Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siemka chciałem poprosić o złożenie kompa dla kumpla za 3600-3700. Zakupić planuję jak najszybciej, komputer chciałbym żeby został złożony na morele z kodem na darmowe złożenie,(o ile takowy jeszcze istnieję). Komputer ma posiadać tylko jednostkę centralną. Komputer będzie używany głównie do grania w gry. Nie zamierzam podkręcać. Komputer raczej nie planuje rozbudowywać. Nie zależy mi na wyglądzie, czy komputer będzie głośny, ważne żeby wydajny. Co do sklepu czy morele czy może x-kom, to sam chciałbym wiedzieć gdzie teraz się bardziej opłaca więc możecie doradzić. Chciałbym żeby jednostka była na intelu i karcie od Nvidii, no chyba, że korzystniej teraz w tej cenie wychodzi amd. No i w sumie 16gb ramu też.

Edytowane przez Wayon
  • FxJ zmienił(a) tytuł na Komputer za 3600-3700
Opublikowano
Cytat

komputer chciałbym żeby został złożony na morele z kodem na darmowe złożenie

Dla użytkowników forum - zerknij do tego tematu. Ale osobiście polecam zamówić części i z kolegą złożyć w 30 minut.

Cytat

No i w sumie 16gb ramu też.

Ale kosztem słabszej karty graficznej?

Cytat

że korzystniej teraz w tej cenie wychodzi amd.

Intel jeszcze przez rok nie będzie mieć dobrej passy, bardziej się opłaca kupić Ryzena + doba płytę i sobie rozbudowywać.

https://www.morele.net/inventory/info/f7d7ba12/ - Intel za 3652,32 zł

https://www.morele.net/inventory/info/cac1eb84/ - AMD za 3722,38 zł

Jedynie co to proponuję dokupić drugą kość RAM 8GB w ciągu 2 miesięcy ale kupić RTX 2060 już zamiast słabszych GTX 1160 TI.

Opublikowano

Z Ryzenem z RAM-em 3200MHz i po lekkim podkręceniu (OC) będzie tak samo wydajny jak intel abo wydajniejszy. Ale za to pozwoli wymienić procesory na Ryzeny 3000 (8 rdzeniowe) w przyszłości.

Test z RTX 2080 z wszystkimi testami ustawionymi na ultra.

Opublikowano

1. Samsung LS24D330HSX/EN - to jest badziewie, stare badziewie nie warte 200zł bez DisplayPort i wsparcia dla FreeSync

2. Brak dysku SSD, nie odczujesz wydajności procesora z dyskiem HDD nawet ci powiem że już się odchodzi od montowania HDD w komputerach.

G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 - kości o taktowaniu 3200MHz możesz kupić taniej. Nada ostro drogo jak za 16GB za tyle są dyski NVMe x4 500GB. Jak by dać płytę na chipsecie Z370 / Z390 to mógłbyś użyć kości o  takim taktowaniu. Niestety aktualizacja BIOS-u jest potrzebna bo chociaż procesory są od początku lutego w sprzedaży to jeszcze nie ma ani jednej płyty B365 pod nie. Ten rok należeć będzie całkowicie dla AMD.

Thermal Grizzly - jak chcesz doba pastę.

• reaction_title_1 1
Opublikowano (edytowane)

A jaki monitor polecasz w takim razie? A co do ssd to do mojego funkcjonowania nie przeszkadza mi jakoś jego brak, a tym bardziej dla osoby, która będzie używać tego komputera. + jak możesz to podeślij dobrą płytę do tych ramów, no i gdybym wziął tego amd to nie lepiej będzie jakieś chłodzenie?

Edytowane przez Wayon
Opublikowano
Cytat

A jaki monitor polecasz w takim razie?

A ile chcesz przeznaczyć na niego?

Cytat

A co do ssd to do mojego funkcjonowania nie przeszkadza mi jakoś jego brak

Nie masz bladego pojęcia co mówisz, to jak bym się wepchnął z dorożką na autostradę. Dysk HDD będzie mieć tylko 100% obciążenia i będzie prawdziwym wąskim gardłem.

I to nie 2013 r. żadnych śmiesznych dysków 128GB, jedynie 500GB lub 1TB dla SATA III 2,5" lub 250GB / 500GB dla M.2 PCIe NVMe x4.

Cytat

jak możesz to podeślij dobrą płytę do tych ramów

MSI B450-A PRO

MSI B450 GAMING PLUS

MSI B450 TOMAHAWK

Cytat

gdybym wziął tego amd to nie lepiej będzie jakieś chłodzenie?

SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 - najbardziej opłacalne poniżej 100zł.

Regnum RG4 - filtr zatrzyma sporo kurzu a perforacja na górze tylko poprawia chłodzenie - ciepłe powietrze ucieka do góry.

Opublikowano

AOC G2460VQ6 z matrycą TN

Acer B247Ybmiprx z matrycą IPS

Cytat

wszystko powinno śmigać poprawnie?

Tak ale ja radziłbym kupić najpierw SSD a HDD dokupić, nawet kosztem zostania z BOX-owym chłodzeniem, będziesz chciał kręcić to wtedy dokupisz chłodzenie i dodatkowy wentylator do zamontowania nad procesorem.