krzychu86 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2018 (edytowane) Witam , Chciałbym zakupić 2 monitory, które będą służyć mi do pracy biurowej jak i również do sporadycznych gier, filmów. Na pewno chciałbym IPS'a i monitor 24(23,8) cale, oczywiście bezramkowy ekran. Odświeżanie 75hz. Pytanie jak najlepiej podłączyć te 2 monitory? hdmi? d-sub? Moje przykładowe typy: Acer Nitro VG240YBMIIX Acer B247YBMIPRX AOC 24V2Q Czekam na wasze propozycje i uwagi. Bardzo mi zależy na tym;) Edytowane 30 Grudnia 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2018 Cytat Pytanie jak najlepiej podłączyć te 2 monitory? Tylko 2x DisplayPort - to najlepsza opcja. https://www.morele.net/monitor-iiyama-xub2792qsu-1113178/ Nie wiem jaki masz budżet, jak chcesz precyzji to idź w 1440p. Cytuj
krzychu86 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2018 budżet wiadomo jak najmniejszy. Tak z 500/600 zł za 1 monitor chciałbym dać czyli 1100/1200 za 2 monitorki. Także rozdzielczość w FHD . Czyli tylko na displayport bedzie idealny obraz mam rozumieć czy jak ? Cytuj
FxJ Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2018 Tak na DisplayPort będziesz miał lepsze kolory niż na HDMI 1.4, nie wiem jaką masz grafikę ale co najmniej jeden do DP. Cytuj
krzychu86 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2018 a jakby wziąć hdmi 2.0 to lepsze kolory będą? Kartę mam Geforce GTX 770 2gb Cytuj
krzychu86 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2018 na karcie mam tylko 1 wyjście displayport. A jest taki kabel ze z 1 wyjścia displayport zeby rozgałęziały sie na 2 ? i wtedy jak tak podepnę to moniory będą w systemie rozróżniane jako 2 różne? Cytuj
FxJ Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2018 Cytat a jakby wziąć hdmi 2.0 to lepsze kolory będą? A twoja karta graficzna ma HDMI 2.0 ? ? Podpinaj pod to co masz. Cytuj
krzychu86 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2018 (edytowane) Nie znalalem takiej informacji wiec jakbyś mógł mi podpowiedzieć ? Ale pytanie mam czy jest taka możliwość zeby połaczyć 2 monitory 1 kablem ? takie jakby z jednej strony kabla było 1 displayport a zdrugiej strony 2 displayporty? bo inaczej jak podłacze jak w grafice mam tylko 1 displayport? Edytowane 31 Grudnia 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2018 Wątpię żebyś dał radę bo na pewno nie masz monitorów z wejściem i wyjściem DisplayPort. Ewentualnie jakieś splittery sygnału ale dla ciebie to nie opłacalne, lepiej zainwestuj w nową grafikę w 2019 r. Cytat inaczej jak podłacze jak w grafice mam tylko 1 displayport? Pod DVI lub HDMI podłączysz drugi. Cytuj
krzychu86 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2019 displayport na hdmi displayport na dvi Takie kable bym musiał kupić? a jeśli mam 2 dvi o moge podpiąc 2 kable pod dvi? monitory będą miały displayport to wwtedy będzie śmigać fajnie? A co jeśli nie będa mieć display port to w jaki sposob najlepiej podłączyć aby osiągnąć jak najlepszą jakoś wyświetlanego obrazu? Cytuj
FxJ Opublikowano 1 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2019 Cytat a jeśli mam 2 dvi o moge podpiąc 2 kable pod dvi? Możesz ale DisplayPort to najlepsza opcja. Cytat jeśli nie będa mieć display port to w jaki sposob najlepiej podłączyć Do DVI w drugiej kolejności. Cytuj
krzychu86 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2019 Mam na myśli ze na karcie podpiąć do DVI a do monitora Displayport i drugi monitor tak samo na karcie DVi a monitor Displayport. Poniewaz mam 2 wyjścia w karcie dvi Cytuj
FxJ Opublikowano 1 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2019 Co ty mi tu wypisujesz, chcesz DVI podpinać do przejściówki? Jaki masz model karty napisz !!! Cytuj
krzychu86 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2019 Chce kupić kabel z jednej strony dvi z drugiej displayport Karta Nvidia Geforce GTX 770 Cytuj
FxJ Opublikowano 1 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2019 Cytat Chce kupić kabel z jednej strony dvi z drugiej displayport To ci mówię nie rób tego bo to nic ci nie da. Jeden do DP a drugi do DVI, zmienisz grafikę to wtedy oba do DP. Cytat Karta Nvidia Geforce GTX 770 To jest seria a nie model karty. Cytuj
krzychu86 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2019 (edytowane) Tylko takie coś znalazłem. Nie zamierzam wymieniać karty graficznej. Wiec jak jest najlepiej podpiąć aby mając 2 monitory nie odczuć różnicy w użytkowaniu ? czy jak podłącze jeden do DP drugi do DVi będzie różnica? odczuje ją ? Edytowane 1 Stycznia 2019 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 1 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2019 (edytowane) Cytat odczuje ją ? Minimalnie lepszy będzie obraz na DP ale to tańsze matryce IPS więc ciężko powiedzieć jak bardzo. Będzie dobrze podpinaj śmiało. Edytowane 1 Stycznia 2019 przez FxJ Cytuj
krzychu86 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2019 Chodzi mi o to, że jeśli będe pracowąl to nie chce aby mój wzrok denerwowało różnica miedzy jedną marycą a drugą. Ale ogólnie nie powinno być wielkiego "szoku"? Cytuj
krzychu86 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2019 A jesli byłby przypadek ze monitor nie posiada DP ponieważ taki jeszcze rozważam monitor i ma takie rodzaje : -VGA (D-sub) - 1 szt. -HDMI - 2 szt. To jeden monitor hdmi a drugi też? tylko wtedy bym musiał mieć przejściówke z dvi na hdmi Cytuj
FxJ Opublikowano 1 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2019 Cytat przejściówke z dvi na hdmi Przejściówka nic nie daje, podłączaj pod te co masz. Cytat ponieważ taki jeszcze rozważam monitor i ma takie rodzaje : Brak DisplayPort czyli producent w niego nie wierzy, czyli budżetówka ostra. Podłączaj w takiej kolejności DP > DVI > HDMI > analogowe Cytuj
krzychu86 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2019 To, który w takim razie polecasz ? 23,8 cala nie większy, ips i najlepiej 75hz Cytuj
Włóczykij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2019 Bierz Acer B247 przecież nic lepszego za te pieniądze nie dostaniesz. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi