Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Potrzebuję pomocy w wyborze monitora dla mnie.

Monitor będzie podłączany do MacBooka Pro 13 2018 więc fajnie jakby miał możliwość podłączenia przez port USB-C nie jest to wymóg konieczny bo mogę dokupić sobie hub i podłączyć przez HDMI, ewentualnie jakieś przejściówki USB-C > DipsplayPort.

Głównie będę go wykorzystywał do programowania (50%), przeglądarka(25%), filmy i seriale (25%). Na pewno nie będę korzystał z tego monitora do gier. 

Zależy mi na monitorze, który nie będzie męczył oczu podczas pracy, możliwość montażu na uchwycie VESA będzie dodatkowo plusem. Niby trywialne ale fajnie jakby nie był czarny tylko srebrny, biały etc.

Monitory, które wpadły mi w oko:

iiyama XUB2792QSU - dobrze wypadł w testach, 70 Hz, dobra cena.

Dell U2715H - popularny i zbiera dość dobre opinie w internecie, podobno problematyczny z montażem w uchwycie VESA,  czytałem że nie do końca matowy.

HP Z27n G2 - wielki plus to USB-C, dzięki któremu odejdzie mi problem z przejściówkami, bardzo mało informacji o nim.

Samsung LC27JG50QQUXEN - zakrzywiony ekran (nie wiem czy traktować jako plus czy minus), możliwość montazu VESA, matryca VA (jakoś bardziej preferuję IPS)

Lenovo P27h - USB-C, możliwość montażu VESA

Samsung S27H850 - USB-C, cienkie ramki.

Dell S2719DC - USB-C, możliwość montażu VESA, cienkie ramki, fajny wygląd.

HP EliteDisplay E273q  - USB-C, fajny wygląd, dość dobre opinie na forach

Acer BE270UA - USB-C , mało opinii

Ewentualnie coś innego? Jeśli by się znalazł monitor z USB-C za pomocą którego dam radę zasilić laptopa czyli 61W to jestem skłonny dopłacić różnicę w cenie.

Opublikowano
Cytat

1 analog audio output; 3 USB 3.0 (downstream);
1 USB 3.1 Type-C™ (side, downstream, power delivery up to 10 W);
1 USB 3.1 Type-C™ (rear, downstream and upstream, power delivery up to 15 W)

https://store.hp.com/us/en/pdp/hp-z27n-g2-27-inch-display

http://www8.hp.com/h20195/V2/GetPDF.aspx/c05738162

HP Z27n G2 (1JS10A4#ABB) też ma USB-C ale chyba nie da rady ładować MacBooka.

Opublikowano

Nadal nie ogarniają tego producenci monitorów że po co USB-C jak właśnie nie użytkownikom laptopów.

Dell U2715H albo Z27n G2 - z tych bym wybierał do pracy a XUB2792QSU  tak bardziej budżetowo z naciskiem na multimedia-gry casualowe.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Odkopię trochę temat. Po długich namysłach kupiłem HP z27n g2 i powiem szczerze, że jestem jak na razie mile zaskoczony podświetleniem, kolorami całą jakością wykonania ? Używam dopiero ok 1 tydzień i głównie do projektów na grafice quadro 600 ale przesiadka z 19 cali 1440x900 na hp 2560x1440 to w ogóle kosmos jak dla mnie ? 

Wady minimalne jak dla mnie:

- Żeby przestawić w Pivot monitor trzeba odchylić do góry i dopiero przestawiać bo w prostej pozycji wadzi o podstawę

- Kabel zasilający zdecydowanie powinien być kątowy !!! nie da się przy prostym kablu zjechać monitorem na sam dół

- Siedząc w odległości 90-100cm jest trochę za duży (ja się z tym liczyłem jak go kupowałem ale chciałem mieć 27" bo fajnie się ogląda bajki z dziećmi)

Edytowane przez FxJ