SenserV6 Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 (edytowane) [1] student 20 lat, jak będzie dostępny na raty 0% allegro to będzie na pewno plus ? [2] może być bez systemu, mam z uczelni [3] 14,1" lub 15,6" (ale ten 15 calowy raczej z tych smukłych) [4] SSD i brak nagrywarki [5a] 3000 +/ 500zł + w przyszłości dokupienie RAM czy dysku SSD [5b] około 4/5 lat - będzie to mój jedyny sprzęt [5c] w ciągu 2 tygodni [6] chciałbym coś aluminiowego [7] matowy IPS Full HD + zewnętrzny monitor (przez HDMI) [8] 70% dom, podpięty do zewnętrznego monitora (obraz na laptopie oraz monitorze) a 30% uczelnia i co 2/3 tygodnie w domu rodzinnym na weekend (bez zewnętrznego monitora) [9] obecnie raczej nie gram, ale chciałbym chociaż MX150 [10] w przyszłości programy takie jak SQL, R, Excel na dużych bazach [11] aluminiowa obudowa, matowa matryca, podświetlana klawiatura (dobrze jak będzie ale nie jest to warunek konieczny), stosunkowo cicha klawiatura [12] Obecnie użytkuje Lenovo Y580 (6 lat) [13] Ogólnie to byłem już niemalże zdecydowany na Huawei Matebooka 14", który bardzo mi się podoba wizualnie oraz wydaje się dobrze wykonany, jednak posiada on wlutowany RAM, bez możliwości rozszerzenia. Obecnie pod uwagę biorę: Huawei Matebook D 15,6" i5 8250u/8GB/256GB SSD/MX 150/Win10 - obecnie do dorwania w X-Kom za 2899 zł - podoba mi się jakość wykonania, minimalistyczny wygląd, możliwość dołożenia drugiej kości RAM, dobra wielkość w porównaniu do innych 15 calowych laptopów Lenovo IdeaPad 720-15IKB (81C7004LPB) Również wydaje się solidnie wykonany, lepsze parametry niż Huawei,ale też 400 zł różnicy. Na mały plus podświetlana klawiatura. LENOVO LEGION Y530 i5-8300 8GB 1TB 1050Ti W10 Moja największa zagwozdka... Laptop odrobinę wykracza ponad budżet, ale przy kupnie na raty jakoś bym to przebolał. Pytanie jest jednak o pochodzenia laptopów z tej aukcji oraz jak jest z ich gwarancją. Słyszałem dobre opinie o tym laptopie i miałbym zapas mocy na przyszłość. Jestem jednak otwarty na dalsze propozycje. Dodam jeszcze kilka słów od siebie. Laptopa muszę kupić w zasadzie na już, ponieważ obecny już się "rozpada". Do moich aktualnych zastosowań najpewniej wystarczyłaby mi integra+8GB RAM, jednak chce się rozwijać w kierunku analizy danych i wiem że programy takie jak R czy SQL wymagają większej mocy, a przede wszystkim RAM. Dlatego właśnie zastanawiam się nad czymś lepszym, aby w przyszłości nie być ograniczanym przez sprzęt. Edytowane 8 Lutego 2019 przez FxJ Cytuj
SenserV6 Opublikowano 8 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 Update: Napisałem mail do tego sprzedawcy allegro z Lenovo i otrzymałem taką odpowiedź: Wszystkie sprzedawane przez nas laptopy pochodzą z polskiej dystrybucji i są przeznaczone na rynek polski. Laptopy są fabrycznie nowe, nigdy nie otwierane – w oryginalnych, zaplombowanych kartonach Lenovo. Cytuj
FxJ Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 Cytat zewnętrzny monitor (przez HDMI) Jeśli ma DisplayPort to nawet lepiej. Cytat Moja największa zagwozdka... Niem a podanego modelu, a ten jest z kilkoma różnymi matrycami dostępny. Sprawdź tego sprzedawce gdzie ma firmę itp. bo konto ma nowe na allegro. Cytat [6] chciałbym coś aluminiowego Dobry Zenbook bez dedykowanej jakieś 3800 ? HP OMEN 15 2018 - 15-dc0011nw - i5-8300H/8GB/1TB - 3099zł nowy z Orange + dysk SSD M.2 np. Samsung 970 EVO 250GB. Bardzo podobny do Legiona też ma DisplayPort. ASUS VivoBook Pro 15 N580GD i5-8300/8GB/256 OUTLET ASUS VivoBook Pro 15 i5 16GB 240+1TB GTX Ale kosztem matrycy w tym wypadku. A z mniejszych 14,x" Dell Vostro 5481 i5-8265U/4GB/1000GB/Win10Pro - biznesowy Dell ale te są tylko z systemem dostępne i jeszcze go nie ma na allegro. Lenovo ThinkPad E485 R7 2700U FHD 8GB 256SSD W10P Cytuj
SenserV6 Opublikowano 8 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 (edytowane) Dzięki za odpowiedź ? Ten zaproponowany przez Ciebie HP wydaje się ciekawy. Tylko tam jest GTX 1050 bez Ti? Ewentualnie mógłbym wziąć Lenovo z tej oferty Lenovo LEGION Y530 i5 8GB 120SSD+1TB GTX1050Ti I sprzedać akcesoria oraz dysk HDD. A co powiesz o tym Huawei? Czytałem że można trafić na model z ulotami na matrycy... Poza tym jak jest w tym modelu z długością pracy na baterii i grzaniem się? Ci do tego Legiona to orientujesz się może jak sprawuje się obudowa? Czy jest wykonana z dobrych materiałów czy tandetny plastik? Po dokonaniu undervoltingu średni czas pracy na baterii to ile mniej więcej? Edytowane 8 Lutego 2019 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 Cytat Tylko tam jest GTX 1050 bez Ti? Tak zawsze możesz oszczędzić na nim. Cytat I sprzedać akcesoria oraz dysk HDD. Tak jest SSD dokładany na pewno przez sklep a HDD powinieneś trzymać do końca gwarancji. Cytat Poza tym jak jest w tym modelu z długością pracy na baterii i grzaniem się? https://www.notebookcheck.net/Huawei-MateBook-D-53010BAJ-8250U-MX150-Laptop-Review.322856.0.html Cytat throttling (GPU) remains an issue when under higher load. Huawei continues to employ aggressive CPU and GPU throttling to keep the internal and surface temperatures in check, at the cost of reduced performance and increased fan activity. Tylko podczas grania czyli obciążenia procesora i gpu na razi zrobi się relatywnie gorący. Cytat Czy jest wykonana z dobrych materiałów czy tandetny plastik? Legiony są ok pod tym względem tu jedynie tańszych Ideapadów można się czepiać. Cytat Po dokonaniu undervoltingu średni czas pracy na baterii to ile mniej więcej? Kilka minut dosłownie więcej, od tego co można w testach zobaczyć. Cytuj
SenserV6 Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 (edytowane) Dziś byłem w sklepie obejrzeć Omen'a na żywo, ponieważ muszę przyznać że na zdjęciach niezbyt mi się podobał. W rzeczywistości jednak wygląda znacznie mniej gamingowo i mógłbym się na niego zdecydować. Czytając jego recenzję na notebookcheck bardzo, ale to bardzo zaciekawiło mnie to zdanie: Cytat Almost 8.5 hours in our video playback or Wi-Fi test at a normalized brightness is exceptional for a gaming notebook. Czy na prawdę ten laptop jest w stanie osiągnąć takie wyniki na baterii? Recenzja dotyczyła modelu z GTX 1050 Ti, do którego być może będę mógł dołożyć przy jednoczesnym uzyskaniu kodu HP. Wtedy ten laptop wyniósłby mnie 3550 i na start nie musiałbym kupować SSD. Poczekałbym na zapowiadany spadek cen i wtedy dokupiłbym Samsunga oraz 8GB RAM. Myślisz że to dobre rozwiązanie? HP OMEN 15 i5-8300H/8GB/240/Win10 GTX1050Ti IPS Edytowane 9 Lutego 2019 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 9 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 HP OMEN 15 i5-8300H/8GB/120+1TB/Win10 GTX1050Ti IPS - mógłbyś kupić a później wymienić tylko SSD na większy np. pod koniec roku. I-TEC M.2 - USB 3.0 (MYSAFEM2) - jakąś kieszeń na USB-C wtedy poszukaj i będziesz mieć super szybkiego pendriva dodatkowo. Czemu nie ma baterie 70 Wh, ma chyba w biosie opcle ograniczania ładowania baterii do 90% żeby nie była przeładowana cały czas i dzięki temu dłużej służyła. Cytuj
SenserV6 Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 Jeszcze się zastanowię nad tym którą konfigurację wybrać ? Wielkie dzięki za pomoc! Wcześniej wcale nie brałem tego HP pod uwagę, ale z rabatem/zwrotem wydaje się być na prawdę świetną propozycją. Teraz muszę sobie obliczyć czy stać mnie na nagięcie budżetu i pozostaje tylko dokonać zakupu :) Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam! Cytuj
SenserV6 Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 Trafiłem na świetną promocje na xkom! Za 4199 zł, HP Omen 15 od razu z 16 GB RAM oraz SSD 240GB i HDD 1TB, a do tego słuchawki i plecak ? Po sprzedaniu gadżetów i zwrocie z vouchera na prawdę dobra cena wyjdzie ? Przychodzę jednak jeszcze z innym pytaniem ? Czy podstawka chłodząca jest warta rozpatrzenia? Chce kupić podstawkę, aby trochę podnieść laptopa na biurku i zastanawiam się czy kupić zwykła z Ikei za 20 zł czy zainwestować w coś co będzie przy okazji chłodziło. Budżet to tak max 100 zł. Cytuj
FxJ Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 Cytat czy kupić zwykła z Ikei za 20 zł Taka czarna cała z plastiku? Ta nic nie da chyba że chcesz samodzielnie zrobić w niej otwory, zamontować wentylator i dodać grille od starych zasilaczy? Na pewno zacznij od undervoltingu Cooler Master R9-NBC-NPL1-GP - link Cooler Master R9-NBC-U2PK-GP Thermaltake Massive 23 LX NB Cooler Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi