Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

[1] Około 3500 zł, nowy laptop. 

[2] Może być bez systemu. 

[3] Matryca matowa, 15,6" lub 14,1"

[4] Laptop będzie używany na studiach  oraz podczas powrotów do domu rodzinnego. Preferowałbym laptop dosyć lekki z baterią, która pozwoli pracować pewien czas

[5] Programowanie, w tym m.in. Java, IntelliJ, Android Studio może dojdą jakieś wirtualne maszyny, internet, trochę filmów i muzyki. Karta graficzna niepotrzebna

[6] Chcę go używać co najmniej 3 lata. Z racji tego, że głównym obszarem wykorzystania laptopa będzie programowanie to chciałbym aby laptop posiadał dobry procesor oraz wystarczającą ilość ramu (imo 16 GB) nie pozostając przy tym betonowym klocem.

[7] Brak wymagań

[8] Miło by było żeby posiadał D-SUB(VGA) jednak nie jest to konieczne. 

[9] Dysk SSD + i5+16gb ram wydaje mi się, że stanowi core poszukiwań. Sceptycznie jestem nastawiony do marki Lenovo także chciałbym odrzucić produkty tej firmy jako potencjalny zakup.

Moje propozycje:

HP Pavilion 14 i5-8250U/16GB/240+1TB/Win10/IPS Silver

HP Pavilion Power i5-8300H/16GB/240+1TB GTX1050

ASUS VivoBook S530FA i5-8265U/16GB/256PCIe/Win10

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

Sceptycznie jestem nastawiony do marki Lenovo także chciałbym odrzucić produkty tej firmy jako potencjalny zakup.

To jakbyś odrzucał Thinkpady T xD Tylko serie warto wykluczyć.

Cytat

oraz wystarczającą ilość ramu (imo 16 GB)

Kosztem czego?

HP ProBook 440 G5 (3KY93EA)

Lenovo ThinkPad E480 i5-8250U/8GB/256/Win10P srebrny (20KN0037PB)

A biznesowe + dołożenie kości 8GB (allegro)?

ASUS ZenBook UX410UA-GV422T - z lepszych ultrabooków z opcją rozbudowy RAM

https://www.komputronik.pl/product/461262/asus-zenbook-ux410ua-gv422t-grey.html

https://www.morele.net/laptop-asus-zenbook-ux410ua-ux410ua-gv422t-1808759/

Opublikowano

@FxJ

Z podanych przez Ciebie propozycji skłaniałbym się ku ProBookowi. Jak wygląda sprawa z dołożeniem do niego kości RAM? Co z gwarancją? Są jakieś tańsze, dobre opcje po za pamięcią dedykowaną?

Opublikowano
Cytat

Jak wygląda sprawa z dołożeniem do niego kości RAM?

Cytat

Co z gwarancją?

Bez problemu to model biznesowy.

Cytat

Są jakieś tańsze, dobre opcje po za pamięcią dedykowaną?

Kingston SODIMM DDR4, 8GB, 2400MHz (KCP424SS8/8) - ta jest dedykowana od Kingstona

A od Cruciala ciężko się dowiedzieć, lepiej sprawdzić kość wpierw czy jest "single ranked" czy "dual ranked" i dopiero zamówić.