Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

[1] Dla mężczyzny, do oglądania filmów i przeglądania internetu.
[2] Jeśli to nie problem, chciałbym zobaczyć propozycje laptopów z Windowsem 10 oraz propozycje laptopów bez systemu - ze względu na zastosowanie Linux może starczyć, ale tu jeszcze nie mam pewności ?
[3] Więcej niż 15,6", więc pewnie 17,3". Waga bez znaczenia.
[4] Wystarczy sam SSD na M.2, bez HDD. Większość danych (tj. filmy i muzyka) i tak trzymana jest na zewnętrznym dysku, więc 120 GB wystarczy.
[5 a] 2500 zł max, chyba że za +100 zł uda się zakupić coś ze czterordzeniowym procesorem. Można oszczędzić na baterii bo laptop i tak będzie podłączony do sieci niemal 24/7. Dodatki niepotrzebne. Najlepiej nowy, powystawowy tylko jeśli uda się znaleźć coś z procesorem i5 albo nawet Ryzenem.

[5 b] ...jak najdłużej ? Brak innych komputerów, ten laptop ma być wystarczający tylko do tych dwóch zadań, więc to bez znaczenia.

[5 c] Za ok. 2 tygodnie.
[6] Z tej trójki najważniejsza byłaby jakość wykonania, ale fajnie byłoby mieć procesor, który nie będzie się krztusił na Facebooku...
[7] 1920x1080, typ matrycy bez większego znaczenia, matowy.
[8] Tir, również za granicą. Wbudowany modem 4G niepotrzebny.
[9] Wydajność w grach bez znaczenia, nie będzie gier.

[10] Bez niepotrzebnych programów - tylko filmy i internet. Co najwyżej mapy Google raz na jakiś czas ?

[11] Matowa matryca, gniazdo USB 3.0+, podświetlana klawiatura (niekoniecznie, ale fajnie byłoby mieć).
[12] Raczej brak.
[13] Przeszukując samemu fora znalazłem HP 17 i3-7020U/8GB/240GB SSD/Win10 IPS (17-by0008nw); na innym forum zasugerowano mi jeszcze Acer Aspire 5 i3-8130U/4GB/240+500/Win10 FHD IPS (NX.GSWEP.003) oraz ASUS VivoBook 17 R702UA i3-8130U/8GB/240SSD+1TB ( R702UA-GC523) bez OSa.
[14] -

Osoba, która "ściągnęła" mnie tu z pewnego innego forum stwierdziła, że powinienem "założyć koniecznie temat jeśli chcę się czegoś naprawdę dowiedzieć" - tak więc zamieniam się w słuch ?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Za ok. 2 tygodnie.

Targi CES 2019 będą teraz 8-12 stycznia, więc napisz do po nich dopiero.

Cytat

na innym forum zasugerowano mi jeszcze Acer Aspire 5 i3-8130U/4GB/240+500/Win10 FHD IPS

Tak z 4GB RAM i dokładanym SSD, brawo za inteligencje tych panów! To do dawna się mówi że ceny SSD spadną w 2019 nawet o 50%

https://www.purepc.pl/pamieci_masowe/jest_szansa_ze_dyski_ssd_w_2019_roku_beda_rekordowo_tanie

Cytat

Więcej niż 15,6", więc pewnie 17,3"

2500 zł max

Wiesz że to mało jak na 17" ? Zresztą teraz po świętach jest bardzo mało na rynku modeli.

Acer Aspire 5 i3-8130U/8GB/240/Win10 FHD IPS - ten ma IPS wiec od razu jest odpowiednio droższy.

ASUS VivoBook 17 R702UA i3-8130U/8GB/1TB + Crucial MX500 250GB lub Samsung EVO 860 250GB (te mają 5 lat gwarancji).

Z mniejszych jest lepszy wybór (z wydajniejszymi procesorami)

Acer Aspire 5 i3-8145U/8GB/1000/Win10 IPS MX130

Lenovo Ideapad 330s-15 Ryzen 5/8GB/1TB/Win10 Szary

Edytowane przez FxJ
  • reaction_title_1 1
Opublikowano
21 minut temu, FxJ napisał:

Targi CES 2019 będą teraz 8-12 stycznia, więc napisz do nich dopiero.

"Do nich" tzn. do kogo? Sądzisz, że po targach pojawią się nowe laptopy?

22 minuty temu, FxJ napisał:

Tak z 4GB RAM i dokładanym SSD, brawo za inteligencje tych panów! To do dawna się mówi że ceny SSD spadną w 2019 nawet o 50%

https://www.purepc.pl/pamieci_masowe/jest_szansa_ze_dyski_ssd_w_2019_roku_beda_rekordowo_tanie

Też mnie te 4GB RAM zaskoczyło, choć z drugiej strony ten konkretny model przekraczał już cenę 2500 zł po dołożeniu kolejnych 4GB pamięci. Sądzę że nawet te 4GB by wystarczyło do filmów i do internetu, o ile użytkownik nie będzie przeginał z ilością programów oraz otwartych kart w tle ? A pamięć nie problem rozszerzyć.

25 minut temu, FxJ napisał:

Wiesz że to mało jak na 17" ? Zresztą teraz po świętach jest bardzo mało na rynku modeli.

Spodziewałem się że większe laptopy będą droższe.

Sądzisz, że w kolejnym tygodniu uzupełnią się magazyny? Btw, nie musi być to laptop z X-Komu, może być z każdego innego sklepu, byle z polskiego - choć najbardziej preferuję Komputronik ze względu na odbiór osobisty.

Dzięki wielkie za sugestie. Ten Lenovo z Ryzenem wygląda kusząco, pogadam jeszcze z "użytkownikiem docelowym" czy byłby w stanie zrezygnować z 17" na rzecz wydajności ?

Opublikowano
Cytat

"Do nich" tzn. do kogo? 

Poprawione, "po nich" miało być. Tak zaprezentują trochę nowości, niektóre tylko na papierze inne mogą trafić do sklepów od razu.

Cytat

o ile użytkownik nie będzie przeginał z ilością programów oraz otwartych kart w tle

O i ile nie ma antywirusa i chrome.

Cytat

Sądzisz, że w kolejnym tygodniu uzupełnią się magazyny?

Tak.

• reaction_title_1 1