Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

• FxJ zmienił(a) tytuł na Prośba o kontrole zestawu [11.400]
Opublikowano

Samsung 860 EVO (M.2) to nie jest dysk NVMe (wydajność będzie taka sama jak na SATA) więc szkoda zblokować sobie złącze M.2 na taki dysk - to nie laptop.

Samsung 860 EVO 1TB (MZ-76E1T0B/EU) - będzie trochę tańszy.

Warto by pomyśleć nad chłodzeniem wodnym zamiast wydawać tyle na Dark Rock Pro.

Corsair Hydro Series H105

Corsair Hydro Series H100i PRO RGB / komputronik

Fractal Design Celsius S24 Black

Cytat

Nie jestem pewny co do monitora i obudowy.

SilentiumPC Armis AR7 TG

SilentiumPC Armis AR7 TG-RGB

Te są większe.

Co do monitora najlepiej jak byś kupił z G-sync ale oczywiście są ostro drogie np. AOC AGON AG271QG ?

3800zł za grafikę a to nie jest nawet Ti, co raz mocniej nas doją.

Opublikowano (edytowane)

Okej, dysk zerkne jak wroce z roboty.

Z chlodzeniem wodnym nigdy nie mialem do czynienia, nigdy tez w realnym zyciu go nie widzialem, wiec nie wiem czy dam rade to popodlaczac, wymieniac plyny, i co tam sie jeszcze robi.

Obudowe tez zerkne jak wroce z pracy :D.

Monitor jeszcze jestem w trakcie wybieania.

A co do karty graficznej to niestety. Ale okradaja, a okradaja xD. A jakbym do tego budzetu, mogl dolozyc tak z 3000 zl, to lepiej wziac rtx 2080 ti / i9-9 / lepsze peryferia?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

wiec nie wiem czy dam rade to popodlaczac

Bez problemu AIO podłączysz jak każdy inny cooler.

Cytat

o lepiej wziac rtx 2080 ti / i9-9 / lepsze peryferia?

Ja bym zbalansował biorąc dobry monitor - w niego będziesz się w końcu gapić kilka godzin dziennie.

Za kilka miesięcy wyjdą Ryzen 9 3800X z 16 rdzeniami i popyt na intela spadnie ostro.

Opublikowano (edytowane)

Okej, wiec, wymienilem dysk, obudowe i dalem to chlodzenie. https://www.x-kom.pl/lista/xy9r8kqxa

Co ile trzeba wymieniac plyny? Bo nie wiem czy dokupic sobie buteleczke 250 ml?

Chyba juz koniec udoskonalen i mozna zamawiac. Jesli budzet pozwoli to wezme ten monitor co pisales.

Edit. A jakas obudowa, w miare przystepnej cenie, ktora bedzie miala wbudowane "pianki/gabki" wyciszajace? Bo ta chyba nie ma.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Dobra to teraz pytanie z innej beczki. Wzialem jednak usluge montowania, gdyz ja sie nieodwazylem :D. Pytanie moje, (bo jak wiadomo wszyscy jestesmy ludzmi, a bledy to rzecz ludzka) po przyjsciu komputera, bede go zapewne otwierac, co pierw zbadac? Co jest najczesciej popelnianym bledem w skladaniu PC? Jakies wskazowki, bardzo bym prosil?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Najpierw to postaw i niech po stoi w mieszkaniu z 2 godziny żeby wilgoć odparowała.

Cytat

Co jest najczesciej popelnianym bledem w skladaniu PC?

To że nie jest przystosowany do tego by go transportować kurierem i to nie tylko w samochodzie ale i na taśmach w sortowni.