Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Serdecznie,

Proszę o opinię na temat komputera który składam.

Mam już:

Oraz nie mogę się zdecydować na obudowę:

Co myślicie o takim zestawie? Z obudową Be Quiet wychodzi ~6400pln. 

A i dysk poza M.2 to mam jakieś SSD czy HDD w domu ale oprócz tego mam NAS-a itd więc 500GB na M.2 mi wystarczy. Jak nie to dokupię jeszcze jeden taki dysk (płyta obsługuje 2) lub zwykły SSD na SATA.

Proszę o komentarze, czy to zadziała, czy chłodzenie sensowne i czy płyta OK ?

Edytowane przez FxJ
  • FxJ zmienił(a) tytuł na Proszę o opinie na temat zestawu z i9 Z390 itd.. [6400 PLN]
Opublikowano (edytowane)

Intel Core i9-9900K, 3.6GHz, 16MB, OEM (CM8068403873914)

Bierz tańszy OEM bez chłodzenia BOX-owego.

Nzxt Kraken X62 v.2 (RL-KRX62-02)

Nie wolisz sprawdzonego Krakena?

Cytat

Phanteks Eclipse P600S TG (PH-EC600PSTG_WT01) biała - x-kom

Phanteks Eclipse P600S TG (PH-EC600PSTG_BK01) czarna - x-kom

Niebawem się pojawią w sklepach

SeaSonic Focus Plus Platinum 850W (SSR-850PX) za 18zł więcej

G.Skill Trident Z RGB, DDR4, 16 GB,3600MHz, CL19 (F4-3600C19D-16GTZRB) - 693,23 zł

Thermal Grizzly Aeronaut 1g jest trochę lepsza i tańsza albo jakiś Liquid Metal, mają znacznie wyższą przewodność ale tu trzeba bardzo ostrożnie postępować tak by nigdzie nie poleciała.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FoZDcGVgFHQXG1WdoCrN5eQP4e-yldnAFAMrcwjyW80/edit?usp=sharing

A od płyty czego konkretnie wymagasz?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

FxJ - dzięki za odpowiedź... zamówiłem jakoś koło 16:00...

Co do chłodzenia - faktycznie ładnie to wygląda co podesłałeś... No ale już za późno... Zresztą i9 nie jest jakiś specjalnie za gorący... komputer w 80% będzie chodził na przeglądarce... no i te rgb ? ? ?

Dam znać jak dojdzie i złoże.. niestety ze względu na płytę przesyłka będzie u mnie w poniedziałek dopiero...

Opublikowano

No to tak.. chłodnica poszła na front. Będzie ok chociaż wentylatory będą pchać ciepłe powietrze z budy na chłodnicę.. ale tutaj poszedłem na wygląd niż temperatury - pewnie różnica będzie 1-2 stopnie, olać..

Komputer został złożony (5h mi to zajęło, ale połowa z tego wynikała po prostu z faktu, że nie robiłem tego kilka ładnych lat i musiałem co chwilę "doczytać" ?

Po 5h wszystko jest podłączone ale jeszcze nie odpalone, mam dosyć na dzisiaj... a jutro wyjeżdżam i wracam w czwartek więc musi poczekać...

Kilka moich wniosków, dla osób które składały kompy kilka lat temu...

1. Procesor - I9 - zapakowany jest tak, że miałem wrażenie, jakby go APPLE wypuściło.. coś pięknego, duże plastikowe opakowanie a w środku procek... 

2. Obudowa... TO JEST JAKIŚ KOSMOS! Wykonana jest tak, że chyba lepiej się nie da a przynajmniej mi brakuje wyobraźni. Wszystko się praktycznie odczepia ewentualnie mała śrubeczka. Wygląd - oczywiście to kwestia gustu ale mnie osobiście powaliło z nóg. Żadne zdjęcie nie oddaje tego jak fantastycznie to wygląda. 

3. Zasilacz - dużo za dużo przewodów na szczęście odpinanych... Zaskoczył mnie fakt podłączenia do płyty głównej / USB. Wygląda PRO. Ciekaw jestem jak działa tryb silent ale to dopiero się przekonam na dniach.

4. Płyta główna, tutaj na razie ciężko cokolwiek powiedzieć. Bez odpalenia - nie ma to sensu. Jakość wykonania bardzo dobra, mam doświadczenie z topowych płyt ASUSa i myślę, że Gigabyte odrobił pracę domową... 

5. Chłodzenie wodne - banalne w montażu, fajnie wygląda.. dobrze, że wiazło do budy na froncie bo już miałem nerwa..

6. Pamięci - na razie nic nie napiszę, za szybko. 

7. Dysk M2, pierwszy raz coś takiego montowałem. Fajna sprawa ? Zobaczymy jak to działa ?

Jedyne co pozostało mi jeszcze do "rozkminienia" to te wszystkie RGB. Jest tego stanowczo za dużo i pewnie będę potrzebować pomocy. 

Płyta główna ma wejścia na rgb.

Obudowa ma kontroler do rgb.

Chłodzenie wodne, ma kolorki i też musi być gdzieś podłączona... 

No i tutaj pytanie, czy wentylatory i rgb podłączam pod płytę czy pod kontroler obudowy. Co powinno tym sterować, oprogramowanie płyty czy przełącznik na obudowie? 

Opublikowano

Hej,

Wszystko chodzi chociaż RGB i samo chłodzenie wymaga jeszcze dopieszczenia. Zagmatwane to trochę. 

Pierwsze spostrzeżenie - pompa od LC jest najgłośniejszym elementem komputera!

Grafika - REWELACJA, przy pracy na przeglądarce wentylatory nawet się nie kręcą!. Przy obciążeniu - nie słychać ich przy zamkniętej obudowie. 

Zasilacz - dokładnie tak samo. Jednak pompa jest wyraźnie słyszalna i szczerze mówiąc - tutaj się nie popisali...

Teraz szukam klawiatury i myszki. Problem w tym, że przez net jej nie pomacam a w sklepach mają zapakowane jak coś... 

Szukam czegoś co jest ciche (bez kliku, będę grać w nocy) ale i podświetlone zarazem... Jakieś propozycję?

• 3 tygodnie później...