Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Powitać, 

Świeżo po rejestracji ale mam trudne pytanie ?

Od kilku dni biję się z myślami co wybrać, i nawet miałem już jednego Dell-a z outletu ale niestety okazało się że był wadliwy. 

Monitor będzie podpięty do Maczka 15 z 2014 przez stację dokującą czyli przez DisplayPort i może czasami do PS4 na hdmi 

Zależy mi by rozdzielczość była 1440p bo miałem już mniejszy full hd i było trochę za mało.  Tym bardziej po kilku dniach z Dellem u2715h

Będzie używany do internetu, tworzenia muzyki, i czasami by ogarnąć trochę kodu lub jakaś bazę danych 

Zastanawiałem się nad kilkoma modelami i wacham się między 2 firmami, iiyama i Dell 

• iiyama xub2792qsu Tani, 75Hz ma wszystko co potrzeba 
  • Dell u2717d Więcej portów w hubie USB, Mini DisplayPort 
  • Dell u2719d Tegoroczny model
  • Dell U2715H Miałem go już na biurku, fajnie wyświetla, ponoć jedyny z serii u który miał na starcie 5 lat gwarancji dell. 

I trochę szaleństwa 

• iiyama XUB2792UHSU-B1 4K i zakładam że elektronika podobna jak u młodszego brata 
  • Dell u2718q Najdroższy ze stawki również 4K, wszystkie potrzebne porty 

Zastanawiam się czy jest sens dopłacać do Dell-a, bo biorę wszystkie za i przeciw. Obie firmy oferują gwarancję na 3 lata door-to-door. Iiyama ma trochę lepsze odświeżania bo 75Hz, zaś dell ponoć ma lepsze matryce i światło minimalne tez niższe więc praca w nocy nie męczyła by aż tak bardzo oczu.Słyszałem też że Dell-e mają jakies problemy z podświetlaniem i czasami trzeba zamówić ze 2-3 sztuki zanim trafi się na taki z równomiernym podświetlaniem. Czy warto dokładać te kilkaset złotych tylko dlatego by mieć Dell-a?. No i kolejna sprawa czy warto może iść w 4K bo to w sumie przyszłość chociaż myślę że do pracy w normalnych warunkach i tam by było skalowane na 1440p

Z góry dzięki za pomoc za którą będę wdzięczny.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

Dell-e mają jakies problemy z podświetlaniem

Te z matrycami od Samsunga

HP Z27n G2 (1JS10A4#ABB) - jest teraz dużo tańszy.

Jak kupujesz 4K to najlepiej 32" bo inaczej na 27" będziesz mieć włączone skalowanie tak do 150% (ale nie zmniejszanie rozdzielczości). Będziesz dokupował też dodatkowy monitor?

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, FxJ napisał:

Te z matrycami od Samsunga

To jak wybrać taki, który ma inną matrycę ?? 

HP Z27n G2 (1JS10A4#ABB) - jest teraz dużo tańszy.

Czy tak dużo? jest pomiędzy Iiyamą a Dell-em i posiada USB-C które na nic mi nie jest potrzebne 

Jak kupujesz 4K to najlepiej 32" bo inaczej na 27" będziesz mieć włączone skalowanie tak do 150% (ale nie zmniejszanie rozdzielczości). Będziesz dokupował też dodatkowy monitor?

Nigdy nie miałem monitora o aż tak wielkiej rozdzielczości wiec nie wiem jak mac to obsługuje ale skoro tak mówisz to pewnie tak jest, i nie planuje w najbliższym czasie kupować dodatkowego monitora, stwierdzam że 27 w zupełności mi wystarczy. 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
10 godzin temu, FxJ napisał:

Jak kupujesz 4K to najlepiej 32" bo inaczej na 27" będziesz mieć włączone skalowanie tak do 150% (ale nie zmniejszanie rozdzielczości).

Już wiem o co chodzi, tak w macu jest skalowanie tekstu a rozdzielczość pozostaje taka sama.

Opublikowano
Cytat

To jak wybrać taki, który ma inną matrycę ?? 

Unikać tych z końcówką *17

Cytat

Czy tak dużo? 

Zwykle były za 1850-1750zł więc 1580zł to już całkiem całkiem.

Cytat

będzie podpięty do Maczka 15 z 2014

Cytat

nie wiem jak mac to obsługuje

Ale do którego? Ale pojedynczy powinien bez problemu po DisplayPort obsłużyć.