Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Poszukuję laptopa, poniżej główne założenia:

[1] przeznaczenie kobieta i mężczyzna, 30+,  zakup najlepiej na firmę ale z możliwe długą gwarancją

[2] w zestawie z systemem operacyjnym 

[3] matryca 15,6

[4] dysk SSD ( nie mam pojęcia jaki typ) + hdd  1TB( pytanie czy będzie ok na zdjęcia i filmy ),  mam dylemat co z napędem optycznym czy montowany czy zewnętrzny 

[5] cena orientacyjna  ok. 4-4,5 tys brutto laptop z  systemem,

- uzytkowanie przez klikam lat

- zakup w najnlizszym czasie

[6] ładny wizualnie + rozsadne podzespoły, powinien być dość cichy,  czy aluminiowa obudowa powoduje szybsze przegrzewanie się ? 

[7] matryca , nie mam pojęcia ale podobno warto matową

[8] używany głównie w domu ale zarówno do prowadzenia firmy w tym Obsługi  kilku programów jak i do gromadzenia zdjęć, oglądania filmów, w przyszłości być może do grania

[9] osobista niechęć do HP, Acer, pracowałem na Lenovo, Dell  i było OK, ostatnio. Wpadł mi w oko Asus

[10] aktualnie rozpatruje ten model:

ASUS VivoBook Pro 15 N580GD i5-8300/16GB/256SSD+1TB/W10

Edytowane przez FxJ
  • FxJ zmienił(a) tytuł na Laptop w cenie 4000-4500 PLN
Opublikowano
Cytat

pytanie czy będzie ok na zdjęcia i filmy

Wystarczy, najwyżej za 2 lata jak ceny SSD 1TB spadną do cen obecnych dysków HDD to wtedy wymienisz.

Cytat

mam dylemat co z napędem optycznym czy montowany czy zewnętrzny 

Tylko zewnętrzne, w laptopach już się nie montuje prawie nagrywarek, zresztą mało kto nagrywa na płyty jak można nawet 9GB film z wesela wrzucić na chmurę i podać wszystkim linki.

Cytat

czy aluminiowa obudowa powoduje szybsze przegrzewanie się ? 

Aluminium się szybciej nagrzewa bo to metal a plastik znacznie słabiej. N580GD nie ma za dobrej wentylacji od spodu, ciepłe powietrze też jest kierowane na matryce.

Cytat

matryca , nie mam pojęcia ale podobno warto matową

Najlepiej dobrą matową typu IPS.

Cytat

w przyszłości być może do grania

To już przemyśl kwestie karty graficznej 1050 Ti - ale lepiej napisz w jakie tytuły?

Acer Aspire 7 i5-8300H/16G/1000+16/Win10 GTX1050Ti FHD

Dell Inspiron G5 i5-8300H/8GB/256/Win10 GTX1050Ti

Dell Inspiron G5 i5-8300H/8GB/256+1000/Win10 GTX1050Ti

Opublikowano

FxJ

Dzięki za info, myślę że granie to na poziomie battlefield 4 itp, do matrycy już jestem przekonany, pytanie czy 8 GB RAM jest ok?, 

Ten drugi Dell w twoim poście wygląda ciekawie, mogenaie skłonić ku  niemu.

Opublikowano
Cytat

pytanie czy 8 GB RAM jest ok?

Powiedziałbym że mało ale jest to jedna kość ale ram zaczyna właśnie tanieć.

Kingston KCP426SS8/8 (dedykowana do G5) na allegro za 199zł

https://www.notebookcheck.net/Battlefield-1-Notebook-and-Desktop-Benchmarks.181963.0.html

Na podstawie Battlefiled 1 możesz porównać

N580GD bardziej do pracy by się sprawdził, niestety od spodu wentylacja jest słabiutka wiec podkładka chłodząca dała by może 1 stopień Celsiusza mniej.

Poczytaj też o underolvtingu.

Opublikowano

No dobra, czyli mam rozumieć, że polecasz tego Della Inspirion, tylko lepiej 16 GB RAM?.

Jeśli nie chciałbym grzebać w kompie to można od razu dokupić te RAMy ale piszesz, że istnieją więc pewnie samemu będzie korzystniej.

Tak myślę, że chyba do końca stycznia muszę coś kupić potrzeba FV na firmę.

Brać tego x kom ?

Opublikowano
Cytat

Della Inspirion

W zasadzie to jest Dell G5 - to x-kom się nie popisał widzą i napisał że to seria Inspiron a te już się do niej nie zaliczają.

Własnie na firmę jak kupujesz Della to nie martwisz się o gwarancje bo masz pełne 24 miesiące a nie tak jak w niektórych innych 12m na firme.

Tak lepiej z 2x8GB (Dual Channel).

Cytat

więc pewnie samemu będzie korzystniej

Tak, łatwo się wymienia tylko przejrzyj instrukcję jak wyłączyć całkowicie laptopa (w biosie) bez odpinania baterii.