Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, szukam laptopa na studia, proszę o pomoc przy wybraniu jakiegoś ciekawego modelu. Chętnie poczytam również opinie o sklepach (X-kom, Morele itp)

Odpowiedź na ankietę personalną:

[1] student 4 roku informatyki
[2] raczej bez systemu, wgram sobie tę darmową wersję z neta, albo z DreamSparka
[3] matryca 15,6'
[4] osobno chce kupić SSD ~500GB. Jakie złącze gwarantuje najwyższą szybkość? Jaki dysk polecacie? Dysk HDD ~1TB też się przyda
[5a] <4100zł, 4800zł> widełki bez SSD
[5b] Chce laptopa na kolejne 6 lat, aktualnie mam 6 letni laptop i chciałbym go wymienić na coś mocniejszego. Zastanawiam się co zrobić ze starym - Toshiba Satelite C50 macie jakieś propozycje?
[5c] chce kupić laptopa w ciągu najbliższego tygodnia, ale jeżeli jego dobry wybór będzie tego wymagać, to nawet do miesiąca.
[6] prawie zawsze korzystam z laptopa na zasilaczu. Dodatkowy monitor i klawiatura. Jakość wykonania powinna być dobra, laptop będzie przenoszony na uczelnie. Zależy mi na dobrej grafice NVidia 1050Ti lub 1060 , bo będe na niej robił Machine Learning. Dużo programów typu IDE przeglądarka więc dokładnie 16GB RAM, procesor jeden z lepszych (i7 8-gen), ale mnie musi myć taki odjazdowy jak grafika. 
[7] matryca FHD matowa do tego mam zewnętrzny monitor 24' ale bez HDMI bo rozwaliłem wejście. Wiecie może czy da się to wymienić? Mam jeszcze VGA i Display Port w tym monitorze.
[8] Użytek w domu, na uczelni.
[9] Nie gram w gry.
[10] Programowanie - VisualStudio , InelliJIdea, dużo kart w chromie, produkcja muzyki - Ableton 
[11] podświetlana klawiatura najlepiej na biało, fajnie jak by było USB-C, Thunderbolt. Do wyświetlania HDMI i DP (VGA to już chyba przeszłość)
[12] -
[13] Aktualnie wpadły mi w oko dwa modele: Lenovo Legion Y530 i Dell Inspiron G5

Opublikowano
Cytat

Jakie złącze gwarantuje najwyższą szybkość?

Złącze M.2 4x PCIe ale też trzeba kupić dysk M.2 (PCIe NVMe x4).

Cytat

Jaki dysk polecacie? Dysk HDD ~1TB też się przyda

Tylko fabryczny bo już w tym roku ceny SSD maja polecić i pewnie na system kupisz 1TB.

Cytat

Zastanawiam się co zrobić ze starym

Jak jest sprawny to OLX.

Cytat

Zależy mi na dobrej grafice NVidia 1050Ti lub 1060

Cytat

4100zł, 4800zł

Tu zaczynają się schody bo z lepszym chłodzeniem laptopy z GTX 1060 zaczynają się od 5000zł

Cytat

chce kupić laptopa w ciągu najbliższego tygodnia

8-12 stycznia będą teraz targi CES 2019 więc napisz dopiero po nich.

Cytat

Thunderbolt 3

Obowiązkowo?

Lenovo Legion Y530-15 i7-8750H/16GB/1TB GTX1050Ti + dysk SSD M.2

Ale wyjdzie wersja z GTX 1160 też (potwierdzone).

NTT HIRO 957 H01 (NBCN957TP6-H01) - no chyba że kadłubki Clevo z desktopowym procesorem.

Opublikowano

Zapraszam Cię do zapoznania się z naszą ofertą na model Hyperbook N85S. Komputer jest wyposażony w procesor i7-8750H oraz GTX1060. Obecnie w ramach promocji otrzymasz dysk HDD 1TB za 1zł, a odpowiednie SSD możesz wybrać w konfiguratorze.

Link: Hyperbook N85S i7-8750H GTX1060

- Ekran: 15,6" FullHD IPS 1920 x 1080 LED, Matowy
- Procesor: Intel Core i7-8750H 6 x 2.20 - 4.10GHz Turbo, 8MB, UHD 630, 45W
- Karta Graficzna: NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB VRAM
- Klawiatura: Podświetlana klawiatura z serii N - Układ US, Full Color LED
- Pamięć RAM: do 32GB pamięci
- Dysk SSD M.2
- Dysk twardy 2,5"
- Sieć Bezprzewodowa WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 9260 (802.11 a/c) M.2 WLAN + Bluetooth
- System operacyjny: obsługa Windows 10
- Gwarancja: 24 miesiące

n85_mysz.jpg.f115c6e5ca09ed80a4da7170238c7181.jpg

Opublikowano (edytowane)

Hej, dzięki za odpowiedź, mam jeszcze kilka pytań:

Dnia 2.01.2019 o 00:53, FxJ napisał:

Tylko fabryczny bo już w tym roku ceny SSD maja polecić i pewnie na system kupisz 1TB.

To znaczy fabryczny dysk HDD i dokupiony SSD? Ceny SSD mają polecieć w górę czy w dół?

Na tej stronce pokazuje że procek i5-8300H jest mocniejszy od grafiki, a i7 8750H to już wogóle. Czy to oznacza że nie wykorzystam jego potencjału?

https://thebottlenecker.com/calculator?d=134-4b-1-64-64-5bce1f13&amp;m=1252

Dnia 2.01.2019 o 00:53, FxJ napisał:

8-12 stycznia będą teraz targi CES 2019 więc napisz dopiero po nich.

Czy po tych targach moze pojawić się coś co będzie mieściło się w moich rygorach i spełniało widełki cenowe? Mogę liczyć na jakieś mega promocje? Pojawią sie nowe laptopy bez recenzji i testów trochę to ryzykowne, żeby kupić taki nowiutki model.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

Ceny SSD mają polecieć w górę czy w dół?

W dół - https://www.purepc.pl/pamieci_masowe/jest_szansa_ze_dyski_ssd_w_2019_roku_beda_rekordowo_tanie

Cytat

Czy to oznacza że nie wykorzystam jego potencjału?

A stać cię na GTX 1060? To ja z samochodem z napędem na 4 koła, na autostradzie może nie odczujesz ale jeśli chodzi o jazdę pod górkę to nie ma sobie równych.

Dzięki temu że procesor jest wydajniejszy (a są dosyć gorące) można zrobić spory undervolting i zmniejszyć taktowanie - zeby mieć jak najniższe temp i kulturę pracy.

Cytat

Mogę liczyć na jakieś mega promocje?

A mega to 200-300zł ?

Cytat

trochę to ryzykowne, żeby kupić taki nowiutki model

Dlatego tylko przez internet się kupuje, wtedy masz 14 dni na przetestowanie.