Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

[1] Mężczyzna student, grafik z działu UI, hobbystycznie fotografia.
[2] Nie potrzebuję systemu, może być 'goły'.
[3] 14" - 15,6". Im lżejszy tym lepiej.
[4] Obowiązkowa możliwość umieszczenia SSD (punkt 5a). Mile widziana możliwość dorzucenia kolejnego nośnika (M2+Sata choćby). Napędu DVD zupełnie nie używam. 
[5 a] 2700 jako kwota 'na teraz', w przypadku wyjątkowo interesujących okazji mogę zwiększyć do 2899zł. Nowe/poleasingowe/używka, w grę wchodzi praktycznie wszystko co sprawne i na gwarancji. W razie cięcia kosztów mogę zrezygnować z obecności dysku SSD i wziąć coś z HDD, jeśli będzie się dało dorzucić/zastąpić go dokupionym przez siebie SSD. 

[5 b] Posiadam w mieszkaniu mocny komputer stacjonarny, który służy mi za główne narzędzie montażu i grania. Poszukiwany laptop będzie mi potrzebny jako jego wsparcie w sytuacji gdy będę musiał gdzieś wyjechać/pracować poza mieszkaniem/spotkać się z klientem. Laptop będzie pracował pod zewnętrznym monitorem lub właśnie w przypadku wykonywania projektów w Photoshopie CC / Adobe XD, gdy nie mam dostępu do głównego komputera jako opcja rezerwowa.

[5 c] Zakup w ciągu tego miesiąca.
[6] Jakość raczej schodzi na drugi plan, ponieważ urządzenia zawsze przenoszę w zabezpieczonych torbach i dbam o nie. Przede wszystkim jako początkujący grafik potrzebuję dużej ilości pamięci RAM, dedykowanej karty graficznej do obsługi m.in Photoshopa CC, Figmy, Illustratora oraz szybkiego dysku do pracy z tymi programami.
[7] Zależy mi na jak największej przestrzeni roboczej i możliwie dobrym odwzorowaniu kolorów, ponieważ czasem prezentuje swoją pracę poza domem. Poza tym posiadam zewnętrzny monitor na złączu HDMI.
[8] Biurko w mieszkaniu, biurka w lokacjach poza domem.
[9] Gry - raz na jakiś czas World of Warcraft, lubię Skyrima, League of Legends.

[10] Programy - wspomniane wcześniej: Adobe Photoshop CC, Adobe XD, Adobe Illustrator, Lightroom. Zależy mi, abym mógł wykonać średniej trudności (jeśli chodzi o możliwości obliczeniowe) prace, nie będę korzystał z montażu wideo ani projektowania 3D. 

[11] Mile widziana podświetlana klawiatura, możliwie dobrej jakości ekran (wiem, że praktycznie nic nie dorównuje Macbookom wśród laptopów, a cokolwiek bardzo dobrego jest poza moim zasięgiem finansowym, byle nie było tragicznie, mam monitor).
[12] Pracowałem na Vivobookach (miło wspominam), Thinkpadach (miło wspominam), raczej brak większych przeciwwskazań oprócz typowo nieznanych marek.
[13] Mam na oku używane egzemplarze Lenovo 330 w konfiguracji i5-8300H/GTX1050 oraz i7-8550U/MX150, niestety wyklucza je zaledwie 8GB pamięci RAM oraz dziwna dla mnie budowa slotów dla poszerzenia (jedno wlutowane gniazdo 'mobowego' ramu oraz zaledwie jedno wolne), podobały mi się Acery 5 w konfiguracji z MX150, Matebook D z MX150.
[14] Raczej brak. Podkreślę, że nie musi to być standardowa nówka ze sklepu.

Za wszelkie uwagi i wskazówki (nawet przegonienie z takim budżetem;) ) serdecznie dziękuje.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

https://www.notebookcheck.net/Dell-Inspiron-15-7000-7567-Gaming-Notebook-Review.196454.0.html

Dell 7567 i5-7300HQ 15,6'' 8GB 256GB GTX1050 W10 - 2549zł

Tutaj uwaga ma Type-C z Thunderbolt (pod stacje dokujące z DisplayPort).

Tylko musisz zrobić tak, wymienić matryce na jakiś lepszy IPS za ok. 300-350zł a starą matrycę sprzedajesz na allegro/olx.

Laptop HP OMEN 15 2018 - 2900zł

https://support.hp.com/pl-pl/document/c06094217

Tyle że to pod rozbudowę czyli dołożenie RAM i SSD M.2 ale powinien mieć pełną gwarancję 2 letnią.

Nie wiem jak tutaj czy to z Polskiej dystrybucji (brany od operatora telefonicznego Plus/Play) czy z OK, musiałbyś zadzwonić i się dowiedzieć.