Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kup dysk SSD M.2 to nie będziesz musiał wyjmować dysku HDD (2,5" SATA).

Cytat

https://pl.msi.com/Laptop/GV62-7RE/Overview
Pamięć masowa SSD M.2 NVMe z interfejsem PCIe Gen3 x4 działająca z prędkością do 2200 MB/s (opcja)

SSD
1x M.2 SSD Combo (NVMe PCIe Gen3 x4 / SATA )
HDD
1x 2.5" SATA HDD

Czyli bez problemu też dyski PCIe NVMe (M.2)

ADATA XPG SX8200 240GB - 259zł

ADATA XPG SX8200 PRO 256GB - 279zł

Samsung 970 EVO 250GB - 329zł

Jak będziesz robił czysta instalacje systemu, przygotuj plik iso do instalacji w trybie UEFI (programem rufus).

Przed wsadzeniem SSD M.2, warto żebyś też wgrał najnowszy BIOS, ze strony wsparcia MSI.

Opublikowano

@FxJ
Szczerze to boję się instalować na czysto, bo jeszcze tego nie robiłem (tak dziwne), ale zawsze obawiałem się, że coś popsuję. Chociaż przy okazji możesz mi powiedzieć jakiej wielkości pendrive wystarczy na windowsa, to może kiedyś się odważę. Do tego dochodzi problem, bo nie wiem gdzie znajduje się klucz do systemu. Przy zakupie laptopa był on od razu wgrany, a w środku pudła nie znajdowało się nic związanego z systemem. Słyszałem o tym, że jest on przypisany do urządzenia,  więc jeśli tak to czy mogę go odczytać w jakimś miejscu?

W związku z tymi obawami znalazłem poradnik o przenoszeniu systemu z hdd na ssd.

Co o tym myślisz?

Opublikowano (edytowane)
Cytat

szczerze to boję się instalować na czysto, bo jeszcze tego nie robiłem

Nic nie jesteś w stanie uszkodzić, wyjmij dysk HDD i zostaw sam dysk SSD M.2 po prostu przed instalacją. W razie potrzeby to się przełączysz.

Cytat

jakiej wielkości pendrive wystarczy na windowsa

4GB-8GB

Cytat

Do tego dochodzi problem, bo nie wiem gdzie znajduje się klucz do systemu.

Jest w zakodowany w programowaniu płyty głównej laptopa. Podczas instalacji nie musisz wpisywać i tak się sam aktywuje.

Tylko rufusa użyj do wgrania na pendriva (pod UEFI).

Edytowane przez FxJ