Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

1.laptop dla mnie- 25lat, potrzebny do pracy laboratoryjnej- skomplikowane obliczenia, analiza wielu danych oraz do gier w czasie wolnym :)

2. może być z systemem operacyjnym ale niekoniecznie

3. matryca 15,4"- 15,6”

4.dysk SSD + HDD

5a.maksymalna kwota 5500zł (4500-5500zł), nowy laptop, (fajnie jakby się trafił jakiś zestaw)

5b. obecnie mam inny komputer i jest opcja jego stosowania aczkolwiek docelowo wolałbym używać tylko nowego komputera.

5c. kupno do 1 miesiąca czasu

6. preferuje najlepszy procesor i karte graficzną w tej cenie (co najmniej I7 8 generacja i GTX1060)

7. nie wiem chyba obojętnie

8. używany w domu, w pracy, czasem wyjazdy zagraniczne

9.gry wymagania największe

10. -

11. -

12. pracowałem z laptopami samsung (były ok) oraz Lenovo ( strasznie wolny i bardzo często wyskakiwały błędy) modeli nie pamiętam.

13.-

14. Chodzi mi o szybkość działania, gdzie włączając program, przeglądarkę internetową czy sam komputer nie muszę czekać na ich uruchomienie 30sekund, działanie możliwie najdynamiczniejsze.

Opublikowano (edytowane)
Cytat

5c. kupno do 1 miesiąca czasu

Pojawią się jeszcze laptopy z GTX 1160 ale nie wiadomo jeszcze kiedy dokładnie.

MSI GE63 i7-8750H 8GB 128SSD+1TB GTX1060 W10 - 5599zł na allegro (aluminiowa obudowa)

MSI GP63 8RE GTX 1060 i7-8750H 8GB 240SSD+HDD - 5100zł tańsza seria ze słabszym wykończeniem

NTT HIRO N957TP6 i5-8400 8GB 500GB GTX1060 6GB z procesorem desktopowym i5-8400 (bardziej plastikowy i cięższy) + dołożyć dysk PCIe NVMe (M.2)

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

GV masz wylot tylko na tył, GP/GE masz już dodatkowo też na boki - będzie ciszej i łatwiej schłodzić np. stosując podstawkę chłodzącą.

W tych ostatnich masz też matryce 120Hz, lepsza klawiatura itp.

Opublikowano

Bliżej

Cytat

A co sądzisz o Acer 5 nitro, ASUS TUF Gaming FX504GM

Ta sama niska półka i podobne chłodzenie jak w GL/GV - tańsze budżetowe modele.

Cytat

Lenovo Legion Y520

Tego całkiem olej jeszcze z 2017 r., aktualnie Y530 są w sprzedaży a zaraz Y540 się pojawią.

Opublikowano

To jeśli gry są sprawą drugorzędową bardziej opłaca się kupić GE i po jakimś czasie dokupić RAM i SSD czy GP wystarczy na 16Gb RAM? A może wstrzymać się jeszcze chwilę w oczekiwaniu na coś nowego?