Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, piszę z prośbą o pomoc w nieco nietypowym temacie.

Przymierzam się do zakupu laptopa za około miesiąc czasu. Zastosowania to programowanie, bazy danych (amatorsko) + użytkowanie na co dzień (internet, filmy). 
Laptop będzie przez 90% czasu służył będzie jako 'stacjonarka' (2x zewnętrzny monitor, klawiatura, myszka). Korzystam w domu również z laptopa służbowego i chciałbym w łatwy sposób przełączać ekrany/klawiaturę pomiędzy komputerami. Robiłbym to przez USB-C i podłączony do niego replikator portów. USB-C musi więc pozwalać również na transfer video (DP).
Za niewielką dopłatą skuszę się na kartę grafiki, ale nie jest to priorytet - raczej nie gram. Poniżej wymagania:

RAM 8gb z możliwością taniej rozbudowy do minimum 16, optymalnie do 32.
15.6"
SSD NVme 256 PCIe x4 + SATA HDD 1TB (mogę sam dokupić)
USB C z video (DP) - do łatwego podłączenia peryferiów
CPU >= i5 gen 7 HQ (ryzen 5, i5 8250U, i5 8300H, itp)
dobre chłodzenie - brak throttlingu + kultura pracy
porządnie wykonany 
bez systemu
może być używka na gwarancji producenta

Ideapad 330, Asus Vivobook, Pavilion Power, Acery Nitro/Aspire 5 odpadają z powodu braku USB C z DP.
Legion Y520 ma USB-C z video. Probook 450 G5 jest ok, ale niestety ma M.2 PCIe x2 (a wolałbym x4).

Czy coś jeszcze warto rozważyć?

Z góry dziękuję za pomoc!

Opublikowano

Dzięki za stronkę - nie znałem. Do tej pory szukałem testu/recenzji, albo po google i fraza ""model lapka" + usb c display" i patrzyłem co ludzie piszą...

Co ciekawe na displayport.org nie znalazłem Probooka 450, albo Legiona Y530 ? ciekawe, może niektóre konfiguracje mają, a inne nie.

Opublikowano (edytowane)
Cytat

ciekawe, może niektóre konfiguracje mają, a inne nie

Dodają je ręcznie do listy jak ktoś (powinien producent) przekazać informacje że obsługuje.

No własnie nie podaje nikt tak konkretnie jakie tryby USB-C obsługują ich laptopy a jak maja Thunderbolt 3 to się chwalą.

Edytowane przez FxJ