FxJ Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2016 Witam, Proszę o pomoc w wyborze laptopa, maksymalna kwota jaką mogę wydać to to 3000zł Najważniejsze są dla mnie 2 rzeczy: 1) Naprawdę bardzo dobry, wymienny akumulator 2) Dysk - koniecznie SSD, jeśli jako jeden to minimum 240GB a w idealnej opcji SSD + HDD wewnętrzny w drugiej kieszeni (wtedy ssd może być spokojnie 120GB) ale oczywiście też z dvd-romem -tylko nie wiem czy w tej cenie taki model się znajdzie. Ponadto: - Ekran 15.6 - Minimum 8 GB RAMu - DVD-ROM - Zainstalowany OS Mile widziane: - laptop z serii biznesowej (lepsze wykonanie, mniejsza awaryjność) - matryca matowa - dobre głośniki stereo - zainstalowany pakiet office Laptop głównie do pracy biurowej, ale także filmów i słuchania muzyki, bez gier - a więc karta graficzna nie jest potrzebna. (aczkolwiek w tym przedziale cenowym dedykowana grafika to chyba standard?). Z góry dziękuje za pomoc, Witam, Dziękuje za wszystkie propozycje. Na chwilę obecną skłaniam się ku: ASUS PU551LA z dyskiem 240GB SSD Podoba mi się wymienna bateria z 24 miesięczną gwarancją, 36 miesiecy gwarancji on site i biznesowa jakość (taką mam przynajmniej nadzieję). Wg specyfikacji laptop ma 2 systemy - rozumiem, że preinstalowany jest Win8 z opcją downgrade'u do 7? lub też jego odświeżona wersja: ASUS PU551LA-XO413G-8 i5-4210U/8GB/240SSD/Win7P+Win8P ASUS PU551LA-XO413G-8 i5-4210U/8GB/480SSD/Win7P+Win8P lub też jego odświeżona wersja: ASUS P2530UA-XO0042E-8 i5-6200U/8GB/500/Win7P+Win10P z procesorem 6-tej generacji skylake'a, trochę mocniejszy + lepsza integra. Do tego dokupić trzeba osobno dysk SSD: Crucial 250GB 2,5'' SATA SSD MX200 7mm Samsung 120GB 2,5'' SATA SSD Seria 850 EVO Crucial 120GB 2,5'' SATA SSD BX100 7mm wystarczy dorzucić do koszyka z laptopem i poprosić o montaż w uwagach do zamówienia. Rozumiem, że on miejsca na drugi dysk nie ma, a więc zostaje zewnętrzna obudowa? Czy w tym wypadku OS będzie na dysku HDD czy w uwagach zamówienia mogę prosić by przy instalacji dysku SSD przenieść również system na SSD? Rozumiem, że on miejsca na drugi dysk nie ma, a więc zostaje zewnętrzna obudowa? Chyba chciałeś powiedzieć zewnętrzu dysk HDD na USB 3.0? Bo SSD już ma zamontowany ale nie jako zestaw tylko podmieniony - ale nie ma informacji czy jest fabrycznym dyskiem SSD czy nie, najlepiej jak zawsze kupować SSD samemu. Wg specyfikacji laptop ma 2 systemy - rozumiem, że preinstalowany jest Win8 z opcją downgrade'u do 7? Upgrade działa w górę czyli ze starszego na nowszy. Downgrade to przejście z Nowszego na starszy. Zainstalowany na pewno jest Windows 7 na SSD już wraz z partycja recovery. Ja bym kupował model z matrycą FHD a dopiero później dokupił dysk SSD - Różnica pomiędzy rozdzielczościami 1920/1600/1366 i skalowaniem (patrz foldery) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi