Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam szanownych forumowiczów.

Przymierzam się do zakupu laptowa. Ze względu na moją pracę ważną dla mnie kwestią jest 32GB RAM i niezły procesor. Dodatkowo chciałbym też trochę pograć.

Mój wybór padł naMSI GV62 i7-8750H/32GB/480+1TB GTX1060 IPS (GV62 8RE-052XPL)

Jak sądzicie? Można dostać coś lepszego w budżecie do 6k?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Paweł.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

OK, ale jakiś argument o wyższości proponowanego przez Ciebie della? Po rozbudowaniu RAMu cena przekroczy na pewno 6k, do tego na minus mniejszy dysk ssd i gorsza grafika.

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Można dostać coś lepszego w budżecie do 6k?

Co dla ciebie znaczy lepsze? Lepsza matryca, lepsze chłodzenie? Będzie podpinany do jakiegoś monitora WQHD/4K?

Cytat

Mój wybór padł na

Wiesz że on nie ma zmontowanego dysku SSD M.2 (PCIe NVMe x4) ?

Coś lepszego też do grania:

ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H/32GB/1TB

ACER Predator Helios 500 (NH.Q3GEP.005) Ryzen 5 2600 16GB 256GB SSD AMD RX VEGA 56 W10 

Są np. laptopy z desktopowymi procesorami Ryzen (4 sloty na RAM). Są tez z procesorami Intela + GeForce GTX 2070

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, romper napisał:

OK, ale jakiś argument o wyższości proponowanego przez Ciebie della?

Masz rację, jedyne co to chyba tylko moje dotychczasowe przekonanie o jakości i sprawności serwisu Della plus dobra cena. Normalnie stoją po koło 8,5-9k

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, FxJ napisał:

Co dla ciebie znaczy lepsze? Lepsza matryca, lepsze chłodzenie? Będzie podpinany do jakiegoś monitora WQHD/4K?

Głównie chodzi mi o to, czy w podobnej cenie znajdę coś co będzie miało porównywalne parametry RAM, procesor, SSD i grafikę.

Podstawą jest 32GB Ramu, mocny procesor i szybki dysk.

Na drugim miejscu grafika

Wiesz że on nie ma zmontowanego dysku SSD M.2 (PCIe NVMe x4) ?

No właśnie wiem, ale nie wiem czy robi to wielką różnicę, a jeśli tak, to znowu ponawiam pytanie. Czy w podobnej cenie znajdę coś lepszego? Czy może warto zjechać z kartą na 1050, a w zamian postawić na SSD M.2 (PCIe NVMe x4)? 

Coś lepszego też do grania:

ACER Predator Helios 500 (NH.Q3GEP.005) Ryzen 5 2600 16GB 256GB SSD AMD RX VEGA 56 W10 

Są np. laptopy z desktopowymi procesorami Ryzen (4 sloty na RAM). Są tez z procesorami Intela + GeForce GTX 2070

No tak, ale podane przez Ciebie alternatywy są dużo droższe.

Być może z wielkim bólem dołożyłbym do tego ASUSA ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H/32GB/480PCIe+1TB . W wersji która spełniałaby moje założenia kosztowałby 7k. Teraz pytanie, czy warto dołożyć 1200 zł?

Dziękuję za odpowiedzi.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Przepraszam, nie zauważyłem ankiety. Poniżej wypełniona:

[1] Ma być przeznaczony dla mnie. Głównie do pracy, w której potrzebna jest spora moc obliczeniowa i oraz im więcej pamięci, tym lepiej. Sporadycznie do grania

Bez rat, osoba prywatna.
[2] Sprzęt może być bez systemu operacyjnego. 
[3] Laptop przeważnie będzie podłączony do zewnętrznego monitora, ale chciałbym żeby miał min 15" najlepiej IPS jeśli się da
[4] SSD (najlepiej 400GB albo więcej) + ok 1TB HDD.
[5 a]  Chciałem wydać max 6000 Brutto. Mogę jednak podnieść tą wartość o ok. 10% jeżeli faktycznie będzie warto.

[5 b] Ma to bybć mój główny komputer do pracy i rozrywki.

[5 c] Nie pali się, ale chciałbym kupić sprzęt jak najszybciej.
[6] Wydajność >= Jakość > Bateria 
[7] Raczej IPS, HisplayPort + HDMI. 4K nie gra roli. 
[8] Wszędzie, mogę pracować zdalnie.
[9] 

■ duże wymagania: Crysis 3, GTA IV (średnie), Battlefield 4

■ największe wymagania:  Far Cry 5, Assassin’s Creed Origins, Wiedźmin 3: Dziki Gon, GTA V (ultra), Cyberpunk 2077

ale sporadycznie. Moją główną platformą do gier są konsole. 

[10] Profesjonalne, duże projekty programistyczne.

[11] DisplayPort, Matowa matryca
[13] Myślałem nad jednym z tych dwóch:

MSI GV62 i7-8750H/32GB/480+1TB/Win10X GTX1060 IPS

MSI GV72 i7-8750H/32GB/480+1TB GTX1060 120Hz

z uwagi na dużą ilość szybkiej pamięci, przywzoity procek i grafikę.

Teraz pytanie. Czy biorąc pod uwagę powyższe warto dopłacić i wziąć proponowany przez Ciebie powyżej zestaw, czyli:

Samsung 970 EVO "Plus" 500GB  - 549zł za najnowszego Samsunga dorównującym tym z dopiskiem PRO.?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

Laptop przeważnie będzie podłączony do zewnętrznego monitora

Najlepiej korzystaj z (Mini) DisplayPort lub z USB-C z "DisplayPort Alternate Mode" lub "Thunderbolt 3".

Lenovo Legion Y730-15 i7-8750H/32GB/256 GTX1050Ti 144Hz + dysk Crucial MX500 1TB lub 500GB

Do pracy mógłbyś kupić lepszego Y730 / Y740 (po premierze) z aluminiową obudową, ma dodatkowe podświetlenie RGB ale możesz ustawić jednolite.

Cytat

Czy biorąc pod uwagę powyższe warto dopłacić i wziąć proponowany przez Ciebie powyżej zestaw

Sam przemyśl czy ma być bardziej mobilny czy wydajny i z dobrym chłodzeniem do grania? Z tego co napisałeś wynika że jednak 15,6" 

Niestety ale 2060 są ostro drogie a żadnego z GTX 1660 Ti jeszcze nie ma.

HYPERBOOK NH5 I7-8750H RTX2060

HYPERBOOK SL504 I7-8750H RTX2060