Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

[1] Jestem studentem, IT + rzeczy w stylu CADa, grafika, dane 2D/3D.

[2] Laptop najlepiej bez systemu, mogę dostać W10 z uczelni.

[3] Matryca 15.6", choć rozważam też 17.3".

[4] Dysk najlepiej SSD, choć przechowuję sporo danych typu zdjęcia, filmy. Wiem, że bardziej się opłaca dokupić coś na M.2 samemu.

[5a] Mój budżet to 3500-4500 PLN i nie chciałbym przekraczać tej kwoty. Nie przewidywałem zakupu na raty, wolę mieć sprzęt od razu na własność. Laptop nowy, ewentualnie dobry outlet.

[5b] Chcę go używać przez jakieś 3 lata, to będzie mój jedyny komputer.

[5c] Zakupu chcę dokonać najpóźniej w ciągu 2 tygodni.

[6] Stawiam na 'bebechy', ale nie chcę żeby komputer wyglądał zbyt wyzywająco, będę musiał brać go czasem na uczelnię / do pracy.

[7] Matryca tylko FHD IPS.

[8] Laptop będzie używany głównie z domu, czasem jednak będę musiał zabrać go na cały dzień do pracy / na uczelnię albo na weekend do domu.

[9-10] Lubię czasem pograć, OW, WoT, W3. Programy to cały przekrój akademicki, Visual Studio, Android Studio, CAD, QGIS... Grafika której szukam to GTX 1050 lub 1050Ti. Procesor to raczej i7-8750H (rozważałem też i5-8300H, ale obawiam się, że w kontekście pracy może być za mało przyszłościowy).

[11] Matryca matowa, a im więcej portów I/O, tym lepiej. RAMu najlepiej 16 GB (wiem, że teoretycznie mogę dokupić taniej samemu, ale nie chcę się tym zajmować).

[12-13] Zastanawiam się nad Legionem Y530, ale jest dosyć drogi, choć dobry. Ciekawymi pomysłami są propozycje od Hyperbooka  - N85S, albo Dream Machines (tutaj nie bardzo wiem, jak z chłodzeniem). Z drugiej strony, dobrze byłoby mieć większą matrycę, ale wtedy kuleje mobilność, nie wiem też, czy w budżecie znajdę coś wartego uwagi.

MSI GF63 jest mega lekki, ale nie ma numpad-a i korzysta z GTX1050Ti Max-Q (gorszego od zwykłego 1050Ti), więc trochę odpada.

MSI GV62 ma matrycę TN, też nie.

Asus TUF FX504GE też jest niezłą opcją, ale ponoć ma przeciętną matrycę i problemy z throttlingiem.

Generalnie, w tym momencie rozważam Legion Y530 vs N85S vs TUF FX504.

Pytanie, czy warto dopłacać do Legiona i który z tej trójki będzie oferował najlepszą jakość przez najbliższe lata.

Pytanie 2, czy w tym momencie są jakieś konkurencyjne laptopy z matrycą 17.3"?

Edytowane przez GrinAis
Opublikowano (edytowane)
Cytat

wiem, że teoretycznie mogę dokupić taniej samemu, ale nie chcę się tym zajmować

https://pclab.pl/news73748.html - a chcesz aktualnie przepłacić za RAM?

Cytat

Z drugiej strony, dobrze byłoby mieć większą matrycę

Zawsze możesz dokupić w przyszłości monitor WQHD (1440p) 25"-27" i będziesz mieć 2x taką przestrzeń co na FullHD.

Cytat

gorszego od zwykłego 1050Ti

Nie gorszego a mniej wydajnego i mniej wydzielającego ciepła - dla tych co liczy się waga.

Lenovo Legion Y530-15 i7-8750H/8GB/1TB GTX1050

Lenovo Legion Y530-15 i7-8750H/8GB/1TB GTX1050Ti

+ dokupujesz RAM jak ceny kości spadną o 25-30%, w przyszłym roku zaczyna się produkcja kości DDR5 więc spadek cen DDR4 będzie na 100%.

I do tego jakiś dobry dysk PCIe NVMe (M.2)

Samsung 250GB 970 EVO M.2 2280 NVMe

Plextor 512GB M.2 PCIe M8PeGN - kości MLC, 5 lat gwarancji (producent)

To obowiązek przy  tak wydajnych procesorach i7 jeśli chcesz opanować temp.

Warto zarejestrować ?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
20 godzin temu, FxJ napisał:

Nic nie stracisz, jest M.2 na SSD więc HDD możesz zatrzymać, w przyszłym roku dyski SSD stanieją o 40-50% jeszcze ?

Taka mała dygresja- ceny w USD z pewnością spadną, ale czy o tyle samo spadną w PLN to zależy od kursu USD/PLN, czego przewidzieć nie sposób ? 

• reaction_title_1 1
Opublikowano

Wspomniany przez Ciebie Hyperbook N85S jest dobrym pomysłem w kontekście Twojego scenariusza użytkowania. W kwocie do 4500zł możesz pozwolić sobie na konfigurację z procesorem i7-8750H oraz GTX1050Ti, a także 16GB pamięci RAM i SSD 250GB oraz 1TB HDD. Pamiętaj o rabacie dla użytkowników forum. Informację o nim masz podaną w stopce.

Link: Hyperbook N85S i7-8750H GTX1050Ti

n85_mysz.jpg.f115c6e5ca09ed80a4da7170238c7181.jpg