Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam dwu letniego laptopa Acer Aspire Nitro VN7-791G-73KM lecz on jest strasznie powolny praktycznie od nowości. Niedawno zaważyłem wielką różnice ponieważ Mama kupiła sobie laptopa z dyskiem SSD i na Jej laptopie to aż chce się pracować i przeglądać internet bo mega szybko się uruchamia. I mam pytanie czy lepiej dołożyć jakiś dysk SSD do mojego laptopa czy lepiej go sprzedać i kupić coś nowszego już z dyskiem SSD, z nowszą grafiką jak i podzespołami. Aktualny budżet by wynosił coś w okolicach 3500/4000 zł.

• FxJ zmienił(a) tytuł na Dysk SSD do Acer Aspire Nitro VN7-791G-73KM (NX.MQREP.009)
Opublikowano

VN7-791G na przecież slot M.2 na dyski SSD, za 300zł kupisz już Crucial MX500 500GB lub Samsunga 860 EVO 500GB.

https://www.userbenchmark.com - daj jeszcze link ze skanu.

Cytat

czy lepiej go sprzedać i kupić coś nowszego już z dyskiem SSD, z nowszą grafiką jak i podzespołami

Tylko jeśli chcesz grać w gry na wyższych detalach, wpierw kup dysk SSD i zainstaluj system na czysto.

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Da radę samemu dołożyć pamięć ram i dysk ssd do tego laptopa będąc zielonym w tych sprawach ??

I na pewno dysk i ram pomoże dla laptopa w jago szybkości działania ??

Ten model ma dość trudny dostęp do podzespołów, więc jeśli nie masz żadnego poświadczenia poproś kogoś o pomoc.

Sam SSD już bardzo dużo da, zresztą jak dołożysz zawsze będzie ci łatwiej go sprzedać.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj zamontowałem dysk SSD Samsung 250GB M.2 SATA SSD 860 EVO jak i dodatkowe 8 GB RAM-u no i powiem jest ogromna różnica w uruchamianiu się laptopa jak i jego używania.

Laptop po 3 latach użytkowania uruchamiał się około minuty i dziesięciu sekund 

Wgranie sytemu na nowo, skróciło czas uruchamiania laptopa o trzydzieści sekund

Natomiast po instalacji dysku SSD jak i RAM-u laptop uruchamia się w dziesięć sekund ?

https://www.userbenchmark.com/UserRun/14467268

Edytowane przez FxJ