Misyo Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2019 (edytowane) Witam Serdecznie, Proszę o opinię na temat komputera który składam. Procesor Intel Core i9-9900K Octa Core, 5.0GHz,16MB,14nm Płyta główna Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI Pamięć Corsair Vengeance RGB PRO, DDR4, 16 GB,3200MHz, Zasilacz Corsair HX750i 750W (CP-9020072-EU) Dysk SSD ADATA XPG SX8200 PRO 512GB PCIe x4 NVMe Chłodzenie wodne Corsair H115i Platinum be quiet! pasta termoprzewodząca DC1 3g (BZ001) Mam już: Monitor 35 cali AOC AGON AG352UCG6 Curved, G-sync, 120Hz UltraWide QHD 3440x1440 Grafika ASUS GeForce RTX 2070 DUAL ADVANCED 8GB Oraz nie mogę się zdecydować na obudowę: Obudowa Corsair Crystal 460X RGB (CC-9011101-WW) Obudowa be quiet! Dark Base 700 (BGW23) Co myślicie o takim zestawie? Z obudową Be Quiet wychodzi ~6400pln. A i dysk poza M.2 to mam jakieś SSD czy HDD w domu ale oprócz tego mam NAS-a itd więc 500GB na M.2 mi wystarczy. Jak nie to dokupię jeszcze jeden taki dysk (płyta obsługuje 2) lub zwykły SSD na SATA. Proszę o komentarze, czy to zadziała, czy chłodzenie sensowne i czy płyta OK ? Edytowane 5 Marca 2019 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2019 (edytowane) Intel Core i9-9900K, 3.6GHz, 16MB, OEM (CM8068403873914) Bierz tańszy OEM bez chłodzenia BOX-owego. Nzxt Kraken X62 v.2 (RL-KRX62-02) Nie wolisz sprawdzonego Krakena? Cytat Phanteks Eclipse P600S TG (PH-EC600PSTG_WT01) biała - x-kom Phanteks Eclipse P600S TG (PH-EC600PSTG_BK01) czarna - x-kom Niebawem się pojawią w sklepach SeaSonic Focus Plus Platinum 850W (SSR-850PX) za 18zł więcej G.Skill Trident Z RGB, DDR4, 16 GB,3600MHz, CL19 (F4-3600C19D-16GTZRB) - 693,23 zł Thermal Grizzly Aeronaut 1g jest trochę lepsza i tańsza albo jakiś Liquid Metal, mają znacznie wyższą przewodność ale tu trzeba bardzo ostrożnie postępować tak by nigdzie nie poleciała. https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FoZDcGVgFHQXG1WdoCrN5eQP4e-yldnAFAMrcwjyW80/edit?usp=sharing A od płyty czego konkretnie wymagasz? Edytowane 5 Marca 2019 przez FxJ Cytuj
Misyo Opublikowano 5 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2019 FxJ - dzięki za odpowiedź... zamówiłem jakoś koło 16:00... Co do chłodzenia - faktycznie ładnie to wygląda co podesłałeś... No ale już za późno... Zresztą i9 nie jest jakiś specjalnie za gorący... komputer w 80% będzie chodził na przeglądarce... no i te rgb ? ? ? Dam znać jak dojdzie i złoże.. niestety ze względu na płytę przesyłka będzie u mnie w poniedziałek dopiero... Cytuj
Misyo Opublikowano 11 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2019 Przyszło.... I chłodnica nie wchodzi na TOP... pamięci są za wysokie i się nie mieści, brakuje jakieś 5-6mm... DUPA... Cytuj
FxJ Opublikowano 11 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2019 Cytat pamięci są za wysokie i się nie mieści Co koliduje z pamięciami RAM? Cytuj
Misyo Opublikowano 11 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2019 Chłodnica a właściwie to wentylatory na niej... Cytuj
Misyo Opublikowano 11 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2019 No to tak.. chłodnica poszła na front. Będzie ok chociaż wentylatory będą pchać ciepłe powietrze z budy na chłodnicę.. ale tutaj poszedłem na wygląd niż temperatury - pewnie różnica będzie 1-2 stopnie, olać.. Komputer został złożony (5h mi to zajęło, ale połowa z tego wynikała po prostu z faktu, że nie robiłem tego kilka ładnych lat i musiałem co chwilę "doczytać" ? Po 5h wszystko jest podłączone ale jeszcze nie odpalone, mam dosyć na dzisiaj... a jutro wyjeżdżam i wracam w czwartek więc musi poczekać... Kilka moich wniosków, dla osób które składały kompy kilka lat temu... 1. Procesor - I9 - zapakowany jest tak, że miałem wrażenie, jakby go APPLE wypuściło.. coś pięknego, duże plastikowe opakowanie a w środku procek... 2. Obudowa... TO JEST JAKIŚ KOSMOS! Wykonana jest tak, że chyba lepiej się nie da a przynajmniej mi brakuje wyobraźni. Wszystko się praktycznie odczepia ewentualnie mała śrubeczka. Wygląd - oczywiście to kwestia gustu ale mnie osobiście powaliło z nóg. Żadne zdjęcie nie oddaje tego jak fantastycznie to wygląda. 3. Zasilacz - dużo za dużo przewodów na szczęście odpinanych... Zaskoczył mnie fakt podłączenia do płyty głównej / USB. Wygląda PRO. Ciekaw jestem jak działa tryb silent ale to dopiero się przekonam na dniach. 4. Płyta główna, tutaj na razie ciężko cokolwiek powiedzieć. Bez odpalenia - nie ma to sensu. Jakość wykonania bardzo dobra, mam doświadczenie z topowych płyt ASUSa i myślę, że Gigabyte odrobił pracę domową... 5. Chłodzenie wodne - banalne w montażu, fajnie wygląda.. dobrze, że wiazło do budy na froncie bo już miałem nerwa.. 6. Pamięci - na razie nic nie napiszę, za szybko. 7. Dysk M2, pierwszy raz coś takiego montowałem. Fajna sprawa ? Zobaczymy jak to działa ? Jedyne co pozostało mi jeszcze do "rozkminienia" to te wszystkie RGB. Jest tego stanowczo za dużo i pewnie będę potrzebować pomocy. Płyta główna ma wejścia na rgb. Obudowa ma kontroler do rgb. Chłodzenie wodne, ma kolorki i też musi być gdzieś podłączona... No i tutaj pytanie, czy wentylatory i rgb podłączam pod płytę czy pod kontroler obudowy. Co powinno tym sterować, oprogramowanie płyty czy przełącznik na obudowie? Cytuj
FxJ Opublikowano 11 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2019 https://www.bequiet.com/pl/case/1203 https://www.corsair.com/us/en/Categories/Products/Cases/Crystal-Series™-460X-RGB-Compact-ATX-Mid-Tower-Case/p/CC-9011101-WW Z tych żadna w zasadzie nie jest dobra do LC, w BQ też sporo by blokowała ta obudowa/blacha na topie. W Phanteks Eclipse P600S tak by to wyglądało: Cytuj
FxJ Opublikowano 11 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2019 Cytat Co powinno tym sterować, oprogramowanie płyty czy przełącznik na obudowie? Oprogramowanie da ci więcej opcji sterowania niż to na obudowie. Cytuj
Misyo Opublikowano 15 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2019 Hej, Wszystko chodzi chociaż RGB i samo chłodzenie wymaga jeszcze dopieszczenia. Zagmatwane to trochę. Pierwsze spostrzeżenie - pompa od LC jest najgłośniejszym elementem komputera! Grafika - REWELACJA, przy pracy na przeglądarce wentylatory nawet się nie kręcą!. Przy obciążeniu - nie słychać ich przy zamkniętej obudowie. Zasilacz - dokładnie tak samo. Jednak pompa jest wyraźnie słyszalna i szczerze mówiąc - tutaj się nie popisali... Teraz szukam klawiatury i myszki. Problem w tym, że przez net jej nie pomacam a w sklepach mają zapakowane jak coś... Szukam czegoś co jest ciche (bez kliku, będę grać w nocy) ale i podświetlone zarazem... Jakieś propozycję? Cytuj
FxJ Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2019 Zamiast w RGB się bawić mogłeś kupić NZXT ? Cytat Szukam czegoś co jest ciche Czyli wszystkie mechaniczne odpadają, nawet z nałożonymi oringami. Logitech G213 - x-kom / morele Logitech G402 - x-kom / morele Logitech G502 - x-kom / morele Cytuj
FxJ Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2019 https://www.purepc.pl/chlodzenie/corsair_hydro_h100i_rgb_platinum_se_czesc_aio_trafia_do_wymiany Którą kupiłeś? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi