siwekg Opublikowano 8 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2019 (edytowane) Witam, chciałbym prosić o weryfikację i ewentualne podpowiedzi co zmienić w poniższym zestawie: CPU: Ryzen 5 2600 + chłodzenie SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 RAM: ADATA DDR4 16GB 3000MHz Płyta główna: MSI B450 TOMAHAWK Zasilacz: SilentiumPC Vero L2 600W Obudowa: SilentiumPC Regnum RG2 Pure Black Grafika: Gigabyte Radeon RX570 AORUS 4GB GDDR5 (256bit) link do zestawu: https://www.morele.net/inventory/info/53a56abf/ Chciałbym do tego również OS - win10pro tylko nie wiem czy kupić normalnie w sklepie jak wszystko (np. morele) czy na allegro czy innych stronach, gdzie sprzedają systemy po 200pln Budżet na komputer to około 3000zł. Jeśli coś jest wartego dołożenia to fundusze pewnie się znajdą. Chciałbym go zakupić najpóźniej w maju ale fajnie byłoby wcześniej. Składał będę samodzielnie. Zestaw to jednostka centralna bez dysków ponieważ posiadam 256GB SSD Samsung 850PRO SATAIII. Mam również napęd optyczny, monitor i inne peryferia. Monitory 60Hz. Komputer w 90% przeznaczony ma być do pracy na oprogramowaniu granicznym typu Corel oraz głównie programach GIS - bazy danych przestrzennych, analizy geoprzestrzenne, praca z większymi ilościami rastrów - ortofotomapy. W pozostałych 10% będę wykorzystywał komputer do jakichś gier typu Wiedźmin itp. Raczej nie będę podkręcał podzespołów i nie chciałbym za bardzo modyfikować konfiguracji w najbliższych latach. Zastanawiałem się jeszcze nad zestawem opartym na i7 8700. Z góry dziękuję o porady i ewentualne propozycje poprawy zestawu. Edytowane 8 Marca 2019 przez siwekg Cytuj
FxJ Opublikowano 8 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2019 Cytat nie wiem czy kupić normalnie w sklepie jak wszystko (np. morele) czy na allegro A może masz z uczelni darmowy? SilentiumPC Supremo L2 V2 550W (SPC139) - 80 Plus Gold Mógłbyś dać trochę lepszy zasilacz pod względem sprawności i komponentów. SilentiumPC Signum SG1M Pure Black Z tańszych obudów. G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (F4-3200C16D-16GVKB) Z lepszych kości pod Ryzeny. Cytat Zastanawiałem się jeszcze nad zestawem opartym na i7 8700 Weź procka od AMD wyjdą nowe procesory serii 3000 to sobie wymienisz na 8 rdzeniowy, po kilku miesiącach od premiery jak ceny spadną trochę. Na początku Ryzeny 2000 też były bardzo drogie. https://www.purepc.pl/procesory/amd_ryzen_3000_wyciekly_nazwy_i_ceny_nowych_procesorow Cytat Jeśli coś jest wartego dołożenia to fundusze pewnie się znajdą. Jeśli chcesz grać to tylko lepsza grafika RX 580 / RX 590 / GTX 1160 Ti (sporo ciągnie prądu od Radeonów). Co do Radeonów to najlepiej kupować modele od Sapphire bo mają lepsze chłodzenie (lepsza kultura pracy). Cytuj
siwekg Opublikowano 8 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2019 42 minuty temu, FxJ napisał: A może masz z uczelni darmowy? Niestety już nie studiuję ? ale rozjeżę się jeszcze ? 43 minuty temu, FxJ napisał: SilentiumPC Signum SG1M Pure Black Z tańszych obudów. Czy wystarczy tylko ten jeden seryjny wentylator z tyłu czy lepiej dołożyć jakiś dodatkowy? 44 minuty temu, FxJ napisał: G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (F4-3200C16D-16GVKB) Z lepszych kości pod Ryzeny. Lepiej 2x8GB czy 16GB w jednej kości? Robi to jakąś różnicę? 53 minuty temu, FxJ napisał: Jeśli chcesz grać to tylko lepsza grafika RX 580 / RX 590 / GTX 1160 Ti (sporo ciągnie prądu od Radeonów). Co do Radeonów to najlepiej kupować modele od Sapphire bo mają lepsze chłodzenie (lepsza kultura pracy). Czy duża jest różnica pomiędzy tymi kartami? Cenowo dość podobnie wychodzą. https://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-rx-580-nitro-4gb-gddr5-256-bit-dvi-d-2xhdmi-2xdp-11265-31-20g-979887/ https://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-rx-570-nitro-4gb-gddr5-256-bit-dvi-d-2xhdmi-2xdisplayport-box-11266-14-20g-977193/ Dzięki wielkie za pomoc. Po uwzględnieniu Twoich propozycji zestaw wyszedł około 250zł drożej ale liczę, że będzie to sensowniejsze wyjście ? Cytuj
FxJ Opublikowano 8 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2019 Cytat czy lepiej dołożyć jakiś dodatkowy? Jeśli dasz radę to czemu nie, warto dołożyć na top jeden lub dwa. Cytat epiej 2x8GB czy 16GB w jednej kości? Zawsze lepiej w Dual Channel no chyba że chcesz dokupić kolejną kość w ciągu 2-3 miesięcy? Cytat Czy duża jest różnica pomiędzy tymi kartami? https://www.purepc.pl/karty_graficzne/geforce_gtx_1660_ti_test_kart_graficznych_turing_bez_bajerow?page=0,11 https://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_geforce_rtx_2060_nastepca_gtx_1060_dogania_gtx_1080?page=0,13 Masz porównaj Cytuj
siwekg Opublikowano 8 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2019 Ok. Dziękuję. Wszystko jasne ? a jak z RAMem, bo akurat w promocji jest coś takiego:Sniper X czy jednak zostać przy Ripjaws V Ripjaws V Cytuj
siwekg Opublikowano 8 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2019 już znalazłem informację, że Sniper X jest dwustronny i z Ryzenem nie bardzo będzie się lubił. Cytuj
siwekg Opublikowano 9 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2019 (edytowane) ostatecznie stworzyłem taki zestaw CPU: Ryzen 5 2600 + chłodzenie Silentium PC Fera 3 HE1224 v2 Grafika: Sapphire Radeon RX580 Nitro+ 4GB GDDR5 (256bit) RAM: G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 Płyta główna: MSI B450 TOMAHAWK Zasilacz: SilentiumPC Supremo L2 550W Obudowa: SilentiumPC Regnum RG4 Pure Black link: https://www.morele.net/inventory/info/084de9ed/ Czy taka konfiguracja jest ok i czy ewentualnie można któryś z elementów wymienić na lepszy w podobnych pieniądzach lub podobnej klasy a tańszy? Czy na przykład zmiana płyty z Tomahawka na MSI B450A-Pro - obniżyłoby cenę przy podobnej wydajności? Zastanawiam się również nad zasilaczem czy Vero jest dużo gorszy? Czy chodzi tylko o ilość pobranego prądu? P.S. jak żona zobaczy koszty to mnie pewnie zabije ? Edytowane 9 Marca 2019 przez siwekg Cytuj
FxJ Opublikowano 9 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2019 Cytat Vero jest dużo gorszy Supremo będzie lepszy, nie tylko chodzi o sprawność ale i podzespoły na których jest oparty + dłuższa gwarancja i lepszy wentylator. https://www.silentiumpc.com/pl/category/zasilacze/ Cytat obniżyłoby cenę przy podobnej wydajności? TOMAHAWK lepiej się sprawdzi jeśli będziesz robił OC procesora. A tak to zestaw całkowicie ok. Cytuj
siwekg Opublikowano 20 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 ostatecznie stworzyłem taki zestaw CPU: Ryzen 5 2600 Grafika: Sapphire Radeon RX580 Nitro+ 8GB GDDR5 (256bit) RAM: G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 Płyta główna: MSI B450-A PRO Zasilacz: SilentiumPC Supremo L2 550W Obudowa: SilentiumPC Regnum RG4 Pure Black Wydaje mi się, że całkiem ok to chodzi. Podsyłam link z userbenchmarka Czy warto jest zrobić jeszcze jakieś inne testy, żeby sprawdzić czy wszystko jest ok? Cytuj
FxJ Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 Prime95 - stabilność RAM-u na 3200MHz, ewentualnie spróbuj podbić na 3333MHz. Cytuj
siwekg Opublikowano 22 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2019 (edytowane) Jakiego testu w torture test używać do sprawdzenia stabilności? Blend będzie ok? Przy osiąganiu jakich temperatur CPU powinienem pomyśleć o dodatkowym chłodzeniu typu SPC Fera lub montażu dodatkowych wentylatorów w obudowie? Narazie na CPU mam BOXowe z AMD Edytowane 22 Marca 2019 przez siwekg Cytuj
FxJ Opublikowano 22 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2019 Cytat Jakiego testu ... używać do sprawdzenia stabilności? Masz poradnik. Cytat Przy osiąganiu jakich temperatur CPU powinienem pomyśleć o dodatkowym chłodzeniu typu SPC Fera lub montażu dodatkowych wentylatorów w obudowie? Jeśli zwracasz na to uwagę to tak, zawsze taki będzie lepszy od tego maleństwa fabrycznego. Cytuj
siwekg Opublikowano 22 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2019 2 godziny temu, FxJ napisał: Masz poradnik. Czytałem ten poradnik ale nie był dla mnie do końca jasny dlatego zapytałem co najlepiej wykorzystać i czy trzeba to jakoś ręcznie monitorować czy liczyć, że samo się wyłączy jak straci stabilność. Narazie puściłem blenda to po godzinie nic się nie działo tylko temp na procku doszła do 80°C 2 godziny temu, FxJ napisał: Jeśli zwracasz na to uwagę to tak, zawsze taki będzie lepszy od tego maleństwa fabrycznego. Nie wiem czy temperatura na CPU jest istotnym parametrem, raczej go nie podkręcam ale nie chcę, żeby mi się stopił ? czasami korzystam z bardziej wymagających operacji lub sporadycznie jakichś gierek i czuję, że wieje zdecydowanie cieplej niż normalnie... Czy powinienem pomyśleć o zmianie chłodzenia CPU na jakieś inne czy wystarczyłoby np dołożyć 1x140mm lub 2x120mm dodatkowe wentylatory np na górze obudowy żeby poprawić wymianę powietrza w obudowie. Cytuj
FxJ Opublikowano 22 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2019 Cytat czy liczyć, że samo się wyłączy jak straci stabilność Pokaże error na rdzeniu i się zatrzyma test. Cytat to po godzinie nic się nie działo 10-15 min to max ile potrzeba żeby sprawdzić czy RAM działa sprawnie. Najlepsze wyjście to zmiana coolera, ale dodatkowy wentylator zawsze na plus. Zdejmij bok obudowy i zobacz bez niej jaką temp. uzyskasz maksymalną kilka stopni mniej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi