Vethro Opublikowano 1 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2016 Witam, rozglądam się za laptopem do 2000zł (wiadomo, im mniej tym lepiej, ale jak lekko przekroczę budżet to również nic się nie stanie).Szukam laptopa dla siebie, sporadycznie może z niego skorzysta ktoś z rodziny, ale przede wszystkim dla siebie. Poszukuję laptopa z systemem, najlepiej w10. Matryca duża, minimum 15,6" Laptop z SSD oczywiście, nie chcę zamulacza w postaci HDD. Zależy mi na tym, żeby się nie grzał jak cholera mimo podstawki chłodzącej, tym bardziej że aktualnie mamy lato. Reszta wykonania może być normalna - byle się nie rozpadł w rękach. Nie musi być cichy. Rodzaj matrycy jest mi bez różnicy, gdyż w sumie będę przeważnie korzystał z niego w domu, więc jakieś refleksy nie będą mi raczej przeszkadzały. Chciałbym go czasami podłączyć do telewizora poprzez hdmi, więc przydałoby się wejście (mimo, że chyba w każdym już jest)Gram w gry. Zazwyczaj jest to Fifa, Football Manager, gry mmo/moba (lol, aion, ragnarok). Dodatkowo chciałbym, żeby nie przymulał przy korzystaniu z przeglądarki (zazwyczaj wiele zakładek, facebook, youtube, jakieś fora, streamy z twitcha), żadnych specjalnych programów poza officem w sumie nie używam (typu do grafiki czy jakiegoś programowania), więc nie jest mi to niezbędne. Dużo filmów oglądam również i lubię słuchać muzyki, więc zależałoby mi na w miarę dobrych głośnikach, a nie jakichś popierdółkach. Dziękuję z góry za odpowiedź, mam nadzieję że da się coś znaleźć w tej cenie i z takimi wymaganiami. Ewentualnie prosiłbym po prostu o droższe (tak do 2500zł) propozycje, jeśli do 2000 się nic nie znajdzie i będę wtedy to analizował. Cytuj
FxJ Opublikowano 1 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2016 Witam Ale co będzie dla ciebie ważniejsze obecność dysku SSD sama w sobie czy wydajność w grach? Bo w tej cenie z systemem dostaniesz 920M z SSD i 940M z HDD ale z możliwością dokupienia dysku i podmiany bu zamontowania inaczej (patrz linki na dole). ASUS R556LJ-XO164T-8 i5-5200U/8GB/1TB/Win10 GF920 ASUS R556LJ-XO164T-8 i5-5200U/8GB/240SSD/Win10 GF920 - tu z SSD, najprawdopodobniej dyski Sandiska/Kingstona z tych tańszych są tu montowane ASUS R556LB-XO153T-8 i5-5200U/8GB/1TB/Win10 GT940M Jestem zawsze zdania by kupić laptopa z lepszą grafiką niż ze słabszą, bo niestety procesory i grafiki od kilku dobrych lat są wlutowywane w płytę główną więc nie są wymienne na żadne inne układy tylko taki sam można wlutować w serwisie. Co do głośników to będą bez rewelacji w każdym modelu Lenovo/Della/Acera.. w tym przedziale, są adaptery bluetooth do podłączenia głośników bezprzewodowo. Do poczytania - Wydajność w grach na kartach graficznych w laptopach - Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie - Montaż dysku SSD w laptopie – nawet jeśli brak złącz mSATA i M.2 - Polecane dyski SSD do laptopa i PC (SATA, mSATA i M.2 PCIe NVMe) 1 Cytuj
Vethro Opublikowano 1 Lipca 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2016 W sumie przede wszystkim chciałbym, żeby to działało wszystko sprawnie. Nie gram w jakieś najnowsze propozycje gier, a jedynie w wyżej wymienione, w miarę ogarniają nawet na starszych sprzętach z HDD (no poza Fifą, z nią bywały problemy), więc ewentualnie jeśli grafika pomoże w lepszej wydajności w grze, to może być i HDD, zawsze można to zmienić w sumie. Cytuj
FxJ Opublikowano 1 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2016 No niestety nic lepszego w tej cenie z systemem nie dostaniesz poza i5U i 940M Nawet najtańsze lenovo z 4 rdzeniowym i5HQ całkiem poza zasięgiem Lenovo 700-15 (15,6") seria Ideapad 700 15 (700-15ISK) Cytuj
Vethro Opublikowano 2 Lipca 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2016 No dobrze. A jeszcze, żeby nie robić drugiego tematu już, chciałbym zapytać o laptopa dla mamy, w sensie do codziennego użytku, jakieś przeglądanie internetu, office, ewentualnie jakieś filmy sobie obejrzy czasami - też zapewne z podłączeniem pod telewizor, w sumie chyba większych wymagań brak, byle ekran też był 15 calowy, bo na netbooku nie chce jej się już pracować, za mały ekran. Żeby był w miarę tani, bo w sumie nie ma po co wydawać kasy za wiele do takich wymagań. https://www.x-kom.pl/p/253085-notebook-laptop-156-lenovo-b50-80-i3-4030u-4gb-240-r5-m330.htmlTo przykładowo dawałoby radę w codziennym użytku? Co prawda jest bez systemu :/ Cytuj
FxJ Opublikowano 2 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2016 Nie wiem gdzie znalazłeś ten link do modelu z 2014 - 4 generacja procesorów Intel Core. Te są z 5-tej generacji Lenovo B50-80 i3-5005U/4GB/240/DVD-RW Lenovo B50-80 i3-5005U/8GB/240/DVD-RW A te są z 6-tej czyli aktualne Lenovo B51-80 (15,6") seria B (Essential B51) Lista procesorów mobilnych Intel Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi