Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

[1] Szukam sprzętu nowego do 2800zł (do 3 tys. mógłbym dołożyć) wiek 30+
[2] System Windows 10 a  jaka wersja to nieistotne. 
[3] Rozmiar matrycy idealny to 15.6 cala matowa i typ matrycy najlepszy – nie znam się.
[4] Waga raczej standardowa ale im mniej tym lepiej.
[5] Zastosowanie laptopa: multimedia, Internet i praca biurowa,
[6] To będzie mój jedyny komputer w mieszkaniu.
[7] Wymagania względem gier – brak  bo mam konsole

[8] Zakup do 2 miesiecy.
[9] Wymagania specjalne: obudowa aluminiowa, podświetlana klawiatura (niekoniecznie), dysk SSD pow. 128gb, czytnik kart SD

ACER Swift 3 (NX.GV7EP.005) Ryzen 5 2500U 4GB 128GB SSD W10 - ten byłby dobry, gdyby nie za mały dysk.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

typ matrycy najlepszy

Z matrycami IPS dostaniesz np.:

Lenovo Ideapad 330s-15 i5-8250U/8GB/1TB/Win10 + dołożyć dysk SSD M.2 (wyjąć fabryczny Intel Optane 16GB M.2).

Huawei MateBook D 15.6" i5-8250U/8GB/256/Win10

HP Pavilion 15 i5-8265U/8GB/1TB/Win10 IPS + voucher rabatowy + dołożyć dysk SSD M.2

Huawei MateBook D 14' Ryzen 5/8GB/256/Win10 FHD - jeszcze warto tutaj dodać ale to 14"

Opublikowano
Cytat

A czy ten Lenovo jest aluminiowy?

Albo aluminium albo stal.

Cytat

HP miałem już do czynienia

Model, seria?

Cytat

nie do końca jestem zadowolony

To nadal dość budżetowe laptopy z wieloma kompromisami.

Cytat

A co powiesz o tym sprzęcie?

To jest dokładnie Aspire 5 (A515-52G) Late-2018

https://www.notebookcheck.net/Acer-Aspire-5-A515-52G-i5-8265U-MX150-SSD-FHD-Laptop-Review.354441.0.html

Nie opłaca się kupić z dyskiem SSD (dokładanym przez sklep) skoro ma wolny slot M.2 a procesora już nie zmienisz więc lepiej kupić z i5 U (niskonapięciowe).

Acer Aspire 5 i5-8265U/8GB/1000/Win10 FHD MX130 - wszystkie mają dedykowaną grafikę (MX130 lub MX150).

Cytat

Huawei odpada bo nie ma czytnika kart pamięci.

Unitek Y-9313D zawsze można użyć czytnika ?

https://www.forumwiedzy.pl/test-kart-pamieci-pendrive-dyskow-ranking-benchmark-recenzja/

Opublikowano
Cytat

Miałem HP Pavilion dv5-1030ew lub sw teraz mam Pavilion dv6-6b30sw.

To były słabe modele.

Cytat

To mam się nie pchać w ogóle w i3.

Jeśli kupujesz na kilka lat i ma być to twój jedyny komputer to oczywiście że odpuść procesory i3 (2 rdzeniowe) każdy Ryzen 5 będzie lepszy (a nawet lepszy od Intela i5 U).

Cytat

już sam nie wiem HP czy Huawei

Huawei ma ostatnio problem z matrycami i trochę osób pisało że dostało ze sporymi ulotami, Pavilion będzie trochę lepszy ewentualnie Aspire 5.

Cytat

HP Pavilion 15 i5-8265U/8GB/1TB/Win10 IPS + voucher rabatowy + dołożyć dysk SSD M.2

Dzwoniłeś już w sprawie vouchera?

Opublikowano (edytowane)

Czyli jak bym brał Huawei to mogę trafić na wadliwy egzemplarz? To wtedy niezgodność towaru z umową i wymiana.

Nie dzwoniłem bo nie mam kiedy ? jutro się postaram i się dowiem czy przyznają mi voucher. Chyba najrozsądniej wybrać tego Hp co?  

Co byś powiedział o takiej konfiguracji, żeby wywalić dysk hdd i SSD m2 i włożyć SSD sata 480gb to tego HP? Faktem jest, że ciut droższy jest no ale...

Edytowane przez Johnybiu
Opublikowano
Cytat

To wtedy niezgodność towaru z umową i wymiana.

Zwrot w ciągu 14 dni, możesz trafić ale nie musisz, mówię jedynie że możesz na takowy trafić.

Cytat

dowiem czy przyznają mi voucher

Bez problemu, miałeś dwa egzemplarze, ten jest na szczęście trochę lepszy (patrz filmiki z wątku).

Cytat

żeby wywalić dysk hdd i SSD m2 i włożyć SSD sata 480gb to tego HP?

Jak chcesz to mozesz tego Cruciala brać, aktualnie są w super cenie a to odpowiednik Samsunga 860 EVO.

Crucial MX500 500GB SATA3 (CT500MX500SSD1)
http://zwarty.pl/X12Q6
http://zwarty.pl/p400625

Albo lepsze pod M.2 ale i droższe.

Dlaczego dyski SSD z M.2, PCI-E 3.0 x4 i NVMe to przyszłość? (artykuł PurePC.pl)

Porównanie dysków SSD - Różnice między SATA, mSATA, M.2, PCI-E (artykuł PurePC.pl)

Opublikowano (edytowane)

Voucher już mam załatwiony. 

Czyli M.2 jest najwydajniejszy od ssd sata. 

Wyjaśnij mi proszę jeszcze jedną rzecz.  Jeśli miałbym laptop z hhd z ssd sata. Jakie jest wtedy jego działanie. Wiadomo, że na ssd jest wtedy system a hhd różne inne pliki (filmy, zdjęcia). Dysk będzie działał jak będę korzystał z niego tzn. jak będę przeglądał pliki a jeśli z niego nie będę korzystał to on będzie cichy? Sorki za ''głupie pytanie" ?

Którą konfigurację wybrałbyś laptopa HP Pavilion 15:

- SSD 480GB 

czy

- HDD 1TB + SSD M.2 240GB.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

jak będę przeglądał pliki a jeśli z niego nie będę korzystał to on będzie cichy?

Ustawia się w panelu zasilania by się wyłączał po 2-3 minutach braku aktywności.

Jaką chcesz, ja bym samodzielnie dołożył dysk SSD.