Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Poszukuje laptopa dla  siostry studentki od przyszłego roku 

[1] kobieta, kupowany na osobę prywatną, gotówka rozszerzona gwarancaj ubezpieczenie mile widziane 

[2] win 10 home premium 

[3] matryca  14"- 15,6”

[4] dysk SSD  240 ale najlepej 480 ,napęd optyczny mógłby być , RAM -min 8 Gb 

[5a] budzet 2800 maks chyba że HP  to +400 ze wzgędu na vaucher ,  moge zrezygnowac z karty graficznej na rzecz wiekszego dysku

[5b] Siostra zabierze go do większego miasta także to jedyny komputer, chcialbym zeby styknął na te 5 lat

[6] zalezy mi na jakosci wykonania, bezawaryjnosci i szybkiej pracy.No najwazniejsze czyli procesor nie wiem czy dokładac do i5 8xxxU czy i5 7xxx wystarczy? Może jaki Ryzen... chce  zeby chodził i nie było problemów z grzaniem itp

[7] monitor 14 -15,6 jak najlepszej jakosci

[8] raczej stacjonarnie z mozliwoscia wzięcia na uczelnie

[9] gry przeglądarkowe , maks jakies simsy

[10] pisanie prac, szukanie informacji w internecie 

[11] wymagania specjalne: moze byc naped optyczny, USB typu C,fajne głosniki... aluminiowa obudowa

[12] do tej pory ASUS, troche wadliwy bo poszła bateria i klawiatura po gwaracji, model x550c 

[13] HP Pavilion 15-cs0006nw (4UC09EA) i5-8250U/8GB/MX150/Winm10 taki model bazowy

Edytowane przez FxJ
  • FxJ zmienił(a) tytuł na Laptop dla studentki [2800 +/-]
Opublikowano (edytowane)
Cytat

rozszerzona gwarancaj ubezpieczenie mile widziane 

Przy załatwianiu vouchera o to zapytaj, oferują wtedy też w promocyjnej cenie.

Cytat

zeby chodził i nie było problemów z grzaniem itp

Tylko w grach 3D

Cytat

taki model bazowy

Są już nowsze w sprzedaży i5-8250U vs i5-8265U (Whiskey Lake-U).

HP Pavilion 15 i5-8265U/8GB/256/Win10 MX150 IPS - tu masz nowego, będzie mogła w przyszłości dokupić drugą kość RAM 8GB i dołożyć dysk 2,5" SATA (HDD lub HDD) np. Crucial MX500 500GB.

Cytat

napęd optyczny mógłby być

Jakieś 50-60zł i kupi nowy na USB.

Edytowane przez FxJ
  • reaction_title_1 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Łukasz M napisał:

2 godziny temu, FxJ napisał:

Nawet nie zrocilem uwagi ze to sa rozne procesory , jedna znajoma poleca mi ryzena 7 zamiast i5 bo go jak twierdzi, zmiata z powierzchni ziemi. Ale nie widze nic konkretnego w tej cenie z  tym procesorem a jak dzwonilem do hp tk powiedzielo ze na polske nie ma.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

czy to turbo przydaje sie w codziennej pracy

Jasne że tak, zresztą pokaż mi procesor który nie korzysta z takiego podbijania zegarów jeśli tylko temperatura układu chłodzenia jest niska.

Cytat

jedna znajoma poleca mi ryzena 7

Tyle że nie ma za dobrych laptopów z procesorami Ryzen, większość ma 8GB RAM (wlutowane) albo 4GB wlutowane + jeden slot.

Opublikowano

A czy nie lepiej odejsc z grafiki  GF mx 150 na rzecz dysku 480 ssd, te zintegrowane grafiki obsłuzą jakąś gre ? Typu Simsy czy bedzie tylko z tym problem np w jakis filmach hd ? wiem ze kilka lat temu zintegrowana grafika to byla padaka a teraz jak to wygląda? Dlaczego napisałes ze 480 to strzał w kolano?

Opublikowano
Cytat

bedzie tylko z tym problem np w jakis filmach hd ?

Integra filmy w 4K obsługuje.

Cytat

te zintegrowane grafiki obsłuzą jakąś gre ?

Tak na najniższych zwykle, to integra w starsze gry jasne ale też nie na wysokich.

To bardzo proste albo chce grać na nim albo nie. W wakacje dokupi 500GB SSD (taki sensowny model) dysk za 249zł a dziś 299zł kosztują. Ceny dysków cały czas będą spadać aż dojdzie do momentu ze 1TB będzie w cenie dysku HDD.

Opublikowano
Dnia 29.01.2019 o 16:06, FxJ napisał:

HP Pavilion 15 i5-8265U/8GB/256/Win10 MX150 IPS - tu masz nowego, będzie mogła w przyszłości dokupić drugą kość RAM 8GB i dołożyć dysk 2,5" SATA (HDD lub HDD) np. Crucial MX500 500GB.

Czy ten laptop ma też obudowe na zatrzaski i żeby wsadzidz ssd albo hdd na sata 2 trzeba ją zdjąć... moje poprzedniki miały klapeczke na 4 srubki... wyslales mi na messengera filmik ale pod tą pokrywą nie zaspecjalnie było miejsce na SATA 2,5 " , chyba ze nie zauwazyłem... wyglada to dosc inwazyjnie a wpadłem na pomysł ze do tego 256 ssd , dorzuce jej ze starego lapka 500 gb hdd, ale jak widze te zstrzaski to dreszcze mnie przechodzą

Opublikowano

Oba całkiem plastikowa, oba z matrycą TN, oba z dyskami SSD typu SATA 6GB/s.

PS Asus w tej konfiguracji jest bez systemu.

Cytat

podoba jej sie najbardziej asus...

Ale nie pomyliła z VivoBook S15 S510UN?

Cytat

gdzie mozna te modele znalesc w fajnej konfiguracji

Czyli jakiej? Z 16GB RAM, większym SSD M.2?

Opublikowano (edytowane)

Już wiem czemu kręci nosem... poprostu 2800 to już jej sie widzi za dużo... po całym dniu poszukiwac doszedłem do wnisku ze obetne z paviliona grafe i po rabacie wyjdzie 2499

HP Pavilion 15 i5-8250U/8GB/240/Win10 IPS

Lub alternatywa asusa na ryzen 5

ASUS VivoBook 15 R504ZA Ryzen 5/8GB/256SSD/Win10

I dołoze jej 200 zł, sam wiesz ze kobiety bywają kapryśne tym bardziej nastolatki... 

Chyba ze masz cos sensownego do 2300 -2500  raczej do i3 juz nie chce schodzic chodziaz i3 8xxx tez nie wypada w testach słabo

Edytowane przez FxJ