Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Budżet jaki sobie założyłem to 4000 (już przekroczony).

MSI B360M Mortar- 400 zł
Core i5-9400F - 770zł
SilentiumPC Fera3 - 100zł
Palit RTX 2060 GamingPro - 1600zł
ADATA XPG Gammix 16Gb, 2666mhz - 385zł
Dysk SSD ADATA XPG SX8200 Pro Pro 512GB PCIe x4 NVMe - 450
Obudowa Sharkoon TG5 RGB - 350zł
Zasilacz be quiet! SYSTEM POWER 9 500W - 210

Komputer ma służyć tylko do multimediów i gier. Obudowy nie zmienię bo nakręciłem się na tą

Bardzo proszę o ocenę zestawu (najlepiej bez "dołóż 200zł i będziesz miał...") oraz radę jaką płytę główną wybrać. Wybrana przeze mnie obudowa wymaga Mystic Light dlatego w grę wchodzą tylko płyty MSI lub Asus.

Zastanawiam się jeszcze nad taką zmianą: MSI MAG Z390 TOMAHAWK (640zł)+ HyperX Predator, DDR4, 8 GB,3200MHz, CL16 (295zł) wychodzą o 160zł (935zł) niż wcześniejszy zestaw (775zł).

Pytanie tylko czy lepiej wziąć 8Gb 3200mhz czy 16gb 2666? Lepiej dać więcej pamięci czy szybszą pamięć? Czy przy takim zestawie to da jakąś istotą różnicę?

Dziękuję za pomoc

Edytowane przez MarMas
Opublikowano (edytowane)
Cytat

oraz radę jaką płytę główną wybrać

Nie ma jeszcze żadnej z chipsetem B650 w sprzedaży nawet, pod procesory 9-gen więc każda wymaga aktualizacji bios.

Planujesz rozbudowę tego komputera w przyszłości, jeśli tak płyta pod Z390 + RAM 3000-3400MHz.

Cytat

Type: Non-Addressable

RGB Controller: 6-Port

Manual Color Control: 7 Modes

Mainboard Compatibility: MSI Mystic Light Sync, ASUS Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion Ready

RGB pinout: 12V-G-R-B

Co obsługuje

Cytat

Lepiej dać więcej pamięci czy szybszą pamięć?

Jeśli chcesz więcej uzyskać ostatecznie FPS w grach (monitory >100Hz),  to bierz szybsze.

SilentiumPC Supremo L2 V2 550W (SPC139) 80 PLUS GOLDmorele / x-kom

Mógłbyś tylko dać zamiast BQ.

Edytowane przez FxJ
  • reaction_title_1 1
Opublikowano

Dzięki!

Na morele w outlecie są dobre płyty Z390, 24 albo 36 m-cy gwarancji, w cenie ok 400zł. Może to byłoby najlepsze wyjście? Miałbym wtedy dużo lepszą płytę główną w tej samej cenie co nowy B360M Mortar?

Opublikowano (edytowane)

tak, tak Z370 Sli Plus. 398zł, a nowy Mortar 399zł. To jednak duża przecena, -40%, dokupię rok gwarancji za 24zł. Chyba zaryzykuję. Oni to złożą i tak więc liczę, że wszystko będzie grać... Wtedy cały zestaw z 2x8Gb 3200mhz wyjdzie mi za 4425zł

Edytowane przez MarMas
Opublikowano (edytowane)

usługę mam już w koszyku, to tylko 28zł...

To co, ten outlet będzie ok? Jakby się rozsypała, a jest na gwarancji to...dostanę nową?

Nie wiem czy będę coś usprawniał ale zawsze zostanie mi (choćby potencjalnie) opcja wymiany procesora choćby na używany i7 czy dokupienia drugiej grafiki...

Edytowane przez MarMas
Opublikowano (edytowane)

No ale to jak? Rozwali się mi się płyta do której dobrane są inne podzespoły komputera który oni złożą, i co? Zwrócą mi rozłożony komputer i 400zł?

Hm to coś źle patrzę (mówię o tej Z370 SLI PLUS)?

2-Way SLI

3-Way CrossFireX

Ewentualnie widzę, że jesczze ta mi pasuje: Gigabyte Z370 AORUS Gaming K3 za 540zł.

Edytowane przez MarMas
Opublikowano (edytowane)

Jak będzie na stanie zaproponują ci nową za dopłatą, chyba że zrobi producent wymianę.

2060 i 2070 nie mają NVLink i SLI, możesz wsadzić dwie karty ale ich nie połączysz w żaden sposób.

Edytowane przez FxJ
  • reaction_title_1 1