Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Złożyłem nowy komputer i chciałem podkręcić ramy (tak jak w najnowszym poradniku od morele). Wszedłem do biosu włączyłem A-XMP na 2. Następnie w zakładce OC zmieniłem A-XMP z profil 2 na disabled i spowrotem na profil 2. Wcisnąłem F10 żeby zapisać i nic mi nie wyskoczyło i mam cały czas czarny ekran. Wiecie może o co chodzi czy komputer do serwisu?

Opublikowano

Spróbowałem zrobić drugi raz to samo i zakończyło się to resetem biosu. Teraz spróbowałem od razu  zmienić częstotliwość na 3000mhz, napięcie na 1,35 i i te opóźnienia (chyba tak się to nazywa)  i mam ten sam problem. 

Opublikowano
Cytat

Spróbowałem na proponowanych 2933mhz

Sprawdzałeś na Prime95? 

Cytat

średnia temperatura procka to 50 stopni

Jeśli jest poniżej 80-90 stopni to nie ma czym się martwić, szkoda by działały na 2666 tylko skoro mogą na 3333MHz

30113151968l.jpg

Możesz tutaj napisać i popisać z innymi posiadaczami ryzenów.

Opublikowano (edytowane)

Ustawiłem w biosie 3000MHz 1.35V 16-18-18-18-38 i udało mi się odpalić

temperatury wyglądają tak.

image.png.710c969d77a7b45fc0f9ea66eadacf4e.png

dobre czy za wysokie? przy ponownym uruchomieniu komputer  się włączył a zazwyczaj kończyło się to resetem biosu.

nie wiem czy gdzieś pisałem ale mam stockowy cooler. Da się jeszcze jakoś sprawdzić stabilność tych ramów lub coś?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

przy ponownym uruchomieniu komputer  się włączył a zazwyczaj kończyło się to resetem biosu.

Czyli nie są stabilne wtedy, jakie kości kupiłeś ??? Płytę masz MSI B450-A PRO ?

Opublikowano (edytowane)

Tak

Patriot 8GB 3000MHz Viper 4 CL16 (2x4GB)

Przy CS:GO miałem średnio 70 stopni a max był 80 to nie zbyt ciekawa temperatura. Zwłaszcza że cs nie jest za bardzo wymagający 

Edytowane przez kilgor
Opublikowano

30113151968l.jpg

Pozycja 4-ta: R5 2600 Stock Cooler - 74 stopnie

Ale to przy dobrej przewiewnej obudowie, czyli wszystko się zgadza. 

Patrz test.

Złe kości, na płytach MSI te kości Viper 4 bardzo słabo działają, nie da się wczytać profilu XMP ? Ja bym je wymienił na inne od G.skill.