Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

[1] dla mnie, 30+, uzywany/poleasingowy/zwroty/outlety
[2] fabrycznie wgrany win7 albo 10, mam wlasna wersje dreamspark win7
[3] 15,4-15,6 przynajmniej
[4] hdd/ssd obojetne, napedu nie potrzebuje wiec jezeli bedzie to i tak wrzuce zamiast niego hdd, m.2 jako opcja bo w tym przedziale raczej bedzie to rzadkosc
[5 a] chce wydac nie wiecej niz 700zł, a najlepiej 600-650; bez dodatkow
[5 b] to bedzie jedyny laptop i wystarczy mi w 200%; bede uzywal docelowo przez kilka lat
[5 c] w tym tygodniu
[6] jakosc wykonania nie jest najwazniejsza, ale tez nie jest totalnie bez znaczenia, wiec gdzies po srodku; dlugosc pracy na aku nie jest najwazniejsza (moze byc nawet 1-3 godzin), bo i tak bedzie sluzyl jako domowy "pecet"
[7] najlepiej FullHD, ale jezeli bedzie mniejsza to nie ma problemu; matryca matowa TN/IPS; nie chce pracowac na zewnetrznym monitorze
[8] 99% w domu jako stacjonarka
[9] lapek ma byc m.in. do grania, wiec karta graficzna oprocz dedykowanej to mus, ale nie jestem zapalonym graczem; kategoria gier jakie mnie interesuja to: Mafia, Mafia II, NFS Underground, Wolfenstein The Old Blood, Call Of Juarez Więzy Krwi, COD Modern Warfare, Dead Space I&II, Doom III, wiec niezbyt wymagajace - nie musi byc FullHD i detale high
[10] przegladarka, photoshop, messenger for desktop, win7/10
[11] WYMOG KONIECZNY - hdmi, klawiatura numeryczna, 15,4-15,6

[12] jakis czas temu korzystalem z Acer Aspire 5755G:

- Intel Core i3-2330M 2.20 GHz

- RAM 8GB DDR3 (2x4GB) (oryginalnie 4GB DDR3)

- Grafika zintegrowana Intel HD + NVIDIA GeForce GT 540M 1GB

i pod wzgledem wydajnosci jest to minimum (gry i praca biurowa), wiec wszystko co bedzie szybsze biore z checia; RAM 4GB to absolutne minimum - docelowo i tak doloze druga kosc 4GB, wiec lapek musi miec dwa sloty pamieci; aktualnie mam i5 4200U + 4GB DDR3 i jestem zadowolony, wiec to tez jest jakis wyznacznik

[14] posiadam wlasnego ssdka, wiec jezeli bedzie tylko hdd, to i tak go zamienie

Edytowane przez caamel
Opublikowano
8 minut temu, FxJ napisał:

I liczysz że kupisz coś lepszego?

Gdybym wiedział, że nie można, to nie powstałby ten wątek.

Fujitsu Lifebook U554, ale to nie jest glowny odnośnik. Wszystko napisałem wyżej. Szukam lapka o przynajmniej takiej wydajności jak mój były Acer Aspire 5755G:

- Intel Core i3-2330M 2.20 GHz

- RAM 8GB DDR3 (2x4GB) (oryginalnie 4GB DDR3)

- Grafika zintegrowana Intel HD + NVIDIA GeForce GT 540M 1GB

Z wydajności jaką dawal byłem zadowolony i to by mi wystarczyło. Znalazłem dwa ogloszenia z mojego miasta https://www.olx.pl/oferta/laptop-asus-k53sv-sx047v-CID99-IDvK3Co.html i https://www.olx.pl/oferta/laptop-asus-k53s-CID99-IDxXnKI.html Ten pierwszy ma identyczną kartę i podobny (lepszy procek) + 6 GB.

Opublikowano

Tylko to są laptopy z 2011 r. i jak długo jeszcze będą działa (mówię głównie o grafice)?

i5-4340M
i5-4330M
i5-4310M
i5-4300M

Ja bym radził poszukać jakiegoś z tymi procesorami.