o średnio 2-4%.

Nie ma potrzeby skoro nałożony będzie THERMAL GRIZZLY Conductonaut (Liquid Metal)

Hyperbook X15 bazuje na Clevo P751TM1