Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poszukuję laptopa.

Zgodnie z ankietą :"Ankieta personalna - jak napisać prośbę o pomoc w wyborze laptopa"

1. Kobieta; przeznaczenie- architekt, projektant wnętrz

2. Nie wymagam systemu

3. 15,4"- 15,6”

4. Dysk to dowolność; posiadam SSD, który zamierzałabym przełożyć do nowego laptopa. Ważne jest dla mnie aby laptop posiadał napęd CD

5. Do 2500zł, szukam jak najbardziej w polesingowych

6. Zależy mi na tym aby laptop przeznaczony był do pracy, czyli dał radę udźwignąć programy CAD, do modelowania 3d i renderowania typu Artlantis, V- ray

7. Ekran matowy, rodzielczość 1920x 1080, zależy mi aby ekran odwzorowywał całkiem nieźle barwy i aby pod różnymi kątami patrzenia zachowywał obraz taki sam

8. Używany- dom, biuro

9. Laptop, na którym można pograć też w gry na pewno będzie dodatkowym atutem. Choć wymagania jakie potrzebuje do pracy na pewno pozwolą na odpalenie gier

10. m.in. AutoCAD, ArchiCAD, Sketchup, V- ray, Artlantis, Photoshop,

11. Matowa matryca, HDMI, USB 3.0, napęd CD

Aktualnie posiadam laptopa HP Elitebook 8560w z i7, laptop daje radę, służy mi całkiem sprawnie, jednak w kwestii renderingu szybkość liczenia mogłaby być lepsza, dlatego też rozglądam się za innym laptopem, który będzie wydajniejszy. Jakby dało się znaleźć laptop, który jeszcze nie ważyłby zbyt dużo, to byłaby rewelacja. Mój aktualny waży 3kg. Jednak ciężar jest mniej istotny, zależy mi głownie na jego parametrach.

Opublikowano (edytowane)
Cytat

posiadam SSD

Producenta, model, pojemność?

Cytat

Ważne jest dla mnie aby laptop posiadał napęd CD

Jeśli chodzi o nowe to już nie będą montowane w laptopach, obecnie zewnętrzne na USB się kupuje, jeśli ktoś nie ma szybkiego internetu i nie udostępnia plików z DropBoaxa, Google Drive czy Mincrosoft One Drive.

Cytat

Matowa matryca, HDMI

Jeśli podłączasz do monitora używaj DisplayPort jeśli tylko to złącze posiada.

Cytat

posiadam laptopa HP Elitebook 8560w z i7

i7-2720QM, i7-2630QM?

Z 2011 r. zapewne, podaj link ze skanu userbenchmark.com - zobaczymy jaką masz dedykowaną.

Cytat

Jakby dało się znaleźć laptop, który jeszcze nie ważyłby zbyt dużo, to byłaby rewelacja. 

Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050 + dysk SSD M.2

Cytat

szukam jak najbardziej w polesingowych

Lenovo Thinkpad W540 i7-4910MQ 16GB 512GB SSD 3K IPS K2100M - 2,5kg

Ale odezwij się po okresie świąteczno noworocznym bo teraz większość ma urlopy.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Chodzi o to, że ten laptop ma mi służyć także do użytku codziennego poza pracą, dlatego HDMI oraz napęd mi są potrzebne. I nie da rady aby napęd był zewnętrzny po prostu. Wiem, że nowsze modele zaczynają być bez, ale potrzebuje drugiego dysku osobnego w laptopie i nie wchodzi opcja jednego większego. A i dobrze jakby laptop miał dobre chłodzenie, bo mój obecny nie ma zbyt dobrego.

SSD dyski są okej, nie zamierzam w nie ingerować

Mój HP to i7-2720QM

https://www.userbenchmark.com/UserRun/13284337

Opublikowano
Cytat

I nie da rady aby napęd był zewnętrzny po prostu.

Co zrobisz jak zamknie się ostatnia fabryka napędów DVD? Bo już zostały chyba tylko dwie.

Cytat

że nowsze modele zaczynają być bez

Od pierwszych ultrabooków minęło już wiele czasu.

Cytat

potrzebuje drugiego dysku osobnego w laptopie

Są sloty mSATA i M.2 na dyski SSD.

Cytat

SSD dyski są okej, nie zamierzam w nie ingerować

Jak to ingerować w dysk SSD?

Adata Ultimate SU800

Micron C400 RealSSD 128GB

To są typowo budżetowe dyski.

https://en.wikipedia.org/wiki/Nvidia_Quadro

Quadro 2000M (2011) - przesiadka na K2100M (2013) była by trochę odczuwalna ale to nie będzie wielki przeskok.