Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

[1] Mężczyzna 20 -30 lat
[2] Definitywnie bez systemu Windows ( bardziej liczy się wydajność )
[3] Głównie 15,6, w ostateczności 17.3
[4] Sam HDD - obecnie posiadam już dysk 256 GB NVme PCI m.2
[5 a] Max 5500zł. Może być outlet ale jedynie z rysami, nigdy poserwisowy.
[5 b] Myślę że starczy na 4-5 lat z tymi podzespołami
[5 c] Jak najszybciej,
[6] Wydajność/ jakość wykonania
[7] 1920  - matowa,  może być TN byle nie te najgorsze panele,  jak te w GV62,  
[8] Dom biurko-łóżko, tylko w Polsce
[9] Największe wymagania
[10] Tylko gry - może jak starczy wydajności to odpale streama ale wątpię
[11] Matowa matryca, 16GB RAM, GTX 1060, i7-7850H
[12] Nie mam niechęci do żadnej z marek
[13] Przeglądałem wszystkie oferty do 5500 ale i tak nie mogę się zdecydować dlatego tutaj zamieściłem temat ?
[14] Nie poszukuję gotowych ofert - raczej porady ponieważ sam nie mogę się zdecydować xD

[15] MSI - wiem, że mają  dobry sprzęt ale zauważyłem , że dolna obudowa w ich modelach jest plastikowa, przy otwarciu prawie od razu tracisz gwarancje ponieważ zaczepy są śmieszne i prawie niemożliwe jest ich nie uszkodzić.

Wiem, że chłodzenie procesora i7-8750h  który w każdym laptopie z tego przedziału będzie z Thermal throttling więc nie obejdzie się bez undervoltingu

Lenovo Y530 - strasznie słabe chłodzenie - stały Thermal throttling niezależnie od ustawienia wentylatorów etc.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

posiadam już dysk 256 GB NVme PCI m.2

Jaki model?

Cytat

biurko-łóżko

Do łóżka staraj się z jakąś podkładką żeby kołdra/koc nie zatykała otworów wentylacyjnych.

Cytat

że dolna obudowa w ich modelach jest plastikowa

Ze stal albo aluminium by się bardziej nagrzewała to nie jest złe rozwiązanie dla laptopów gamingowych.

Cytat

przy otwarciu prawie od razu tracisz gwarancje

Bez przesady, potrzeba trochę wprawy i orientacji gdzie są zaczepy - patrz filmiki "dissembling" na YT. Na naklejkę "warranty void" nie patrz bo to tylko informacyjna że nikt nie otwierał go.

Cytat

może być TN byle nie te najgorsze panele

Celujesz w TN 120-144Hz? Czy bardziej IPS 60Hz?

Cytat

[5 b] Myślę że starczy na 4-5 lat z tymi podzespołami
[5 c] Jak najszybciej

Jeszcze się pojawia z GTX 1160 i 1160 Ti, ewentualnie ile możesz wytrzymać bez laptopa jeszcze?

MSI GE63 i7-8750H/8GB/128+1TB/Win10 GTX1060 120Hz - szkoda że ich aktualnie nie ma już w tej cenie.
ASUS ROG Strix GL504GM-ES089 SCAR - znowu ostro drogi obecnie

ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H/8GB/1TB - obecnie najlepszy stosunek ceny do wydajności/chłodzenia tyle że to 17,3"

Opublikowano

Oczywiście podkładkę obowiązkowo zakupię.

Co do plastikowej obudowy - plastik mi nie przeszkadza, jedynie zauważyłem, że ten w MSI jest dość cienki a mocowania łatwo uszkodzić nawet jeśli ma się wprawę.

Wystarczy mi 60Hz IPS.

Obecnie szukam laptopa od miesiąca ( niezdecydowanie).  Wątpię by laptopy z układami 1160 były tańsze od 1060.  Bez laptopa już chyba max tydzień :)  Obecnie korzystam jedynie z 10" tableta.

Rozważałem jeszcze dream machines ale  mają słaby układ chłodzenia.

Chyba trochę mam za duże wymagania jak na taki budżet xD

Opublikowano
Cytat

Oczywiście podkładkę obowiązkowo zakupię

Albo unieś tył tak na 1,5cm-2cm.

Cytat

Chyba trochę mam za duże wymagania jak na taki budżet xD

Może tak radzę kupić wyższy model bo te tańsze są dostępne z 1050 / 1050 Ti / 1060 i chłodzenie jest wspólne dla wszystkich a jednie przy 1060 wentylatory robią więcej RPM i generują tym większy hałas.

MSI GE63 bottom case

HTB1t8tkq1ySBuNjy1zdq6xPxFXat.jpg

HTB1swb.iyOYBuNjSsD4q6zSkFXao.jpg

Opublikowano (edytowane)

Te 4 biorę po uwagą w tym momencie - który byłby waszym zdaniem najlepszy ?

ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H/16GB/1TB

MSI GP63 i7-8750H/16GB/1TB GTX1060

MSI GP73 i7-8750H/16GB/1TB GTX1060

Dell Inspiron G5 i7-8750H/16G/256+1000/Win10 GTX1060

Oczywiście w dellu nie potrzebuje dysku ssd ponieważ juz posiadam dysk 256 NVME m.2

W Asusie podobno matryca ma słabą jasność.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Dell to ma grafikę MaxQ jeśli nie doczytałeś.

Cytat

W Asusie podobno matryca ma słabą jasność.

Może mniejszą o 5% ale przecież nie będziesz cały czas miał na 100% jasności? Zresztą do testu matryc podchodzić należy z rezerwą +/- 5% może się wahać jasność, dystrybucja jasności.

Samsung 970 EVO Plus 250GB (MZ-V7S250BW) nowe Samsungi się pojawiają w sklepach (przedsprzedaż).

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Również poszukuję lapka w podobnym przedziale cenowym - trochę namieszam ?

Wg notebookcheck Y530 dzielnie radził sobie z Throttlingiem - czemu go odrzucasz?

Jeżeli tylko gry to czemu pchać się w i7?

Jako alternatywa do Inspiriona G5 może być Vostro 7580 - lepsza gwarancja, a flaki (chyba) identyczne. Tylko uwaga na krzywe chłodzenia, ponoć były z nimi problemy.

W tym budżecie znajdziesz używki na gwarancji z GTX 1070.

Z voucherem jest Omen 2018 z GTX 1060 3gb, wychodzi wtedy ~4350

Dla mnie dodatkowym kryterium jest też możliwość korzystania z Gsync/Freesync na zewnętrznym monitorze... Chyba żaden z wymienionych przez Ciebie modeli go nie ma ?

Osobiście wybieram między Hiro 957, a Y530. Przy obecnych cenach za Lenovo raczej stawiam na ten pierwszy, ale poczekam jeszcze czy po premierze 1660Ti coś się ruszy.

Opublikowano

Lenovo y530 ma problem z temperaturami . like here.  Nie będę korzystał z zewnętrznego monitora. Prędzej kupił bym stacjonarkę - wyszło by na to samo prawie. Tak samo nie chce używek. :) Jestem dość wybredny jeśli chodzi o sprzęt. Nie sprawdzałem laptopa Hiro - będę szukał recenzji oraz opinii. Co do i7 to może będę stremował - po prostu chce mies wszystko MAX xD. Używek nawet nie biorę pod uwagę - zbyt wysoka cena. 

Opublikowano

Zapraszam cię do sprawdzenia naszej propozycji, którą jest Hyperbook Pulsar Z15. Komputer jest wyposażony w procesor i7-8750H, GTX1060 oraz możliwość konfiguracji wg uznania. Możesz zrezygnować z SSD i wybrać konfigurację tylko z dyskiem twardym. Sprzęt posiada ekran 144Hz oraz mechaniczną klawiaturę z indywidualnym podświetleniem każdego klawisza.

Link: Hyperbook Pulsar Z15

hyperbook-pulsar-z15-i7-8750h-gtx1060.jp