Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

[1] Mężczyzna; 25+

[2] Win10 mile widziany

[3] 14-15"; stosunkowo mobilny

[4] Obowiązkowo SSD min. 240 GB, dysk HDD mile widziany; brak napędu CD mi nie przeszkadza

[5a] Celuję w cenę ok. 3000 zł; jeżeli sprzęt do 4000 okaże się lepszy (patrząc na moje wymagania) wezmę go pod uwagę

[5b] Docelowo 4-5 lat; mój poprzedni umarł po prawie 7 latach; aktualnie ratuje się MacBook'iem

[5c] Najchętniej w tym miesiącu, lecz jeżeli w przyszłym będą premiery nowych (lepszych w stosunku do moich oczekiwań sprzętów) poczekam

[6] Cenię sobie solidne wykonanie laptopa

[7] Rozdzielczość FHD; odwzorowanie kolorów może być na poziomie zadowalającym - nie bawię się w grafikę; matryca matowa mile widziana

[8] Głównie w mieszkaniu; czasem zdarzy się kilkudniowy wyjazd

[9] Gry raczej nie wymagające (średnie - LoL, Fortnite, PoE), zadowolę się klatkarzem na poziomie 60 FPS przy "medium"

[10] Oczekuję dużej płynności przy włączonych kilku programach jednocześnie typu przeglądarka z kilkoma kartami (Opera), Word, Excel, PowerPoint, CorelDraw oraz OriginLab

[11] Oczekuję portu USB typu C, obudowy aluminiowej (nawet częściowo), dysku SSD na system operacyjny, pamięć RAM pracująca w trybie Dual Channel (min. 8 GB); mile widziana matowa matryca, podświetlana klawiatura

[12] Nie mam żadnych uprzedzeń, może poza tanimi Acerami, wcześniej przed prawie 7 lat służył mi laptop Samsung NP300E5A, więc każdy będzie lepszy ? stylistyka typu Macbook odpada (niechętnie patrze na MateBooki) 

[13] 

[14] Nie wymagam karty dedykowanej, myślę że iGPU Vega 8 mi wystarczy. Nie będę również ukrywać, że preferuję AMD z Ryzen 5 2500u niż Intel i5-8250.

[15] Tak jak wskazuje tytuł oraz pkt 5a przewiduje ok. 3000 zł na laptopa. Nie chcę wydawać więcej bo wiem, że technologia szybko się zmienia i nie ważne czy wydam 3k czy 4k to za 4 lata i tak będzie przestarzała. Jestem gotów wydać więcej, pod warunkiem, że ktoś mnie przekona, że faktycznie warto. Nie gram za bardzo w gry, czasem jakieś mecz w Lige Legend, partyjka Heroes'ów czy Diablo 2/3; podałem Fortnite (czy też nowy Apex) bo raczej też pójdą na tego typu sprzęcie (patrz pkt 9). W przyszłości planuję zakupić nową generację konsol jak wyjdzie - nie mam parcia na gry AAA. Najbardziej zależy mi na solidnej budowie laptopa i zgranej specyfikacji podzespołów laptopa. Kultura pracy laptopa też jest dla mnie ważna, nie chce mieć suszarki podczas wpłączonego Excela i kilku karta w Operze. Nie ukrywam, że nie podobają mi się laptopy typowo gaming'owe w tym przedziale cenowym jak np. Acer Nitro 5 czy HP OMEN. Chciałbym w miarę prosty, schludny laptop - bardzo podobają mi się laptopy ASUS VivoBook oraz ZenBook.
Od razu chciałbym zapytać, ponieważ sklep x-kom oferuje bardzo często laptopy z wlutowaną pamięcią RAM 4GB z rozszerzeniem na drugi slot 4GB (8 GB) lub 8 (12 GB) - którą opcje bardziej polecacie?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

Nie chcę wydawać więcej bo wiem, że technologia szybko się zmienia i nie ważne czy wydam 3k czy 4k to za 4 lata i tak będzie przestarzała.

Ale podzespoły to nie wszystko, jakość budowy, materiały, matryca, bateria to wszystko się też liczy.

Cytat

laptopy z wlutowaną pamięcią RAM 4GB z rozszerzeniem na drugi slot 4GB (8 GB) lub 8 (12 GB) - którą opcje bardziej polecacie?

Zawsze lepiej kupić z większą ilością RAM

Cytat

[3] 14-15"; stosunkowo mobilny

Celujesz w te poniżej 2kg?

Z takich sensownych na intelu

Acer Aspire 5 i5-8265U/8GB/256SSD/Win10 FHD IPS

Acer Swift 3 i5-8250U/8GB/256/Win10 MX150 FHD IPS

HP Pavilion 15 i5-8265U/16GB/256/Win10 MX150 IPS + voucher rabatowy

Opublikowano (edytowane)

Dziękuje za odpowiedź.
Co sądzisz o tych ASUSach z układem AMD? Nie będę ukrywać, że te Vivobooki stylistycznie najbardziej mi się podobają.

Jeżeli chodzi o masę laptopa to jeżeli będzie lżejszy niż 2kg na pewno będzie jego atutem.
A taki laptop?

ASUS VivoBook S14 S430 i5-8250U/12GB/256SSD/Win10 (S430UN-EB068T)

Edytowane przez FxJ
Wole dopisać coś do starego posta niż tworzyć sztucznie kolejny.
Opublikowano
Cytat

Co sądzisz o tych ASUSach z układem AMD?

Nie przekonują mnie wlutowanym RAM-em ani tym ze fabrycznie dali kości 2400MHz zamiast 2666MHz oraz głośniki skierowane do dołu.

Nie wiem jak tam układ chłodzenia ale chyba nie ma tak jak Pavilion 2x wentylatorów, poprzednik S410 miał tylko jeden chłodzący CPU i GPU razem.

Opublikowano
Dnia 15.02.2019 o 18:22, FxJ napisał:

Nie przekonują mnie wlutowanym RAM-em ani tym ze fabrycznie dali kości 2400MHz zamiast 2666MHz oraz głośniki skierowane do dołu.

Faktycznie, jest to znaczy minus - boje się tego wlutowanego RAMu.

Dnia 14.02.2019 o 15:53, FxJ napisał:

Te dwa mi się podobają, z Twoich wcześniejszych propozycji.