Wayon Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2019 (edytowane) Siemka chciałem poprosić o złożenie kompa dla kumpla za 3600-3700. Zakupić planuję jak najszybciej, komputer chciałbym żeby został złożony na morele z kodem na darmowe złożenie,(o ile takowy jeszcze istnieję). Komputer ma posiadać tylko jednostkę centralną. Komputer będzie używany głównie do grania w gry. Nie zamierzam podkręcać. Komputer raczej nie planuje rozbudowywać. Nie zależy mi na wyglądzie, czy komputer będzie głośny, ważne żeby wydajny. Co do sklepu czy morele czy może x-kom, to sam chciałbym wiedzieć gdzie teraz się bardziej opłaca więc możecie doradzić. Chciałbym żeby jednostka była na intelu i karcie od Nvidii, no chyba, że korzystniej teraz w tej cenie wychodzi amd. No i w sumie 16gb ramu też. Edytowane 16 Marca 2019 przez Wayon Cytuj
FxJ Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2019 Cytat komputer chciałbym żeby został złożony na morele z kodem na darmowe złożenie Dla użytkowników forum - zerknij do tego tematu. Ale osobiście polecam zamówić części i z kolegą złożyć w 30 minut. Cytat No i w sumie 16gb ramu też. Ale kosztem słabszej karty graficznej? Cytat że korzystniej teraz w tej cenie wychodzi amd. Intel jeszcze przez rok nie będzie mieć dobrej passy, bardziej się opłaca kupić Ryzena + doba płytę i sobie rozbudowywać. https://www.morele.net/inventory/info/f7d7ba12/ - Intel za 3652,32 zł https://www.morele.net/inventory/info/cac1eb84/ - AMD za 3722,38 zł Jedynie co to proponuję dokupić drugą kość RAM 8GB w ciągu 2 miesięcy ale kupić RTX 2060 już zamiast słabszych GTX 1160 TI. Cytuj
Wayon Opublikowano 16 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2019 Który bardziej się opłaca zestaw ten z amd procesor czy z intelem. Przypuśćmy, że dokupie od razu ten ram. Cytuj
FxJ Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2019 Z Ryzenem z RAM-em 3200MHz i po lekkim podkręceniu (OC) będzie tak samo wydajny jak intel abo wydajniejszy. Ale za to pozwoli wymienić procesory na Ryzeny 3000 (8 rdzeniowe) w przyszłości. Test z RTX 2080 z wszystkimi testami ustawionymi na ultra. Cytuj
Wayon Opublikowano 16 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2019 (edytowane) Nie planuje nic wymieniać i tym bardziej kręcić. Edytowane 16 Marca 2019 przez Wayon Cytuj
FxJ Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2019 Cytat Nie planuje nic wymieniać i tym bardziej kręcić. Nawet w okresie 2 lat? Do RTX 2060 zupełnie wystarczy bez podnoszenia taktowania. Cytuj
Wayon Opublikowano 16 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2019 https://www.morele.net/inventory/info/04f66b28/ coś takiego bym zamówił, będzie pasowało wszystko? Cytuj
FxJ Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2019 1. Samsung LS24D330HSX/EN - to jest badziewie, stare badziewie nie warte 200zł bez DisplayPort i wsparcia dla FreeSync 2. Brak dysku SSD, nie odczujesz wydajności procesora z dyskiem HDD nawet ci powiem że już się odchodzi od montowania HDD w komputerach. G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 - kości o taktowaniu 3200MHz możesz kupić taniej. Nada ostro drogo jak za 16GB za tyle są dyski NVMe x4 500GB. Jak by dać płytę na chipsecie Z370 / Z390 to mógłbyś użyć kości o takim taktowaniu. Niestety aktualizacja BIOS-u jest potrzebna bo chociaż procesory są od początku lutego w sprzedaży to jeszcze nie ma ani jednej płyty B365 pod nie. Ten rok należeć będzie całkowicie dla AMD. Thermal Grizzly - jak chcesz doba pastę. 1 Cytuj
Wayon Opublikowano 16 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2019 (edytowane) A jaki monitor polecasz w takim razie? A co do ssd to do mojego funkcjonowania nie przeszkadza mi jakoś jego brak, a tym bardziej dla osoby, która będzie używać tego komputera. + jak możesz to podeślij dobrą płytę do tych ramów, no i gdybym wziął tego amd to nie lepiej będzie jakieś chłodzenie? Edytowane 17 Marca 2019 przez Wayon Cytuj
Wayon Opublikowano 17 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2019 https://www.morele.net/inventory/info/df573db3/ co sądzisz o tym? Cytuj
FxJ Opublikowano 17 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2019 Cytat A jaki monitor polecasz w takim razie? A ile chcesz przeznaczyć na niego? Cytat A co do ssd to do mojego funkcjonowania nie przeszkadza mi jakoś jego brak Nie masz bladego pojęcia co mówisz, to jak bym się wepchnął z dorożką na autostradę. Dysk HDD będzie mieć tylko 100% obciążenia i będzie prawdziwym wąskim gardłem. I to nie 2013 r. żadnych śmiesznych dysków 128GB, jedynie 500GB lub 1TB dla SATA III 2,5" lub 250GB / 500GB dla M.2 PCIe NVMe x4. Cytat jak możesz to podeślij dobrą płytę do tych ramów MSI B450-A PRO MSI B450 GAMING PLUS MSI B450 TOMAHAWK Cytat gdybym wziął tego amd to nie lepiej będzie jakieś chłodzenie? SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 - najbardziej opłacalne poniżej 100zł. Regnum RG4 - filtr zatrzyma sporo kurzu a perforacja na górze tylko poprawia chłodzenie - ciepłe powietrze ucieka do góry. Cytuj
Wayon Opublikowano 17 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2019 (edytowane) Monitor jakiś do 500zł fajnie by było. To chłodzenie już wziąłem co poleciłeś, obudowę też. A co do dysku ssd to dokupię później. Poza tym ten zestaw jest w porządku, wszystko powinno śmigać poprawnie? https://www.morele.net/inventory/info/c0067e51/ Tak to wygląda. Edytowane 17 Marca 2019 przez Wayon Cytuj
FxJ Opublikowano 17 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2019 AOC G2460VQ6 z matrycą TN Acer B247Ybmiprx z matrycą IPS Cytat wszystko powinno śmigać poprawnie? Tak ale ja radziłbym kupić najpierw SSD a HDD dokupić, nawet kosztem zostania z BOX-owym chłodzeniem, będziesz chciał kręcić to wtedy dokupisz chłodzenie i dodatkowy wentylator do zamontowania nad procesorem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi