Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, rozglądam się za laptopem do 2000zł (wiadomo, im mniej tym lepiej, ale jak lekko przekroczę budżet to również nic się nie stanie).

Szukam laptopa dla siebie, sporadycznie może z niego skorzysta ktoś z rodziny, ale przede wszystkim dla siebie.

Poszukuję laptopa z systemem, najlepiej w10.

Matryca duża, minimum 15,6"

Laptop z SSD oczywiście, nie chcę zamulacza w postaci HDD.

Zależy mi na tym, żeby się nie grzał jak cholera mimo podstawki chłodzącej, tym bardziej że aktualnie mamy lato. Reszta wykonania może być normalna - byle się nie rozpadł w rękach. Nie musi być cichy.

Rodzaj matrycy jest mi bez różnicy, gdyż w sumie będę przeważnie korzystał z niego w domu, więc jakieś refleksy nie będą mi raczej przeszkadzały. Chciałbym go czasami podłączyć do telewizora poprzez hdmi, więc przydałoby się wejście (mimo, że chyba w każdym już jest)
Gram w gry. Zazwyczaj jest to Fifa, Football Manager, gry mmo/moba (lol, aion, ragnarok). Dodatkowo chciałbym, żeby nie przymulał przy korzystaniu z przeglądarki (zazwyczaj wiele zakładek, facebook, youtube, jakieś fora, streamy z twitcha), żadnych specjalnych programów poza officem w sumie nie używam (typu do grafiki czy jakiegoś programowania), więc nie jest mi to niezbędne. Dużo filmów oglądam również i lubię słuchać muzyki, więc zależałoby mi na w miarę dobrych głośnikach, a nie jakichś popierdółkach.

Dziękuję z góry za odpowiedź, mam nadzieję że da się coś znaleźć w tej cenie i z takimi wymaganiami. Ewentualnie prosiłbym po prostu o droższe (tak do 2500zł) propozycje, jeśli do 2000 się nic nie znajdzie i będę wtedy to analizował.

Opublikowano

Witam

Ale co będzie dla ciebie ważniejsze obecność dysku SSD sama w sobie czy wydajność w grach? Bo w tej cenie z systemem dostaniesz 920M z SSD i 940M z HDD ale z możliwością dokupienia dysku i podmiany bu zamontowania inaczej (patrz linki na dole).

ASUS R556LJ-XO164T-8 i5-5200U/8GB/1TB/Win10 GF920

ASUS R556LJ-XO164T-8 i5-5200U/8GB/240SSD/Win10 GF920 - tu z SSD, najprawdopodobniej dyski Sandiska/Kingstona z tych tańszych są tu montowane

ASUS R556LB-XO153T-8 i5-5200U/8GB/1TB/Win10 GT940M

Jestem zawsze zdania by kupić laptopa z lepszą grafiką niż ze słabszą, bo niestety procesory i grafiki od kilku dobrych lat są wlutowywane w płytę główną więc nie są wymienne na żadne inne układy tylko taki sam można wlutować w serwisie.

Co do głośników to będą bez rewelacji w każdym modelu Lenovo/Della/Acera.. w tym przedziale, są adaptery bluetooth do podłączenia głośników bezprzewodowo.

Do poczytania

- Wydajność w grach na kartach graficznych w laptopach

Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie

Montaż dysku SSD w laptopie – nawet jeśli brak złącz mSATA i M.2

Polecane dyski SSD do laptopa i PC (SATA, mSATA i M.2 PCIe NVMe)

• reaction_title_1 1
Opublikowano

W sumie przede wszystkim chciałbym, żeby to działało wszystko sprawnie. Nie gram w jakieś najnowsze propozycje gier, a jedynie w wyżej wymienione, w miarę ogarniają nawet na starszych sprzętach z HDD (no poza Fifą, z nią bywały problemy), więc ewentualnie jeśli grafika pomoże w lepszej wydajności w grze, to może być i HDD, zawsze można to zmienić w sumie.

Opublikowano

No dobrze. A jeszcze, żeby nie robić drugiego tematu już, chciałbym zapytać o laptopa dla mamy, w sensie do codziennego użytku, jakieś przeglądanie internetu, office, ewentualnie jakieś filmy sobie obejrzy czasami - też zapewne z podłączeniem pod telewizor, w sumie chyba większych wymagań brak, byle ekran też był 15 calowy, bo na netbooku nie chce jej się już pracować, za mały ekran. Żeby był w miarę tani, bo w sumie nie ma po co wydawać kasy za wiele do takich wymagań.

https://www.x-kom.pl/p/253085-notebook-laptop-156-lenovo-b50-80-i3-4030u-4gb-240-r5-m330.html
To przykładowo dawałoby radę w codziennym użytku? Co prawda jest bez systemu :/