Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[1] Chciałbym zamknąć się w kwocie 3500zł jeśli to możliwe choć dołożyć pare stówek też jest dla mnie możliwe.

[2] System mile widziany, ale może się obyć bez niego na korzyść np. wiekszej ilości ramu.

[3] 13 do 15, powłoka najchetniej matowa a matryca emitująca najlepszy obraz w tym pułapie cenowym

[4] 2.5kg, licze na nie mniej niż 5h

[5] Zastosowanie laptopa: montaż filmów wideo (na pewno FHD, kiedyś może 4k), rejestracja wokali z mikrofonu w programie typu Adobe Audition, blog, filmy FHD

[6] Szukam czegoś na okres 2-3 lat, jedyny komputer, mobilność musi być zachowana ze względu na podróże samolotem, ale wymagam od laptopa, aby nie zacinał się przy przeglądaniu internetu i kilku otwartych kartach, oraz przy montażu filmu i podstawowych programach Windows odpalonych nawet jednocześnie.

[7] Wymagania względem gier : nie zależy mi na grach, gdyż mam konsolę, ale wydaje mi się, że jakaś karta grafczina bedzie przydatna do pracy z filmami.

[8] Wymagania specjalne: Podświetlana klawiatura, dobre WiFi, USB-C jak najbardziej, HDMI, 

[9] Istotne jest dla mnie również to, aby komputer miał dobry i inteligentny system chłodzenia i nie rozkręcał wiatraków do bardzo uciążliwych poziomu decybeli bez silnego obciążania laptopa typu obejrzenie filmu lub przeglądanie internetu

Opublikowano (edytowane)

Zapoznaj się od razu z undervoltingiem procesora.

Cytat

ale może się obyć bez niego na korzyść np. wiekszej ilości ramu

A na korzyść lepszej matrycy IPS? Złącza Display Port lub HDMI 2.0 (Y530 ma je oba) pod monitory WQHD i 4K? Wydajnego procesora H (nie niskonapieciowego U).

https://www.notebookcheck.net/Lenovo-Legion-Y530-Core-i5-8300H-GTX-1050-Ti-Laptop-Review.317420.0.html

Y530 jest dostępny z 3 różnymi typami matryc, w Polsce mamy z lepszą matrycą IPS 60Hz lub IPS 120Hz dostępne, gdzieś na forum szerzej pisałem ale musisz poszukać (wyszukiwarka forum). Warto aktualizować bios bo będą wypuszczać poprawi żeby dłużej działał na baterii (52.5 Wh).

Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050 - 3299zł

Bez problemu dokupisz drugą kość RAM 1x8GB i dysk SSD M.2 (PCIe NVMe) - bez utraty gwarancji.

Samsung 970 EVO 250GB (M.2 PCIe NVMe) tylko dokupisz i zainstalujesz na czysto system z pendriva.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Witaj, 

Dziękuję za odpowiedź. 

Legiona y530 właśnie brałem pod uwagę jako pierwszego kiedy w myślach miałem jeszcze granie na laptopie, ale z oglądanych recenzji wyszło, że jest dość głośny (prawie 50db) przy obciążeniu co jest dla mnie za dużo. Fakt, że występowało to przy graniu, ale boję się że laptop będzie słyszalny również przy moich operacjach na nim, niestety takowego testu nie byłem w stanie nigdzie znaleźć. 

Potem druga opcją był Xiaomi Mi Air 13 2018, ale o nim też się naczytałem, że lubi się nagrzewać a wiatraki chodzą głośniej nawet kiedy teoretycznie nie ma takiej potrzeby. 

Myślisz, że undervolting zminimalizowałby ten problem w przypadku np takiego legiona y530? 

Pozdrawiam i dziękuję. 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

undervolting zminimalizowałby ten problem 

Nie tylko możesz obniżyć napięcie ale i zmniejszyć "Turbo Boost Power Max" albo mnożnik Turbo Boost przy obciążonych 3/4 rdzeniach (a nawet całkiem wyłączyć).

Ale to może załatwić aktualizacja bios jeśli zmienią progi pracy wentylatorów.